Spel van de week

Ontsporing - 20 juli - Jos van Kan


Last train to San Fernando (2x)
If you miss this one
There'll never be another one
Traditional
De zomer heeft aarzelend ingezet, maar op de dinsdagavonden kan de temperatuur aardig oplopen. Je hebt in je handen als W, --/O:
SA85 HV1052 RVB KH854
en partner opent met 1H, rechts past. Sommige spelers zouden met dit spel direct naar de manche gaan, al of niet via een delayed game raise (eerst 2 K, dan 4H) of een conventionele sterke verhoging als een nosplinter 3SA. Maar je speelt lichte openingen (vanaf 11) en VB sec in R is natuurlijk ook niet de volle 3 punten waard. Kortom het is niet echt raar om op deze hand te volstaan met een limiet verhoging: 3H. Maar nu komt je partner met 4K, cue. Je hebt nu een probleem: partner heeft een S controle ontkend, die jij hebt en je zou nu graag een positief geluid willen laten horen. Van de andere kant wil je ook niet echt graag 4H voorbij. Van de andere andere kant is het natuurlijk ondenkbaar, dat partner in twee kleuren controles mist, dus een R controle zal hij wel hebben. Het lijkt er nu op, dat een vals cue bid van 4 R weinig kwaad kan. Dat vertelt je S controle en liegt je R controle, maar zoals gezegd, dat zal wel geen kwaad kunnen. Sterker nog, de Amerikanen hebben dat verheven tot een conventie: Last train. Het laatste bod beneden je eigen manche (in dit geval dus 4R) belooft slaminteresse, maar niet noodzakelijk een controle in deze kleur. Je ziet, dat het in sommige gevallen vrij natuurlijk oogt, zoals hier.
Je hebt geen Last Train afgesproken, maar zoals gezegd, je kunt met betrekkelijk weinig risico 4 R improviseren. Dat wordt gevolgd door een knallend doublet links en een redoublet van partner, eerste controle belovend. Dat ziet er goed uit, die snit zit dus goed en je besluit dat je kaart zoveel is opgeknapt, dat een S cue nu wel op zijn plaats is. Dat belooft nu natuurlijk SA (ook als je gemengde controles speelt), want 4R beloofde natuurlijk al, een S controle. 4S wordt ook gedoubleerd, maar partner is niet onder de indruk en biedt 6H. Hierop doet iedereen er het zwijgen toe.
Rechts mag uit en is door de tegenstrijdige signalen van zijn partner zo in de war gebracht, dat hij met een troefje start. Je doet dummies plicht en gaat drank halen, maar terwijl je langs partner's hand loopt zie je, dat je niet te hoog zit, maar wel in de verkeerde speelsoort, want hij heeft:
SB72 HAHB643 R-- KAB106
In 6K heb je zonder S start al 12 slagen als de K niet slechter zitten dan 3-2, maar in 6H heb je op het oog weinig kans. Enfin, je gaat je vier bier ophalen aan de bar en als je terugkomt liggen er 12 slagen op de wij-stapel. Hoe kan dat nou weer? Het hele spel lag als volgt:
Spel 14, O/-- SHV103  
H9
RH98732
K97
SA85

SB72
HV1052 HAHB643
RVB R--
KH854 KAB106
  S964  
H87
RA10654
KV32
Partner begon met de KV te vinden, trok de troeven, troefde twee R's af in de hand, incasserde alle K's eindigend op tafel en completeerde het afspel met een kleine S richting B. N kon wel nemen, maar zat nu ingegooid en mocht de twaalfde slag berengen in S of door in de dubbelrenonce te spelen. Dat was een volle top voor OW. Grappig (maar niet voor NZ) was nog, dat niemand verder in 6 zat, ook niet in 6K en dat 12 slagen in 4H óók een volle top zou hebben opgeleverd. Het ontsporen van de laatste trein leverde dus geen materiële schade op.


E-mail: Jos van Kan