Spel van de week

Spel van de week - 31 augustus 2004

De geur van groen gras

"Ik geloof in de macht van het zwijgen, een thema waarover ik urenlang zou kunnen spreken."
George Bernard Shaw


Eindelijk! We mogen de wei weer in. Na een periode van de overigens wel erg leuke en gezellige maar toch enigszins vrijblijvende zomeravonddrives is het weer tijd voor het serieuze werk. De clubavond. Volledig gemotiveerd en met maar één doel het ongelukje van de vorige competitie rechtzetten (degradatie door een wat te vrijblijvend opkomstgevoel) stortte ik mij op de uidaging. De eerste tegenvaller, maat kon het niet voor elkaar krijgen om het een of andere orkestje op een andere dag te laten spelen zodat hij gewoon kon bridgen, was afgelopen zondag al verholpen. Ik wist op de viering van het 14e lustrum, dat door de lustrumcommissie (ik maak daar overigens echt geen onderdeel van uit) uitstekend was georganiseerd, Niek Kriens te strikken als invaller. De tweede tegenvaller kwam op de avond zelf en dat was dat mijn csvdwss WJ niet aanwezig was. Conclusie ik kon na vorige week de draad van de svdw weer te hebben opgepakt nogmaals aan de bak. Gelukkig had ik het laatste bridgeblad nog even doorgenomen. En mijn oog was gevallen op een stukje van Berry Westra over of je wel of niet je op een agressieve mannier met de bieding moet bemoeien.
Dat kwam goed uit want op de eerste tafel raap je meteen al op SA1064 HAHV92 RA KB92 Jij kwets en je mag het zeggen. Je opent 1H en maat biedt 2SA hetgeen een limiet verhoging of beter aangeeft in H. Je hebt afgesproken dat 3H een minimum is de rest op 3 niveau een aardige hand en echt aan geeft en dat op 4 niveau je een goede hand met een cue hebt.
Je hebt al besloten om 4R op tafel te leggen als er rechts van je diep in het bakje getast wordt en het pak met 5K op tafel beland. Wat nu?

Je hebt hier natuurlijk geen afspraken over en het doel is om partner zo min mogelijk raadsels op te geven. Het stuk van Westra schiet door je gedachten. Die meneer rechts heeft wel heel veel herrie gemaakt. Hoeveel K zitten daar eigenlijk. Het lijkt er op dat er toch wel 8 K's zitten. Er zijn dan nog maar 2K's over. Of links heeft er twee en dan heeft maat een renonce. Of maat heeft er 2 en dan zit links een renonce en kan die er niet mee uitkomen en zijn er wellicht mogelijkheden om de K's weg te werken. Maat heeft waarschijnlijk geen punten in K na dit biedverloop wat in houd dat z'n punten in de andere kleuren zitten en dus slagen op kunnen gaan leveren. Of beide hebben 1K. Maat moet dan in het bezit zijn van HB om de 2e K over te kunnen troeven. En om het advies van Bob Hamman "Don't play me for the perfect hand" door te trekken in Don't play me for the worst hand bood ik goedgemutst 6H waar het bij bleef.

Spel: 6
Gever: Oost
Kwets: OW
   
SHB75

SA1064
H87643 HAHV92
RHB4 RA
KV KB92

Zuid start K10 en het worstcase scenario dreigt zich aan te bieden. Noord neemt KH en speelt KA en je kijkt lijdzaam toe maar veert op als zuid op de 2e K ronde nog bekent. Je trekt troef speelt 3 rondjes R en concludeert dat noord naast de 7kaart K nog 1 H en minimaal 3R heeft. Kortom er zijn nog maar vrije 2 plaatsen over bij noord. Zuid heeft dus zeker langere S dan noord. Je speel dus SA en S naar de boer en noteert 1430 in de wij-kollom. Het hele spel:

Spel: 6
Gever: Oost
Kwets: OW
S2  
H10
RV763
KAH86543
SHB75

SA1064
H87643 HAHV92
RHB4 RA
KV KB92
  SV983  
HB5
R109852
K107

Maar nog even terug komend op het zwijgen in de bieding. Aan een andere tafel heeft noord nooit iets geboden en ook daar was het eind contract 6H En na het proberen van het opzetten van een rookgordijn moest SV worden gevonden. R uit, 2x troef en overgestoken in troef. Op RH een K weg vervolgt door KV en de boer er onder gegooid in de hoop dat iemand dacht ingegooid te zijn en in paniek S na zou spelen. Helaas er kwam K na en na al deze manoeuvres deed het 4-1 zitsel zelfs bij het vinden van SV dit contract de das om.
Als je natuurlijk onderweg 2K vertroeft in dummy, 2R meeneemt en er een vertroeft heb je natuurlijk dezelfde informatie over de verdeling als wanneer er 5K wordt geboden maar dat even terzijde het blijven per slot van rekening A-lijners en doen wel eens rare dingen.

De eerlijkheid gebied mij om nog heel even te vertellen dat in de praktijk bij mij noord een S na trok in slag 2 en ik meteen kon claimen. (dat scheelde tijd).

Paul van Raaij