Spel van de week

Spel van de week - 2 november 2004

Geen commentaar

"Om zichzelf in stand te houden verzint de burgerlijke maatschappij diverse soorten waanzin."
David Cooper


Toen ik nadacht over een titel voor het stukje van de week. Schoten er een aantal kreten door mijn hoofd. Gerechtigheid, geluk, verslagenheid. Ach er is zoveel om over te schrijven dacht ik melancholisch. Een gek die al fietsend iemand van zijn fiets schiet om de mening die hij heeft. Een nek aan nek race voor het presidentschap in Amerika, en weer een cruciale staat waar niet met zekerheid gezegd kan worden wie er gewonnen heeft (Ohio). De Kneet die niet meer onder ons is. Verruwing in de sport. De onrechtvaardigheid van butlerscores bij kleine aantalen paren, the tale of the droping king (die is misschien voor een andere keer), maar gelukkig zijn er nog geen spreekkoren tijdens bridgewedstrijden. Kortom genoeg om over te schrijven dus.

Ook zoiets dat het inschattingsvermogen van 2/3 van het svdwsc ernstig is aangetast. Persoonlijk hadden wij na afloop het idee dat we ongeveer Ė20 zouden uitkomen en daarbij hadden we de 20 bonusimpen die we elke week van Wim Lot krijgen al meegeteld. Echter het aantal bonus impen bleek opgetrokken te zijn tot 55 waardoor we toch nog gewoon voor promotie in aanmerking komen.

Een van de grootste rampen was:

Spel: 10
Gever: Oost
Kwets: Allen
SAV9  
HHB107
RA
KHB984
SB1064

S83
HV652 H9843
RV53 RB964
K107 KA65
  SH752  
HA
RH10872
KV32
Oost Zuid West Noord
pas 1K1 pas 1H
pas 2R pas 4SA
pas 5R pas 6K
pas 6SA einde  
1. verkeerd uit het bakje gehaald


Het biedverloop had me netjes van de H start afgehouden. En na de uitkomst van S8 was het spel eigenlijk al voorbij. (S8 voor 10 en aas, K naar de vrouw en S naar de 9 voor 12 slagen). Maar toen de leider K naar de vrouw en K na speelde had ik een kans om te schitteren. Het probleem van het spel is dat je de communicatie tussen de noord en de zuid hand moet opblazen zodat west het niet meer zo benauwd krijgt als alle vrije slagen worden geÔncasseerd. West kan namelijk niet en 4Sís en HV vast houden. Tot zover had ik het spel in slag 3 wel door en de eerste horde heb ik fluitend genomen door KA pas de 3e ronde te pakken. Echter op het moment supreme dacht ik R door te moeten spelen om de communicatie echt aan gort te helpen. Helaas niet goed genoeg nagedacht en na RA, 2xK, H naar de aas was de volgende figuur ontstaan:

Spel: 10
Gever: Oost
Kwets: Allen
SA9  
HHB10
R
K
SB64

Sonbelangrijk
HV65 H
R R
K K
  SH75  
H
RH10
K


Maat had wel handig al zín R eruit gegooid maar dat mocht allemaal niet baten. Op RH mocht hij kiezen of een S weg of HV sec zetten. Had ik even wat beter nagedacht dan had ik dit alles kunnen voorkomen door in plaats van R, H na te spelen. De leider zit dan in de dummy en kan niet zonder de S communicatie op te geven, die nodig is voor de dwang, RH incasseren. De eindfiguur is dan:

Spel: 10
Gever: Oost
Kwets: Allen
SA9  
HHB10
RA
K98
SB64

S3
HV65 H984
RV5 RB964
K K
  SH75  
H
RH10872
K


Met als gevolg dat partner net genoeg lucht heeft om nog een slag voor de verdediging veilig te stellen. Gelukkig kunnen ze in de B-lijn wel bieden en kosten het spel maar 4 (datum score 1290). Maar om met Edwin Evers van radio538 te spreken op de ochtend van de moord op Theo van Gogh om kwart voor tien na een emotionele uitzending: "ik stop er mee, tot de volgende keer".

Paul van Raaij