Spel van de week

Spel van de week - 9 november

Phew...

Wat een lol, ik geloof niet dat ik ooit zo dicht bij degradatie geweest ben, zelfs niet met Bob, en met Bob heb ik toch een aantal historische ontsnappingen op mijn naam staan.  De enige reden dat Hedwig en ik degradatie hebben ontlopen is dat er een paar in de A geweest is dat nooit is opgekomen en dus consequent -12 gehaald heeft. Het kan dus raar lopen in een butler. In elke "normale" wedstrijdvorm had enig gevaar op de laatste avond vrijwel ondenkbaar geweest. Ik heb er al vaker over geschreven dat er geen vorm van bridge bestaat waar geluk zo'n belangrijke rol speelt als Butler. Het is onder andere zo belangrijk welk spel je tegen wie speelt. Wat dacht je dat ons overkwam op spel 12.

12 W/N-Z 98742   West Noord Oost Zuid
A pas 1 (1) pas 2
AKJ1042 pas 2 pas 2 (2)
Q pas 3 pas ... 4 (3)
J105 Q63 pas 4SA pas 5 (4)
J107 Q8632 pas 6 (5) pas pas
Q3 8765 pas      
K8762 4        
  AK          
K954
9
AJ10953

Eerst maar eens het bieden:

  1. Waarom mensen met dit soort kaarten niet gewoon hun langste kleur openen ontgaat mij ten ene male. Zelfs als je bang bent dat je "vijfkaart" schoppen verzuipt als je gewoon 1 opent, lijkt me dat met deze kleur niet direct een nadeel, maar ja.
  2. Naderhand uitgelegd als overwaarde, minstens 15 punten.
  3. Uit het tempo was pijnlijk duidelijk dat Zuid niet tevreden was met zijn bod. Dat bleek niet tegen dovemansoren, want Noord, die het helemaal geen probleem vond dat hij al 5 schoppens beloofd had en er eigenlijk maar 4 had, ging onmiddellijk azen vragen.
  4. Zuid deed nog een duit in het mistige zakje door "twee van de vijf azen met troefvrouw" aan te geven. Ik erken dat hij de derde ronde controle in schoppen had, maar om dat nou als troef vrouw aan te geven..., nou ja hij had een aasje meer.
  5. Noord completeert de trapeze act door gezellig een slam te bieden wat probleemloos gemaakt wordt omdat de troeven 3-3 zitten en de ruiten vrouw dubbel of derde goed. Al met al een procent of 8 9. Ik heb niet eens zin om het echt uit te rekenen.

Los van het feit dat ik denk dat het 4SA bod na de aarzelende 4 niet eens meer mag, je mag na denkpauzes van partner nu eenmaal geen acties meer ondernemen die gesuggereerd kunnen worden door de denkpauze, demonstreert dit wel dat de score bij een butler erg afhankelijk is tegen welke gekken je een bepaald spel speelt. 11 imps, die dit spel kostte, is erg veel in een butler, je moet 3 of 4 "goede" (maar gewone) spellen hebben om dat weer goed te maken.

Er zijn natuurlijk ook nog wel meer dingen fout gegaan, -43 haal je ten slotte niet zo maar. Het komt je score natuurlijk niet ten goede als je een krankzinnige Lionel doet na een 1 SA opening van de tegenstanders, voor 800 gaat terwijl de tegenstanders niet kwetsbaar zijn, en hun "zekere" manche tot overmaat van ramp ook nog eens 1 down gaat. Lekker! Weer 14 in de zij kolom. (Het spreekt overigens vanzelf dat, had deze Lionel goed afgelopen, ik gesproken zou hebben van een "agressieve maar te rechtvaardigen Lionel".) Lionel wordt gebruikt om na een 1 SA opening van de tegenstanders tweekleurenspellen aan te geven. Zo toont een doublet schoppens en een andere kleur. Doe je dat echter (kwetsbaar!) in de directe positie na de 1 SA opening met 76543 92 QJ954 8  (spel 4) dan is er toch meer sprake van misbruik dan van gebruik. In het onderhavige geval heb je ook een begripvolle partner nodig die de discipline heeft om het credo "na een sterke SA van de buren is het voor ons nooit meer een manche" tot in het absurde vol te houden.

Willem jan Maas