Spel van de week

Spel van de week - 23 november

Een goede neus

Deze week kwam het spel wat wat mij betreft het spel van de week zou worden bijzonder snel. Wij waren namelijk paar 10 en speelden spel 24 al in de eerste ronde. Spel 24 lag zo, en bij ons aan tafel ging het:

24 W/- AKQ1087   West Noord Oost Zuid
1093 pas 1 3 pas
AK53 pas DBL (1) pas 3 (2)
pas 4 (3) pas pas
J64 932 pas      
QJ82 K        
Q2 J94        
J654 AKQ932        
  5          
A7654
10876
1087

Over het bieden is van alles te zeggen.

  1. Een dubieus bod vind ik, want het is maar zeer de vraag of je wil tegenspelen als je partner past. Een goed criterium vind ik zelf altijd dat je niet moet heropenen met een doublet als je niet op een strafdoublet van de partner zou passen. Volgens mij is dat met deze hand het geval.
  2. Als je geen negatieve doubletten speelt, en dus geen rekening hoeft te houden met een partner die "rekening houdt met een strafpas" komt 4 zeker in aanmerking (het is echter naar mijn idee niet kwetsbaar niet opgelegd).
  3. Noord heeft echter een redelijke neus voor het spel en biedt de manche.

Dat bleek echter een brug te ver omdat Zuid de klaver uitkomst troefde, schoppen AKQ meenam (in de hand 2 ruitens weg) en toen een vierde schoppen speelde. Oost troefde voor met de K. Als Zuid hier nu een klaver op weggooit gaat ze 1 down, maar toen ze overtroefde, een klaver troefde en ruiten AK probeerde te pakken was ze twee down.

Een wat betere neus had noord 4 laten zeggen. Dat kan namelijk zoals de kaart ligt helemaal niet down.

Maar wacht eens, een iets meer zorgvuldige volgorde van de kaarten zorgt er voor dat 4 ook altijd gemaakt wordt. De klaveruitkomst wordt getroefd, A en schoppen getroefd, A en een klaver getroefd en dan een hoge schoppen waarop in de hand de laatste klaver verdwijnt. Wie ook troeft, het verlies is altijd alleen 3 troeven, ook als de troeven 3-2 zitten. Het is hierdoor ook duidelijk dat zelfs een kleine (!) troefstart niet helpt, omdat je dan de Aas kunt pakken, een klaver kunt troeven, schoppen A schoppen getroefd kunt spelen, nog een klaver kunt troeven en op een hoge schoppen een klaver weg kunt doen. In allebei deze varianten verlies je alleen 3 troeven.

Grappig genoeg ben je niet afhankelijk van goede zitsels. De troeven mogen 4-1 zitten, de schoppens mogen 4-2 zitten, de ruitens hoeven ook niet rond te zitten, een goed contract dus. Achteraf dus een hele goede neus van Noord. 4 is een veel beter contract dan 4.

Als je het echter helemaal niet fout kunt doen (als je in de juiste heat zit, zie bijvoorbeeld mijn eerdere stukje over Zia) dan bied je op dit spel 6. Zoals de kaart ligt kan dit niet down, zelfs niet met een harten start omdat de persoon met de derde troef geen harten meer heeft om door te spelen. In essentie pak je in 6 de uitkomst slaat troef AK en gaat schoppens lopen waarop je verliezers weggooit. Wellicht is dat alleen te vinden voor Cyrano de Bergerac, maar die had ook een neus...

Willem jan Maas