Spel van de week

Safety Play (2)- 8 februari 2005 - Jos van Kan

"Het is jammer, dat uw verzameling safety plays
juist was uitgeput toen dit spel aan de beurt
kwam", sprak de Generaal.
P. Rodeo, Rustig en onrustig bridge

Het is spel 12 (W/NZ), ik ben West en ik heb
s 6 h A d VB8632 c A9875
Ik open 1d, achter me wordt gepast, partner 1h en de rechter tegenstandster vrolijkt de dingen wat op met 4s. "Passen leidt tot verlies", zei Piet Borst altijd, dus wie ben ik om wat anders te zeggen dan 5c. Dat vindt geen genade bij LHO, die onmiddellijk doubleert, partner corrigeert naar 5d, wederom gedoubleerd door LHO. Partner denkt even na maar past uiteindelijk en we gaan 5dX doen met een uitkomst van sB. "Van Frans Borm heb ik geleerd, dat je nu niet moet redoubleren", zegt partner en hij etaleert
s 983 h HB42 d A109 c HV6
Dit is inderdaad een enorme geweldhand. De sB wordt overgenomen met de V en sA nagespeeld, die ik introef met de 8. N bekent nog. Ik speel een kleine d naar de 10 en dat geeft goed en slecht nieuws. dH zit goed, maar Z renonceert. Wat nu?
Terwijl u over dit probleem nadenkt, kort ik de tijd wat met vrolijke kout. "Mag ik even?" vroeg Kees Schipper met glimmende oogjes, direct na afloop van ronde vijf. Hij had zijn tegenstander gruwelijk te pakken gehad.
Spel 9, N/OW
  Kees Schipper
s AV106
h A94
d V
c AV985
 
s B4
h VB76
d 874
c B1043
s H832
h H53
d B92
c H72
  Fred Heemskerk
s 975
h 1082
d AH10653
c 6
 
Tegen ons zaten Schelte en Jaap op de NZ handen in het mooie, maar fantasieloze 4s, dat betrekkelijk probleemloos 11 slagen opleverde. Kees zat echter in het wat avontuurlijker 3SA, dat tot mislukken gedoemd lijkt. Maar O heeft een lastige start en hij verkoos een kleintje van longest en strongest. Dat liep via 5 en B naar... het A bij Kees, die d V speelde en vervolgde met een kleine h. Kun je het O kwalijk nemen, dat hij opging met h om gauw de s's te incasseren voordat de d optocht voorbij ging trekken? Dus O speelde een kleine s na, Kees legde de 9 op tafel en had ineens een entree. Hij eindigde met 11 slagen!
Terug naar mijn 5d. Ik ging een beetje knullig down. De c zullen nu ook wel slecht zitten (anders is er geen probleem), maar je kunt nu gewoon twee hoge c van de dummy spelen. Zitten de c 3-2 dan kun je claimen, maar zitten ze 4-1, dan troef je de vierde af. Als je het heel; spectaculair wilt doen, troef je af met het A, maar nodig is het niet.
Het bezit van hH deed mij van het rechte pad afdwalen en spelen op Vxx bij N, maar dat was natuurlijk helemaal niet nodig.