Spel van de week

Het is ook weleens fout - 1 maart 2005 - Jos van Kan

Zondig nooit tegen je eigen bridgewijsheid.
Paul van Raaij, Spel van de week, 22 feb 2005
Only Jesus saves. Barry Crane

"Post mortem" noemt men in de Angelsaksische landen de discussie na afloop van een spel en dat kan misschien het beste worden vertaald met "lijkschouw". Gezien het feit dat de combattanten ook tijdens de "post mortem" vaak moorddadige neigingen vertonen niet zo'n rare benaming. Maar strikt genomen hoort de post mortem zich te beperken tot de technische vraag: "Was het echt achterlijk wat ik deed of waren er verzachtende omstandigheden?" Helaas is het maar weinigen onder ons gegeven een objectief oordeel te vellen over een catastrofe en wordt er vrolijk naar het resultaat toe geredeneerd. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is echter, dat ook maar weinigen van ons zich van deze analyses iets aantrekken en van onze fouten leren.
Tot zover de preek van vandaag. Een spelletje. Je hebt in je handen als Oost (N/NZ)
s V82 h B9 d 10976 c B1054
Rechts opent 1s, je neemt een pasronde, links 4c, partner 6c, rechts 6s. Daar zit je nu. Gezien de c splinter zal die kleur niet veel slagen in de verdediging opleveren en gegeven de barrage van partner zal het vinden van sV ook wel niet zo'n probleem zijn. Je besluit tot 7c en dat is maximaal verkeerd, want het hele spel is:
Spel 21, N/NZ
  Gert Olsder
s AH954
h AH2
d VB8
c 87
 
Jos van Kan
s --
h 65
d H5432
c AHV963
Paul van Raaij
s V82
h B3
d 10976
c B1054
  Jaap Brulleman
s B10764
h V109874
d A
c 2
 
Dus 6s is 1 down en 7c is -4 (800). Nou kan je dus het hele scala afspelen van "Nooit tegen een slam redden in de paren" en "een keer erin en dan weer eruit" maar verdient 7c nu werkelijk de kogelronde nul die het uiteindelijk opleverde? Een redding tegen slam is altijd riskant: het slam moet zitten en je mag niet teveel down. Maar in dit geval was er toch nog wel een verzachtende omstandigheid: pech in de s (AH op een hand voor de V), pech in de c (2-1 ipv 3-0), maar ook pech in de d. Want als die 2-2 zitten met het aas voor, dan is 7c nog een goede redding tegen 4s...
Dus een boel paarden in de race, maar zoals ik aan het begin van het stukje al zei: het is ook wel eens fout.