Spel van de week

Spel van de week - 15 maart

Belofte maakt schuld

Het allereerste spel dat wij dinsdag speelden, was spel 3. Ik vond het wel een grappig spel dus ik riep, "volgens mij wordt dit het spel van de week". Bij ons ging het als volgt:

3 Z/OW   West Noord Oost Zuid
KJ732       pas
KJ104 1 DBL 4 5
A964 pas pas pas  
KJ742 AQ1053        
A86 Q54        
7 Q62        
KJ32 107        
  986          
109
A9853
Q85

In mijn ogen een volkomen onbegrijpelijk biedverloop. Oost biedt wat hij denkt wat er in zit (en hij heeft daar gelijk in, want 4 is koud tegen elke verdediging). Zuid maakt heel geïnspireerd gebruik van het feit dat NZ gedisciplineerde informatiedoubletten spelen. Als je 4 speelt, moet je wel goed raden, maar het lijkt niet raar om op de klaver- en hartenpositie zoals deze is te spelen. Vijf ruiten is dus een goede redding, maar je kunt toch als Oost toch geen 5 ongedubbeld laten spelen als ze jouw manche uitnemen. Je kunt het ook nog anders formuleren, denk je dat het scoort als de buren met een punt of 18 samen 5 tegen je maken?

Dit is allemaal wat obligaat gebabbel op algemene principes gebaseerd, want als puntje bij paaltje komt blijkt 5 een wel zeer goede redding te zijn, het is namelijk helemaal koud.  OW zouden dus moeten redden. Nou, daar wordt je echt niet wijzer van. Je krijgt dan 6 in plaats van 2 (van de 40) punten. Vandaar dat Barry Crane, wellicht de grootste parentijger die ooit geleefd heeft, als credo had "only Jesus saves!"

Nou, dat was het weer, tot een volgende keer.

Wat!?! U had gehoopt dat ik wat dieper in zou gaan op het onverliesbaar zijn van 5? You want me to dot the i's and cross the t's, zoals Hideous Hog zou zeggen? Nou, vooruit. Stel, West komt uit met schoppen. Je moet nu hoog troeven (K, J of 10) want anders kan de verdediging het altijd down spelen. Als je dat gedaan hebt, speel je een troefje naar de 8 om een hartje op te spelen. Je legt natuurlijk de goede (de K) om door te gaan met harten. Op deze manier krijg je hoge hartens in dummy waardoor je hetzij al je kleine troefjes maakt, of één of meerdere hartens. In ieder geval, altijd 11 slagen.

Stel je nu eens voor dat je laag troeft. Dan kun je niet eenvoudig naar de hand om een hartje op te spelen. Bij ons aan tafel gebeurde dat, maar nadat Hedwig in slag 2 een klavertje naar de 8 gespeeld had, speelde west troef na. Dit is nog genoeg om het down te spelen, maar Oost legde de Q op de 10 en toen was het gebeurd. Zuid kwam op een zinnige manier in haar hand en kon hartens gaan spelen met het onvermijdelijke gevolg... contract. Er kwam nog wel een intrasnitje in de klaver aan te pas, maar dat was abc na dit begin (NOT!!!).

De opmerking van Oost dat West beter schoppen na had kunnen spelen zodat hij zijn Q maakt snijdt geen hout omdat je het spel zelfs kunt winnen als je in de eerste ronde met de K troeft. Alleen de 4 is fout, wie had dat gedacht.

Willem jan Maas