Spel van de week

Spel van de week - 4 april

A funny thing happened...

In feite is bridge natuurlijk een raar spel. Soms doe je het heel goed, maar scoor je geen punt, soms doe je het helemaal niet zo goed en scoor je als een wilde. Jaren geleden heb ik eens bij n of ander EK het Franse team met maximale cijfers zien verliezen van een team uit de staart van het klassement zonder dat ze eigenlijk iets fout deden. Gelukkig zijn dit soort dingen meer uitzondering dan regel. Doorgaans is het zo dat je als je goed speelt veel haalt en als je slecht speelt je niets haalt. Desondanks is het op een individueel spel wel eens anders. Dan heb je een typisch geval van "a strange thing happened on the way to the scoresheet". Neem nou spel 27 (sorry, B- en C-lijn, maar het was nou eenmaal een leuk spel).

 

27 Z/- Q1052   West Noord Oost Zuid
65       pas
10876 1 pas 1 pas
A85 2 pas 3 pas
AJ8 3 pas 5 (1) pas
A107 KQJ942 6 (2) pas 7 pas
3 AKQJ94 pas DBL (3) RBL (4) pas
KQJ1032 4 pas pas    
  K97643          
83
52
976

Het is niet eenvoudig om een 6-6 verdeling te bieden. In dit geval ging het ook helemaal mis, maar something happened on the way to the scoresheet... Eerst maar eens het bieden:

  1. Bedoeld als exclusion Blackwood. Een conventie voor gevorderden die er op neerkomt dat je azen vraagt maar de boodschap meegeeft dat een bepaalde aas niet meegeteld mag worden, in dit geval A.

  2. Het was ook als zodanig opgevat, maar er zat een kronkel in het antwoord. Het juiste antwoord is (denk ik) 6, 1 Aas anders dan A, maar 6 was bedoeld als "ik heb geen geschikte hand". Dat kwam niet over...

  3. Noord, die door had dat er iets mis gegaan was, besloot zijn partner op het winnende spoor te zetten door een Lightner doublet te doen.

  4. Oost, die ook het gevoel moet hebben gehad dat er iets mis was, deed een verantwoord redoublet. Dit redoublet is verantwoord omdat als je 1 down gaat 100 of 200 punten niks uitmaakt in de score terwijl je als je het haalt heel wat kunt winnen.

De spotlight was dus op Zuid. Helaas, zij had ook niet door wat er gebeurd was, kwam schoppen uit, en even later schreven we -2240. De matadoren op dit spel? OW John van der Meij en Ingrid van Schagen, NZ Willem jan en Hedwig. Lekkh!

Ondanks het debacle op het vorige spel viel het verder voor ons nog wel mee. Een paar rondjes later gebeurde dit. 

9 N/OW A1073   West Noord Oost Zuid
J10874   pas pas! pas
A75 1 pas 2 pas
2 2 pas 3SA pas
KJ862 Q9 pas pas    
2 KQ63        
1042 KQ98        
AQ109 764        
  54          
A95
J63
KJ853

Weer niet zo geweldig gedaan in de bieding, maar something happened... Zuid kwam ongelukkig uit met een klavertje voor de 9. Oost vervolgde met een ruitje naar de K en een klavertje, weer gesneden. Vervolgens kwam er weer een ruitje uit dummy, die Noord nam met de Aas. Noord switchte nu naar J. Hiermee lijkt het lot van het contract bezegeld. De leider heeft 4 klavers, 3 ruitens en een hartenslag, maar de schoppenslag die hij in principe maken kan komt niet meer, want de hartens worden eerst hoog. Geen verhaal zou je denken maar hier komt het feit dat Oost eerst gepast had van pas. Zuid dacht dat zijn partner AQ moest hebben. Oost had ten slotte al twee keer KQ in de rode kleuren. Een schoppenplaat erbij zou hem een opening geven. Zuid pakte daarom A en speelde schoppen. Dit is niet slecht gespeeld, want het garandeert down zelfs als de leider 8 heeft. Maar helaas, de leider had nog een aap, of liever een Vrouw, in de mouw die er uitermate onaangenaam uit kwam. 630 voor de good guys.

Willem jan Maas