Spel van de week

The bidder's game - 12 april 2005 - Jos van Kan

-Remember the strange incident with the dog in the night, Watson
-But the dog did nothing, Holmes!
-Exactly, Watson. That was the strange incident.
A. Conan Doyle, The Hound of the Baskervilles

Hoewel vanmorgen een groot postpakket met SuSE 9.3 op mijn deurmat plofte (wie niet weet wat dat is moet mijn verhandeling "Is er leven zonder Microsoft" toch eens lezen), heb ik de verleiding weerstaan om de nieuwe versie van dit OS direct te installeren en eerst het stukje van de week te schrijven. Plicht voor alles, nietwaar? Bovendien weet ik zeker dat op dit moment de hele zaak werkt. :-)
De overschakeling van paren naar Butler verliep toch weer enigszins stroef in de tweede avond van de leukste competitie van het seizoen (Wj Maas). Butler is een typische "Bidder's Game", dat wil zeggen scherpe manches en slams en geen onzinnige risico's in de deelscores. Met dat in gedachten geef ik een paar typische butler biedproblemen.

Probleem 1

Je hebt kwetsbaar tegen niet in de tweede hand
s HB62 h -- d AB43 c AVB83
en rechts wordt 1d geopend. In onze methode ben ik sterk genoeg om te doubleren, maar ik wil geen 4h horen, dus ik volg maar met 2c. Rechts past en partner biedt 2d, een zogenaamde Rubens advance, die een h kleur toont. Dat wordt rechts gedoubleerd, ik biedt 2s, links 3d, gevolgd door 2 passen. Wat nu. Kennelijk zit rechts een behoorlijk sterke hand en links heel weinig. Partner zal toch wel wat hebben voor zijn Rubens advance en met een pop hier en een pop daar is het al gauw 3SA. Doublet op 3d lijkt niet zo handig. Dat scoort natuurlijk wel plus als het ingelaten wordt, maar is dat waarschijnlijk? Bovendien heb ik niet zo'n aantrekkelijke start tegen 3d dus ik trek de stoute schoenen aan en bied 3SA. Dat komt niet door de keuring bij John van der Meij (O). En hij heeft het gelijk geheel aan zijn zijde als de totale hand blijkt te zijn:
 
s 954
h H1098765
d 5
c 72
 
s 87
h V2
d V872
c 109654
s AV103
h AB43
d H1096
c H
 
s HB62
h --
d AB43
c AVB83
 
Tot overmaat van ramp speelde ik het niet echt handig af (d uit voor H en A en toen om de controle te houden cV!, au!, au!) en de affaire eindigde met 1400 in de zij-kolom.
Eigenlijk is het een non probleem. Met de waarden die ik nodig had voor 3SA zou partner, die op zijn hoogst tegen een singleton d aan zit te kijken nog wel wat gedaan over 3d. In de paren heb je misschien een probleem, maar in de Butler kun je gewoon passen.
Ook is het handig een minimum af te spreken voor de Rubens' advance. Op de gegeven N hand kun je misschien beter preempten.

Probleem 2

Een ander spel waarop de hond niet blafte. Je hebt:
s B873 h A d AB2 c AH954
tweede hand, niemand. Rechts pas, je opent 1c, links pas, partner 1d, rechts komt tot leven met doublet, je biedt 1s (of?), links past en partner geeft voorkeur met 2c. Gegeven is, dat je 1c als echte kleur speelt, dus partner heeft een vierkaart c en langere ruitens en 6-9 punten aangegeven. Op het eerste gezicht moet je bang zijn voor s verliezers, maar is dat zo? Als partner twee schoppens heeft, dan heeft de tegenpartij een tienkaart h fit en als hij er één heeft hebben ze een negenkaart fit. Waarom bieden ze dan niet? De oplossing lijkt, dat ze géén negenkaart fit h hebben en partner dus een renonce s. Kennelijk heb je ze met je 1s bodje uit hun 5-4 fit gepraat. Dus als je hebberig bent biedt je 6c en anders 5. Nou ja, als je je eigen analyses een beetje vertrouwt en je bent écht hebberig biedt je natuurlijk 7, maar dan moet je het een beetje handig afspelen:
 
s AH1052
h B8432
d 63
c 7
 
s --
h 9765
d H10874
c VBT2
s B873
h A
d AB2
c AH954
 
s V964
h HV10
d V95
c 863
 
In de praktijk bood O 4c met het gegeven spel, maar W dacht dat hij zijn plicht gedaan had en niet beter kon zijn, dan hij daadwerkelijk was. 13 slagen en 8 imps verlies.