Spel van de week

Spel van de week - 19 april 2005

Kennelijke versterking en dammage control

"Je gaat het pas zien als je het door hebt. "
Johan Cruyff


Zo versterking ingehuurd riepen een aantal vriendelijke collega dbc-leden toen ze zagen dat niet mijn csvdwss bij mij aan tafel zat maar teamgenoot Frans Borm. Nu doet zo'n uitspraak natuurlijk te kort aan de kwaliteiten van mijn reguliere maat maar je hoopt toch altijd dat je na zo'n avond fijn even wat stekelige opmerking kunt maken via e-mail aan de thuisblijver. Helaas het is een huil-mailtje geworden. Over hoe ongelukkig het allemaal niet was. Of zoals Frans aan het eind van de avond treffend wist te zeggen "we hebben vaak geschoten maar meestal was het mis". En aangezien ook "de eieren niet van het rek gingen" (ook eentje van Frans) in de laatste ronde bleef de teller steken op -16 of 134 in de huidige telling van de A-lijn. Nu kan ik het natuurlijk hebben over al die handen waar we veel te hoog kwamen om dat ik bijvoorbeeld weer eens een invite moest doen met 3 punten tegenover een 1SA opening. Maar dat zou te veel zelfmedelijden zijn. Er ging ook wel eens wat goed weliswaar met wat hulp van de tegenstander maar ok. Toch kwam het begrip dammage control wel bij mij boven drijven. Even maar het spel bezien vanuit de leider

Spel: 22
Gever: Oost
Kwets: OW
SB8432  
HHV96
RA3
K73

SV10
HA1053
RV7
KKB842
ZUID NOORD
1K 1S
1SA 2H
pas pas

H8 uit voor de 9 en na HH iedereen bekend met een kleintje en als de leider op dit moment een S speelt heb ik geen verhaal en dus geen spel van de week. Maar in slag drie volgt een H naar het aas. Bij oost R5 en bij west valt de boer. SV uit de dummy gespeeld opgestapt met het aas door west en R na voor de heer van oost die met K10 vervolgt. Je legt de boer voor de vrouw van west die R na speelt. Je hebt 3 slagen verloren en bent aangeland bij de volgende positie.

Spel: 22
Gever: Oost
Kwets: OW
SB843  
HV
R
K7

S10
H10
R
KK842

Je mag nog 2 slagen verliezen en je moet 1 van de zwarte kleuren op zetten om aan de benodigde 8 slagen te komen. Het lijkt er op dat je moet kiezen welke. Om de K op te zetten moeten ze 3-3 zitten met de 9 goed en op het eerste gezicht moeten de S 3-3 zitten voor het benodigde aantal slagen. Dit lijkt beter om dat je geen snitje nodig hebt. Maar er is een risico om S te spelen hetgeen bij ons aan tafel ook gebeurde. S voor de 10 mocht de slag houden!!!!! De leider speelde nu een kleine K uit dummy voor de 9 van oost. Die R in de dubbelrenonce trok. Normaal is dat niet zo verstandig maar in dit geval was het nodig om het contract down te krijgen. De leider moet in een van beide handen troeven en kan vervolgens de zwarte kleur uit die hand wel vrijtroeven maar heeft dan geen entree meer om van die vrije kleur te genieten. Speelt oost een zwarte kleur na dan troeft de leider en heeft in het andere troefje een entree om te genieten van zijn slagen. Kortom de S 3-3 is geen betere kans. Maar zoals Johan al zei "Je gaat het pas zien als je het door hebt". Het hele spel:

Spel: 22
Gever: Oost
Kwets: OW
SB8432  
HHV96
RA3
K73
SA75

SH96
HB42 H87
RB1062 RH9854
KAV6 K1095
  SV10  
HA1053
RV7
KKB842

En oh ja dammage control. Toen bij ons het briefje open ging waren de meeste in 4H eentje down gegaan. Uiteindelijk viel het wel mee en hielden we nog 2 impen aan het spel over.

Paul van Raaij