Spel van de week

The meaning of life - 14 juni 2005 - Jos van Kan

Life sucks like a vacuum cleaner and at the end of it you die.
Anonymous

Bovenstaande filosofische bespiegeling kan niet anders zijn dan de weerslag van de clubavond van deze week. Ik liet op een kinderlijke wijze 4s maken tegen Kees en Fred, maar zij vermochten zich niet te redden. Ik verbroddelde het tegenspel in een andere 4s deze keer van Anke, maar zonder dat waren zij en Claudia ook eerste geworden (proficiat). Ik vergiste me in een conventie en we scoorden een totaal onverdiende top tegen de Johnnies, maar zonder dat hadden ze ook niet behouden gebleven voor de A-lijn. Dat was dus een behoorlijk vergeefs leven afgelopen dinsdag.
Gelukkig gebeurde er ook af en toe wat moois.

Italiaans

s Q5 h K8752 d 653 c AK8
Kwetsbaar derde hand en het bieden gaat
NZ
1c 1h
De Italianen hebben een interessante theorie op deze balanced dertigers: altijd 3SA bieden! Het idee is, dat je waarschijnlijk net zoveel slagen in SA maakt als in troef, behalve als die helemaal scheef zitten. Wij kunnen echter ook zo bieden met vierkaart fit, dus dat check ik even, maar nee, partner geeft driekaart fit aan, en past op mijn 3SA. het hele spel:
 
s A82
h AQ9
d AQ72
c Q96
 
s T96
h JT6
d K84
c 7542
s KJ743
h 43
d JT9
c JT3
 
s Q5
h K8752
d 653
c AK8
 
Voor de zekerheid kwam O ook nog met s uit, zodat er direct 12 slagen waren, maar ook zonder dat rollen er gemakkelijk 12 binnen. Verder stonden er in de A alleen maar 680-ers op de lijst. In de B boden twee paren 3SA (en twee slam, yuck!) en in de C ook een paar.

Help!

s 943 h J762 d T6 c J872
Iedereen is kwetsbaar en partner opent 1d, dat na twee passen wordt gedoubleerd. Partner past en RHO na enig nadenken ook. Dat lijkt me niks en ik piep 1h. Dat wordt onmiddellijk gedoubleerd en het eindcontract. "Zodra je wegliep wist ik dat we goed zaten," zegt partner, terwijl hij
s Q75 h K94 d AQ42 c Q54
neerlegt. Ik veronderstel dat dit een definitiekwestie is, die vaak kernachtig kan worden samengevat in de vraag: wat heet? West komt uit met een kleine troef. Ik duik in dummy en Oost wint het A. O vervolgt met troef 8 die via 6 en 10 doorloopt naar de H. Dat is één probleem opgelost, maar ik zit nu op tafel, zonder duidelijke mogelijkheid ervandaan te komen. De s wil ik niet aanbreken en de d vanzelfsprekend ook niet, dus ik ga c spelen, maar welke? Die honneurs zitten waarschijnlijk verdeeld en ik heb ook geen snit op een intermediate. Ik probeer of ik O kan verrassen door de V voor te spelen. Als hij duikt (fout) kan ik de B opzetten. Goed nieuws en slecht nieuws: O neemt de V met het A, maar bij W valt de 9. O speelt nu c3 door voor de 7 en de H. Ik heb nu zelfs twee c slagen, maar een ervan wordt weggetroefd, nadat W zijn partner aan slag heeft kunnen brengen met s. Ik maak uiteindelijk 5 slagen in de vorm van 2h, 1 c en 2d, want dH zit goed. Dat is niet slecht als je het hele spel bekijkt:
 
s Q75
h K94
d AQ42
c Q54
 
s J862
h QT53
d KJ5
c K9
s AKT
h A8
d 9873
c AT63
 
s 943
h J762
d T6
c J872
 
Het lijkt erop, dat het 3SA is voor de buren, maar het kaartje toont alleen een teleurstellende 180 in OW. Gelukkig blijkt dat net het enige paar, dat de manche heeft gemist in de lijn, want het scoort uiteindelijk nog een 6. Het is altijd weer griezelig afhankelijk te zijn van de protectie van het veld.