Spel van de week

Spel van de week - 6 september 2005

Het Vrouw/Boer Sec probleem.

Het spel staat weer op de wagen. Het spits is er af en ik ben de gelukkige om na een periode van vakantie en afwezigheid weer een stukje van de week te mogen produceren.
Nu kan ik het natuurlijk hebben over mijn fantastische vakantie in ScandinaviŽ of de vocabulaire uitbreiding van de buren van Jos nadat hij een draadloos netwerk had aangelegd voor zijn computer. Maar ik weet dat u daar niet voor bent gekomen. Een ieder staat natuurlijk te trappelen en wil de wei in om spellen te zien.

Dat was de afgelopen week geen gemakkelijk opgave. Om er een uit te kiezen dan want ik kon over bijna elk spel wel wat schrijven. Uiteindelijk ging de keuze tussen ons allereerste spel (spel 1) waar Jos 2H opende (zwak) ik 4H deed om te maken (links had 2S geboden) en dacht dat ze onze manche gepikt hadden toen er nog 4S kwam en ik vrolijk en dubbeltje los liet.
Of spel 22 waar ik op dramatische wijze in slag 4 4S om zeep had geholpen en collega svdws WJ riep ik zou dit maar niet gebruiken als stukje van de week maar waar ik in slag 9 kon roepen na dat ik een aardige herstelactie had gevonden dat het misschien toch wel wat was voor een stukje. Of spel 23 waar een heel aardig af- en tegenspel probleem in zat. Uiteindelijk heb ik voor dat laatste maar gekozen om dat op spel 1 bleek dat ik gelijk had en NS inderdaad 4H van ons hadden gepikt en dat was wel terecht want 4S zat ook. (Gelukkig voor ons en wat minder gelukkig voor de tegenstander ging het toch 1 down). En inderdaad verdienden op spel 22 de eerste slagen van mij geen schoonheidsprijs dus dat publiceer ik liever ook niet.
Dus terug naar spel 23:

Spel: 23
Gever: Zuid
Kwets: Allen
SAH10  
HV8
R93
KH109876
S82

SVB
HB10543 H972
RHB102 RA8765
KVB KA42
  S976543  
HAH6
RV4
K53
ZUID WEST NOORD OOST
1S pas 2K1 pas
2S pas 4S einde
1. K's of limiet of beter met S

Nu had ik natuurlijk geen verhaal gehad als Jos met R was uitgekomen dus hij zo vriendelijk om een H op tafel te leggen. Dit geeft de leider een sportieve kans en iedereen kan met open kaarten zien dat HV gevolgd door SAH en nog 2xH (R weg uit dummy) resulteert in 10 slagen omdat je nog een R kan aftroeven.

Als je het echter zo afspeelt zet je al je geld op het 2-2 zitten van de S's. Wanneer je echter je kansen wilt vergroten lijkt het erop dat je moet proberen om onderweg een keer naar KH toe te spelen. Als KA namelijk goed zit is het S zittel niet meer zo belangrijk. Stel je slaat SA en rechts valt de B (of V) maakt geen verschil. Als je nu handelt volgens het principe van de beperkte keuze moet je oversteken met H de S snit nemen 2R slagen afstaan en er op vertrouwen dat KA goed zit. Of er nog steeds van uitgaan dat de S 2-2 zitten en ook SH meenemen. Gevoelsmatig zeg ik dat het laatste beter is maar dat laat ik graag aan onze procenten rekenaars over.

Bij ons aan tafel speelde de leider echter helemaal geen S maar direct 3xH (R weg uit dummy) en een K op links de vrouw en na lang nadenken toch maar de heer. Gepakt en nu heb ik een soort van VB probleem. Niet zozeer wie de B heeft maar meer heeft Jos VB sec of VBx. In het laatste geval heeft de leider 6 rode kaarten en in het eerste geval 5. (uitgaande dat het 2S bod 6S's belooft).
Het lijkt er op dat je nu de dummy moet laten troeven om te voorkomen dat de K worden opgezet maar door het laten liggen van SAH zijn er net genoeg entrees om dat toch te doen. Het ander plan is dus dat maat KVB sec heeft dan moet je 3 slagen in de lagen kleuren cashen eindigend in west die dan een H kan spelen waardoor je met VB achter AH een troefpromotie krijgt. Dit gebeurde ook aan tafel.

RA, K naar de B en H na. 1 down. Had de leider eerste 1 hoge S meegenomen dan was de extra entree we en had ik een groter probleem gehad. Want dan leidt mijn tegenspel naar contract als maats K bezit VBx was. Gelukkig heb je dan een extra aanwijzing je kan namelijk afspreken met maat welke kaart je speelt als je inlegt van een aaneengesloten rijtje (VB). Als dit altijd de laagste is dan wijst de V op VB sec is dit altijd de hoogste dan wijst de V op VBx. Kortom misschien een tijd om dit soort dingen met uw partner door te spreken.
Moraal van het verhaal: als je iets beter afspeelt maak je het je tegenstander soms makkelijker. (Overigens win je over het algemeen gesproken wel meer als je de betere speelwijze kiest :-)).

Paul van Raaij