Spel van de week d

Spel van de week - 13 september 2005

Oude mannen.

Je gaat die twee oude mannen toch nog wel even beschimpen in je stukje van de week vroeg Hedwig afgelopen dinsdag toen zij en WJ bij ons aan tafel aanschoven voor de laatste ronde. Hiermee doelend op het feit dat zowel mijn partner als WJ aan het begin van de avond op hun knietjes waren komen vragen of ik alstublieft maar niet voor de tweede achtereenvolgende keer het stukje kon doen aangezien beide heren komend weekend moeten aantreden voor de bondsparencompetitie en zich nog moesten voorbereiden. Ik heb mij geschikt in mijn lot en bij deze hopelijk Hedwig's verzoek in gewilligd.
Nog even over oude mannen gesproken dat voelt overigens wel zo als je onverwachts 25 jaar lid blijkt te zijn. Gelukkig ben ik op m'n 16e lid geworden dus valt het qua absolute leeftijd toch wel weer mee.

Helaas bracht het geheel toch een beetje melancholisch gevoel met zich mee en straalde direct af op het niveau. Of kwam dat toch omdat het de 13e was.
Om een lang verhaal kort te maken het was nog niet zo soepel gegaan de hele avond en dat was niet alleen te wijten aan de kwaliteit van het spel van de tegenstanders. Het idee was dus dat WJ en Hedwig net als de vorige avond er maar weer aan moesten om ons gemiddelde weer wat op te krikken.
Helaas was dat niet aan ons besteed. En na dat we 4 echte nullen op rij hadden ge´ncasseerd. Konden we op het laatste spel de verliezen nog enigszins beperken tot een tafel 20% door zelf nog een topje te halen. Wat al met al resulteerde in een schamele 40% (Wat Jos overigens de uitspraak ontlokte dat hij daar wel gelukkig mee was want ja een slechte generale.......).
We zullen maar zeggen dat het de tendens van de avond was. Exemplarisch hiervoor was spel 22:

Spel: 22
Gever: Oost
Kwets: OW
SB9  
HH108
R432
KB10843
S10

SA653
HAV632 H974
RH876 RA5
KAH7 K9652
  SHV8742  
HB5
RVB109
KV
OOST ZUID WEST NOORD
pas 3S Dbl einde

Na KAas uit, R voor het aas, R voor de heer en R getroefd volgde H naar het aas en nog een keer R. Jos greep in troefde met de boer waarop WJ een K liet gaan. Toe Jos vervolgens S9 door liet lopen voor de secce 10 verzuchten hij dat kan er ook nog wel bij en -500 was ons lot. Gelukkig leek het er op als of 4H gemaakt kon worden dus zo erg lijkt die 500 niet. Tot het briefje open ging. Slechts 2x 170 en verder geen enkele keer 4H gehaald.

Nu lijkt het er toch op dat 4H niet down kan. Het enige wat je verlies is een K en 2H slagen. daarvoor moet je wel even 2R in de dummy vertroeven. Achteraf zag ik het probleem pas. Het lijkt er namelijk op dat de H snit ook winnend is. Lijkt zij ik al want als je er goed naar kijkt zie je dat door het nemen van de H snit je met een verliezende R blijft zitten en altijd nog een H moet afstaan je maakt dus geen extra slag. En als de H snit mis zit loop je het risico dat ze H doorspelen waardoor je uiteindelijk 2H┤s en R en een K gaat verliezen voor 1 down. Beter is dus om te spelen op de R4-3 en de 3krt H bij de 4krt R. Dan neem je ook de kans nog mee dat als er van de doubleton H wordt getroefd dit van Hx is zodat het verlies aan H slagen tot 2 beperkt kan blijven. (overtroever op de 4e R en 1H). En mogelijk krijg je zelfs nog de kans om een keer naar AV van H te spelen zit HH dan goed en de resterende H's 2-2 maak je zelfs een overslag.

Kortom een leerzaam spel. En ja ik kon de verleiding niet weerstaan toch even kijken wat er in de B-lijn gebeurde en ja hoor daar werd 4 van de 6 keer 10 slagen gehaald in H waarvan 2x in 4H en 1x in 4H gedubbeld.
Het lag toch aan de stand van de planeten afgelopen dinsdag denk ik nou ja volgende week beter dan staan die planeten in ieder geval anders.

Paul van Raaij