Spel van de week

Spel van de week - 20 september

Kaartjes

Het moge duidelijk zijn... Toen eenmaal bekend was dat er kaartjes voor de NBB jubileumvoorstelling te winnen waren, gingen Hedwig en ik er nog eens extra voor zitten. Dit resulteerde in een avondscore van 68%, nog steeds niet genoeg overigens, want Ger en Henk waren de hele tijd al ontketend en hielden dat ook de laatste avond goed vol. Alle gekheid op een stokje, 68% haal je natuurlijk niet als je "er eens even voor gaat zitten". Zoiets haal je alleen maar als je niet al te rot speelt en, vooral, als het geluk aan staat. Bovendien waren, voor ons, deze kaartjes nu niet de drijfveer om extra ons best te doen. Met alle respect voor het initiatief namelijk, maar wij houden niet zo van dit soort voorstellingen. Wat me er aan herinnert dat we waarschijnlijk ook niet tot de doelgroep behoren.

Het begon allemaal al op spel 2. We zaten daar veel te hoog, 3, gingen door correct tegenspel ook gewoon 3 down, kwetsbaar, maar schreven toch nog 10 van de 12 punten. "Het veld" bleek de goede, maar loeischerpe 4 gewoon geboden te hebben.  (Dit gold overigens voor de A-lijn, in de B-lijn was het minder vaak geboden, en in de C-lijn maar 1 keer). Kijk, een dergelijke soort mazzel, daar word je wijzer van. Staan de sterren anders, dan is -300 goed voor precies 0 van de 12. Heb je dan slechter gespeeld? Dat niet, maar het scheelt al wel ruim 3% op zo'n avondje.

Zo was er ook nog spel 12. Eerst ging er iets mis in de bieding, wat overigens vrij voorspelbaar was, toen ging er iets mis in het afspel, maar gelukkig ging er uiteindelijk iets mis in het tegenspel, waardoor alles toch nog goed voor ons afliep. Ik hoef u natuurlijk niet te zeggen wat er gebeurd zou zijn als de sterren niet zo goed gestaan hadden.

Als u nu nog niet nieuwsgierig bent naar wat er gebeurde, dan weet ik het niet meer.

12 W/NZ A1094   West Noord Oost Zuid
K754 pas 1 1 2 (1)
85 2 pas pas 3 (2)
AQ3 pas 3SA DBL (3) 4 (4)
Q83 KJ752 pas pas pas  
32 AQ8        
762 Q104        
KJ1097 86        
  6          
J1096
AKJ93
542
  1. Dit lijkt een tamelijk voor de hand liggend bod, maar dat valt tegen omdat

  2. 3 nu forcing is.

  3. Een fout, want 3SA is niet down te branden.

  4. Min of meer gedwongen, maar je hebt nu je kaart wel schromelijk overboden.

Daar zit je dan, in een hoge 4, met de uitkomst van een klein schoppentje. Wat ik deed was A, getroefd, twee hoge ruitens, de klaversnit, nog een schoppen getroefd, klaver naar de Aas. In het diagram zijn nu de rode kaarten gespeeld. Op dit moment heb ik nog geen enkele slag verloren. Het contract is nu gehaald door nog een schoppen te troeven, een ruiten te troeven, je hebt dan 9 slagen, en je krijgt altijd K nog.

Wat ik deed, echter was op 10 een klaver weg uit dummy, ik wilde niet overtroefd worden. Dat is fout, want Oost kan nu  A en Q spelen. Hierdoor wordt de 8 hoog en houdt de leider ook nog een verliezend klavertje over. Gelukkig, voor mij deed hij dit niet, maar hij ging er uit met Q. Nu is het weer gehaald, want die kun je troeven (slag 8) en dan kun je een klaver spelen. Wat Oost dan ook doet, het contract is gehaald.

Nu is dit een gecompliceerd spel omdat er veel alternatieve speelwijzen zijn. Je kunt ook de ruitensnit nemen en/of troef spelen. In zo'n geval vind ik het altijd interessant om te zien wat Jack er van bakt. Jack pakt het heel anders aan. Hij pakt de schoppenuitkomst, maar gaat vervolgens naar A om J voor te spelen. Op de Oost plaats zit ook een Jack en die constateert dat hij nu een beetje ingegooid zit (en bovendien dat het contract zeer kansrijk is zoals het ligt) en probeert nu klaver. Jack pakt dit naspel zo goedkoop mogelijk en vervolgt met ruiten naar de K. Op J gaat nu een klavertje uit noord weg. Oost, aan slag met Q speelt nu K. Dit lijkt dom, omdat de 109 van schoppen van Noord nu een slag kunnen worden, maar de leider, die nog steeds in een pletterdood contract zit, krijgt hierdoor wel een verliezende optie. Kijk namelijk wat er gebeurt. K wordt getroefd, en de situatie zoals hieronder is nu ontstaan.

12 W/NZ A1094  
K754
85
AQ3
Q83 KJ752
32 AQ8
762 Q104
KJ1097 86
  6  
J1096
AKJ93
542

Zuid is aan slag, de rode kaarten zijn gespeeld, en we zien allemaal dat J na nu winnend is. Jack vindt echter een klavertje na een stuk beter (hij snijdt dus als het ware op 8) en gaat toch noch 1 down. Maar ja, voor Jack doet de stand van de sterren niet zo terzake en hij geeft ook al niets om kaartjes voor de jubileumvoorstelling.

Willem jan Maas