Spel van de week

Spel van de week - 15 november 2005

Zomaar een spelletje

" Kom schrijvers, geleerden, profeten op papier
De kans komt niet weer, dus kijk maar eens hier
En zeg nog maar niks, de roulette draait nog door
En de winnaar is niet te bestrijden
Maar hij die straks wint, is wie gisteren verloor
Want er komen andere tijden "

Boudewijn de Groot

Er was een hoop te beleven afgelopen dinsdag. De zeven- en achtkaarten vlogen je om de oren. Je kon het zomaar goed doen en zomaar fout. Maar ja dat is eigenlijk altijd zo. Met afgelopen weekend (1e divisie) nog in het achterhoofd, zon dag dat je het allemaal fout doet en het enige goede gevoel wat je er aan overhoudt het feit is dat je een boek in de NBB boekenshop hebt aangeschaft, was er heel wat om het hoofd over te breken. Overigens dat boek was wel een lichtpuntje. Ik was het namelijk kwijt geraakt en beschouw het nog steeds als het mooiste bridgeboek wat ik ooit gelezen heb. En zowaar het is weer opnieuw uitgegeven. Eigenlijk is het een must om te lezen voor elke (ver)gevorderde bridge. Wel moet ik nog even kwijt dat de toepasbaarheidswaarde na hoofdstuk 3 ver te zoeken is maar toch het blijft het mooist bridgeboek. (voor degene onder u die het niet hebben gelezen en dus geen idee hebben over wel boek ik het heb: Adventures in cardplay van Kelsey en Otlik).

Maar goed dan nog even een klein spelletje in het kader van mooi verdedigd stom gespeeld. Soms moet je als tegenspeler et geluk hebben dat de leider (in dit geval ikzelf) een beetje meewerkt om een mooie verdediging af te kunnen ronden. Het gaat om spel 14:

Spel: 14
Gever: Oost
Kwets: Niemand
SH109  
H652
R95
KAB1097

SV62
HH1073
RAVB3
KV2

Het bieden was aanzienlijk eenvoudiger dan het spelen voor mij. Na pas bij oost 1R bij maat, pas bij west. Besloot 1SA door mij het bieden. Uitkomst HV

Ik leg vol goede moed een kleintje en op de nagespeelde H8 de 10 waaronder west de 9 gooit. Ik laat K vrouw doorlopen die houdt. Een kleine K is via de boer voor de heer van oost. Eerste handig actie van de defensie want de K communicatie is verbroken. Het vervolg is HA en H na voor de heer in dummy.
Rara wie heeft S aas? Even terug naar het biedverloop oost heeft voorgepast en al 10 punten laten zien (HAVB en KH) die kan S aas daar dus niet meer bij hebben evenals Rheer overigens maar dat is bijzaak. Dus speel je goed gemutst een S naar de heer en claimt 9 slagen want onderweg komt west nog in een stripdwang te zitten hij kan namelijk niet en SAx en RHx vast houden en moet dus of SA sec zetten waarna je hem ingooit met S of RH sec waarna die valt onder het aas. Een eenvoudig leuk spelletje voor eenvoudige mensen zou u denken. Maar wat nu als je zoals ik even niet zit op te letten en geen idee meer hebt dat oost voorgepast heeft. Dan speel je met je duffe kop natuurlijk SV voor die houdt en vervolg je met S voor de 10 en de boer van oost die R na speelt voor de heer van west die vervolgens weer S aas incasseert en je met R in de dummy plakt zodat je van AB3 van R nog een slag verliest voor 1 DOWN. Het hele spel:

Spel: 14
Gever: Oost
Kwets: Niemand
SH109  
H652
R95
KAB1097
SA54

SB873
H94 HAVB8
RH108762 R4
K85 KH643
  SV62  
HH1073
RAVB3
KV2

Natuurlijk is het erg mooi verdedigd en heeft de tegenstander goed gebruik gemaakt van het niet opletten (lees tellen) van de leider. Toch is dat niet het enige. Als je dan toch niet oplet hoe die punten verdeelt zitten of oost heeft niet voorgepast dat moet je nadat K heer een rondje gedoken is natuurlijk een kleine S naar de 10 spelen of., net zo goed, S vrouw overnemen met de heer. Doordat je SH109 hebt verzeker je je zo van een entree naar je hand ongeacht de verdeling van de Ss. Een aardige figuur om te onthouden. (Je moet het dan natuurlijk wel kunnen verdagen om 2x van slag te gaan in S). Kortom we hopen maar op andere/betere tijden.

Paul van Raaij