Spel van de week

De wetten van Kuip (2)- 22 november - Jos van Kan

Je haalt in een mensenleven ongeveer 0 imp
Op de club moet je dus veel inleveren
Dan scoor je goed in de competitie
2e wet van Kuip

De oplettende lezer vraagt zich misschien af of dit niet toevallig de eerste wet van Kuip is. Ja, ook. Afgelopen dinsdag trad ik met Jos Jansen aan om de tegenpartij in verwarring te brengen (de Heer zit bij Jos), maar het resultaat was niet wat we ervan verwachtten: -44. Dus ik verwacht volgende week weer een verhaal van WJ over de garantiescores.

Slammen

Met de slams ging het allemaal niet zo. Je hebt in je handen
s 87 h HV765 d H9843 c V
Partner opent 1d, tweede hand, kwetsbaar tegen niet, je antwoordt 1h en hij biedt nu 2SA (18-19). Je zegt 3d en partner 3h. Wat nu? 4c lijkt nu wel een soort van handige actie, dat toont het s lek, maar ik verzon 4SA, hoorde 3 Azen en bood 6d. Dat was geen succes, want partner had nou niet direct de moeder van de 18-19 SA handen:
s VB2 h AB8 d AB105 c AB6
en toen de tegenpartij de start onder s heer vandaan vond (mooi gedaan, Harry) was dit snel afgelopen.

Speelplan

Een slam of bijna slam leidde tot een aardige speelfiguur:
Spe1 15, Z/NZ
  Jos van K
s H
h V
d V84
c AHB109642
 
Ger
s A7632
h 9643
d 53
c V8
Henk
s B85
h AHB10852
d AH2
c --
  Jos J
s V1094
h 7
d B10976
c 753
 
Bij de voorbespreking had ik nog uitgebreid verteld hoe een belachelijke conventie ik de gambling 3SA vond, maar hij stond nu eenmaal op de kaart, dus na twee passen opende ik een offbeat gambling 3SA. Henk paste(!!), maar Jos J vertrouwde het allemaal niet en bood toch maar 4c. Terecht, want 3SA kan 6 down en dat stond ook een keer op de kaart. Natuurlijk bood Henk nu 4h en daarbij bleef het. Als je in slam terecht komt nadat NZ hoog in c hebben tussengeboden kan dat tegen iedere start gemaakt worden. Met open kaarten zie je, dat je de d en c moet strippen, en passant de troeven ophalend om daarna een s uit te duiken. N moet dan in de dubbelrenonce spelen, waarop de tweede verliezer wegkan. Maar veel beter is het natuurlijk om maar één c en een d te troeven, sA te incasseren en op cV een verliezende s af te gooien. Dat wint bij iedere singleton s in N en niet alleen bij honneur sec.

Ik nodig u allen alweer van harte uit om zaterdag en zondag te komen kijken in Utrecht of deze offerande aan de tweede wet van Kuip ons enigermate heeft geholpen. De eerste wet van Kuip ging vorige keer helaas niet helemaal op.