Spel van de week

Spel van de week - 13 december 2005

Writers block

Ik weet niet wat het is. Of het nu ligt aan het feit dat het de 13e was en mijn maat Jos om die reden had afgezegd. Hij beweerde overigens zelf dat hij een heisessie met zín werk had maar ik weet hoe vaak het mis gaat op spel 13 en de volgende stap is natuurlijk dat het op de 13e wel helemaal mis gaat. Nog een geluk dat de clubavond niet op vrijdag is. (Detail de avond eindigde op +13 impen dus Jos die 13 is ook wel eens goed.) Of misschien lag het wel aan het feit dat ik een fantastisch maat voor de avond had opgetrommeld. Wellis waar bijna een half uur te laat maar daarvoor gaan de credits naar de NS. En leek het allemaal bijna vanzelf te gaan, zowel goed als fout.
Maar toch heb ik, nu ik dit op donderdagavond aan het schrijven ben, nog steeds geen idee waar ik het over moet gaan hebben. En terwijl er toch zat interessante spellen langs kwamen. Misschien kan ik nog iets kwijt over garantiescores of paren die proberen op de laatste avond het vege lijf te redden maar eigenlijk laat ik dat liever aan WJ over. Laat ik het maar gewoon op een writers block houden. Dan wordt dit uiteindelijk misschien toch nog een aardig stukje.

Na vele uren ploeteren en zweten voor inspiratie heb ik eindelijk het ei van Columbus gevonden. Ik heb gewoon aan mijn spreadsheet een random getal tussen de 1 en 25 gevraag en daar kwam 22 uit. Het spel moet dan maar over 22 gaan. Nu was dat toevallig een spel waarbij ik het niet goed deed dus ter lering en de vermaak. Je hebt S643 HB6 RA7 KAH10843 Het bied verloopt gaat links 1R en rechts 4H waar het bij blijft. Je mag uit en probeert KH de volgende hand verschijnt

Spel: 22
Gever: Oost
Kwets: OW
S643  
HB6
RA7
KAH10843

SAHV
H53
RHB1092
KB97

Maat produceert de K6 en je kan dit nu lezen als een doubleton of een singleton. Je neemt KA mee en bij de maat valt de vrouw en ook de leider bekent nog. Wat nu? In mijn onnozelheid bedacht ik dat de leider bijna zeker dichte H's moest hebben en dat de enige downkans in de R lag. Dus speelde ik een kleine R na.
Fout de leider legde zonder blikken of blozen de H en maakte zín contract door op 3x S nog en R te lozen en alleen HA nog af te geven.
Als je beter naar het spel kijkt is het voor de verdediging eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt namelijk een reŽle downkans als maat een tophonneur in H heeft. Door R te spelen geeft je de leider namelijk de kans om het goed te doen maar dat is een kans die hij van de natuur uit zelf ook heeft. Je moet dus RA meenemen en K na spelen. Het enig wat er dan moet gebeuren is dat maat met HH of V voortroeft met die kaart. (de A kan ook maar die ga je altijd nog maken) Het fijne is dan namelijk dat de leider (die over de andere 2 tophonneurs beschikt) moet overtroeven en dan nog maar alleen de A of H over heeft zodat B6 van H net voldoende is om nog een slag te maken. Een prachtig standaard voorbeeld van een uppercut. De hele hand:

Spel: 22
Gever: Oost
Kwets: OW
S643  
HB6
RA7
KAH10843
SB8

SAHV
HHV109842 H53
R53 RHB1092
K52 KB97
  S109752  
HA7
RV864
KV6

Maar eind goed al goed en niet gedegradeerd dus op naar de kerstdrive volgende week. Komt allen (te samen) en feestelijk gekleed.

Paul van Raaij