Spel van de week

Spel van de week - 20 december

Het 53e verhaal

Right through the pack

Robert Darvas & Norman de V. Hart

Kerstmis... Je vindt het geweldig, of je vindt er niks aan, maar een tussenweg hoor je niet zo vaak. Voor een spelvandeweekstukjesschrijver is het allemaal niet zo eenvoudig want mensen willen graag iets lezen over bridge, maar zelf wil ik ook graag wat meer of minder stichtelijke woorden kwijt. Bovendien is de vorm van de kerstdrive doorgaans van dien aard dat er weinig aanleiding is om technische hoogstandjes op te schrijven doordat er meestal een extraatje is dat het spel van “gewoon” bridge af laat wijken. Dit jaar was dat het spelen met roem, een begrip uit klaverjassen. Erg leuk, dat meen ik, maar niet eenvoudig voor het spel van de week.

Ik ben dus op zoek gegaan naar iets anders, een beetje spelvandeweekstukjesschrijver gaat door roeien en ruiten om zijn publiek van dienst te zijn, tenslotte. Ik stuitte daar op een oud boek van Darvas. In dit boek wordt op erg amusante wijze verhaald van het kaartvolkje, waarbij alle kaarten een verhaal vertellen waarin zij zelf de hoofdrol opeisten. Wat veel mensen echter niet weten is dat dit boek niet compleet is. Hoewel alle kaarten aan bod komen, van klaver twee tot schoppen Aas, wordt één kaart volkomen genegeerd. U snapt het al, de joker. Toch heeft ook de joker een verhaal, en dat is eigenlijk het 53e verhaal. Speciaal voor Kerstmis laat ik dus de joker maar aan het woord.

Het was één of andere Kerstavond, en eerlijk gezegd, deed me dat allemaal niet zo veel. Wij jokers bestaan al eeuwen, en ondanks dat wij van alle kaarten misschien wel de meest magische eigenschappen hebben worden we steeds minder serieus genomen. Bij veel kaartspelletjes spelen wij geen enkele rol meer, ja, als bridgers een nieuw spel open maken worden wij doorgaans direct verscheurd, we mochten eens tussen de andere kaarten terecht komen, nietwaar. Zo niet op de betreffende avond. Het was een robberpartij tussen vogels van verschillend pluimage die omdat ze niet veel sociaal leven hadden op deze kerstavond tot elkaar veroordeeld waren en hadden besloten maar een robbertje rond te spelen. Ondertussen was er al heel wat gedronken en dit spel werd gedeeld.


A86

 

AKQ5

654

432

5432

QJ10

32

J1098

73

J1098

109876

KQ

 

K97

 

764

AKQ2

AJ5Na een biedverloop dat best vergeten kan worden, kwamen NZ in het rijkelijk hoge contract van 6SA te spelen door Zuid. Met 9 slagen van boven en weinig lengte een lastige opgaaf. Had ik al verteld dat er links en rechts al het nodige was gedronken, ik geloof het wel. West die niet erg geïnteresseerd was in het spel met zijn treurige hand besloot een grapje uit te halen en pakte mij van het terzijde geschoven pakketje met de jokers, de telkaart en nog wat reclame en kwam met mij uit. Om één of andere reden zeiden de andere spelers hier niets van, en zuid ging aan het werk. Uit Noord verdween een klavertje en Oost was aan de beurt. Van een schoppen en hartendiscard kon geen sprake zijn, dat zou direct een slag kosten er werd dus een ruiten weggedaan. Zuid, die nog steeds niet inzag wat hij aan dit contract zou kunnen doen gooide ook een klein klavertje en zo won ik de eerste slag. West vervolgde met harten genomen in dummy en Zuid begon aan de ruiten, die ondertussen allemaal hoog waren. Op de dertiende ruiten, uit noord een klaver weg, zat Oost weer slecht, gooide maar een schoppen hopende dat zijn partner de 9 had. Toen hij die niet had werden er 3 schoppen meegenomen. Op de derde schoppen kwam Oost weer in dwang en moest of de vierde harten of J een slag laten worden.

Zo werd 6 SA gemaakt doordat dankzij het feit dat ik eindelijk de oeroude magische krachten die bij mijn geslacht horen eens kon manifesteren bij bridge. Oost werd het slachtoffer van de enige 4 kleurendwang die ooit bij bridge is uitgevoerd. Zo werden 9 slagen er 12.

Tot zover de joker. Ik weet niet of het nu zijn magie was of de magie van de tijd van het jaar. Ik hou het maar op het laatste. Hedwig en ik wensen u allen fijne feestdagen en een goed 2006.

Tot slot nog een tip, als u wilt weten waar het met Kerst allemaal om gaat, kijk dan eens naar “It's a wonderful life” een klassieker van Frank Capra, tegenwoordig op DVD.

Willem jan Maas