Spel van de week

Spel van de week – 3 januari 2006

Een goed begin

" Een dag die nog moet komen lijkt langer dan een jaar dat voorbij is."
Thomas Fuller

Laat ik beginnen om mede namens mijn collegae stukje van de weekschrijvers een ieder het alle beste toe te wensen voor het komende verse jaar. Natuurlijk met veel gezondheid en succes zowel zakelijk als privé.

Zo wat gedaan is is gedaan. En we kunnen fijn ook weer opnieuw beginnen met een nieuwe competitie. De districtsviertallen zit er op en het was voor een aantal teams het jaar van net niet. Laten we hopen dat voor de landelijk opererende teams het ook niet net niet wordt. Er komt voor zowel de 1e als de 2e divisie nog een spannend weekend aan.

Een aardig spel van de afgelopen week was:

Spel: 10
Gever: Oost
Kwets: Allen
S10632  
HV9863
RB52
K3
SAB

SH87
HA4 H5
R9876 RAV43
KAHB96 KV8732
  SV954  
HHB1072
RH10
K105

Stel zuid begint met kwetsbaar iets zwaks te openen met beide hoge kleuren. En als oost beland je uiteindelijk in 6K. Noord start met een kleine H en zuid speelt de heer.
De vraag is nu hoe je dit contract afspeelt. Je kan natuurlijk zoals Ger Clemens deed troef trekken en RA en een kleine R na spelen. Het aardige is als je wat beter naar het spel kijkt dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt hoe de R zitten. Of die nu 3-2, 4-1 of zelfs 5-0 zitten met de heer goed of fout het maakt niet uit. Het enige dat nodig is voor dit contract is dat SV goed zit en er geen singleton in een hoge kleur bij de tegenstanders.
Ok kijk even mee. HA,K naar de dummy (als de K3-0 zitten moet je even opletten dat je het juiste tempo van troef trekken neemt). S naar de B, KA, SA, H getroeft en op SH een R weg nu met K naar de hand. Er blijft dan over:

Spel: 10
Gever: Oost
Kwets: Allen
S10  
HV9
RB52
K-
S-

S-
H- H-
R987 RAV43
K96 KV
  SV  
HB10
RH10
K-

Als je nu een R 9 door laat lopen of alles dekt wat noord boven de 9 speelt heb je het contract altijd gehaald. Als zuid aan slag komt moet hij namelijk in de overgebleven R vork spelen of in de dubbelrenonce. In beide gevallen maak je 6K. Eigenlijk een Sint en Schipperheyn voorbeeld van een eliminatie.

Paul van Raaij