Spel van de week 7 februari 2006

Bieden tot je er bij neervalt

De laatste avond van de competitie er stond nog al wat op het spel in de a-lijn behalve dan voor Anke en Claudia die niet een straat maar een hele wijk voor stonden op de rest van het veld. Het ging voornamelijk om de degradatie. Marten en Sicco dachten aan het begin minstens 58% nodig te hebben en mijn csvdws de heer van Kan hield bij hoog en bij laag vol dat boven de 50 meer dan genoeg zou zijn. Een avond en 57.14% later bleek dit als nog ruim 4% te kort te zijn.
Maar niet getreurd de kampioenscompetitie komt er aan en dat kan je weer terug promoveren zonder fysiek een keer in de B-lijn te spelen.

Maar goed het was een wilde avond. En inderdaad bieden tot je er bij neer valt.
Een spel sprong er uit je raapt op SV2  HH85  R   KAH975432  De eerste vraag die je moet stellen is hoe sterk is je hand?
Ondanks het feit dat je slechts over 12 punten bezit is dit een enorm slagen potentieel. Je hebt ook maar 4 losers (5 als je SVx voor 2 telt) en met een beetje geluk 8 slagen (7K en een H).
Daar naar kijkend zou je kunnen besluiten om iets semi-forcing achtigs in K te openen. De afspraak die wij hebben is dat je met 1K opent en 3K na bied. Zo gezegd zo gedaan. Over 1K biedt maat 1H wat niet ongunstig is in je Hxx en je vervolgt met 3K. Tot je tevredenheid komt maat op de proppen met 4K wat de troefkleur vaststelt en slem interesse toont.
Wat je nu niet moet doen is gaan twijfelen zo van ik had toch wel wat weinig voor m'n opening. Of misschien is mijn hand wel niet zo mooi als ik dacht.
Nee in dit geval is het echt live and die by the rules so stick by it.
Je moet nu ingaan op de poging anders kom je er nooit meer achter wat maat van plan is. Dus biedt je nu 4R controle. Maat biedt 4H en je hand knapt nog meer op 4R beviel en we zijn op weg naar slem.
De volgend hobbel die genomen moet worden is dat je nu geen blackwood of RKC doet. Dit is niet goed met een renonce. Als maat 2 azen aangeeft weet je niet of hij naast HA (hij had immers natuurlijk 1H geboden en daarna een H controle aangegeven dus dat moet het aas zijn) SA of RA heeft. Dus je bied nu 5K als maat nog wat heeft biedt hij wel. En inderdaad aan de overkant komt 5S Dit kan alleen maar SA want zijn want als partner zonder 1e controle S toch 6 wil spelen dan had hij dat wel geboden. Hij weet immers dat jij geen eerste of tweede controle S hebt.

Nu rest nog slecht 1 stap om tot het optimale resultaat te komen. Alle 1e controles zijn aanwezig en als er aan de over kant nog iets extra's zit zoals HAVxxx of SAH dan is het 7. Er is een manier om er achter te komen biedt 5SA. Dit betekend partner alle controles zijn binnen ik zie wel wat in 7 als jij nog iets over hebt wat je nog niet getoond hebt. En inderdaad maat komt over de brug met 7K. Dit was in de A-lijn 3x geboden. Bij u ook? Het hele spel:

Spel: 12
West
NZ
S9875
HV1093
RV10432
K 
 
SV2
HH85
R 
KAH975432
NESW
SAH106
HAB62
R75
KVB10
 
SB43
H74
RAHB986
K86
 
WestOost
1K1H
3K14K2
4R34H4
5K55S6
5SA77K8
1. semi-forcing
2. slem interesse en stelt K vast
3. controle
4. controle
5. geen S controle en niks te melden
6. 1e controle
7. alles binnenboord heb je nog iets wat je niet gemeld hebt
8. Ja :-)

Paul van Raaij