Weekspel – Valentijnsdag 2006

Campione!

 “… En de kampioenscompetitie begint dit jaar op Valentijnsdag”. Met dit statement werd het startschot gegeven voor de kampioenscompetitie 2006. “En hij eindigt dit jaar op mijn verjaardag”, voegde Wim Lotgering daar nog aan toe. De suggestie die ik vervolgens deed om Wim de laatste avond een beetje vol te stoppen (met goede scores natuurlijk), werd niet alom met gejuich begroet, maar blijkt ook helemaal niet nodig te zijn. Valentijnsdag bleek voldoende inspirerend, een trotse 60,51% was zijn deel. Voorwaar niet gek voor de lijstaanvoerder van de C-lijn die op deze manier al een aardig gaatje geslagen heeft.

De kampioenscompetitie, door enkelen verguisd, maar door velen toch ook geliefd, vergt qua spel een bijzondere aanpak. Waar je bij competities in de lijn in een klein en, hopelijk, tamelijk uniform veld zit, lijkt de KC toch veel meer op een groot toernooi. De consequentie hiervan is dat je soms ontzettend goede scores kunt halen met tamelijk voor de hand liggend spel. De keerzijde is natuurlijk ook waar. Als jij veel kunt halen met tamelijk voor de hand liggend spel, dan kunnen je tegenstanders dit ook, met als gevolg dat je tegen grafscores op kunt lopen waar je eigenlijk weinig aan kunt doen. Iets dergelijks moet de defending champions overkomen zijn, of je nou uit of in vorm bent, net onder de 44% is natuurlijk niet de droomstart waar je op hoopt.

Gegeven dat slechte scores er gewoon bij horen en je daar soms helemaal niets aan kunt doen, is het zaak dat je daar emotioneel niet aan onderdoor gaat. Blijven zitten, niets van aantrekken en goedgemutst verder gaan.

Zo hadden Hedwig en ik een klein drama op spel 13. Wij hebben namelijk sinds enige tijd een nieuw trucje. Mensen die ons kennen zullen er niet van staan te kijken dat we dat nog steeds nieuw noemen terwijl we het ondertussen alweer meer dan een jaar spelen. Wij veranderen nooit zo veel aan onze afspraken.

13 N/Allen

AJ108

 

West

Noord

Oost

Zuid

J8

 

Pas

Pas (1)

1

864

 1SA (2)

Pas

2 (3)

3

10983

 Pas

Pas

DBL (4)

Pas

KQ97

432

Pas (5)

pas

 

 

Q32

K109654

 

 

 

 

9

A52

 

 

 

 

KQ765

J

 

 

 

 

 

65

 

 

 

 

 

A7

KQJ1073

A42

De bieding vereist enige toelichting,

1.      Geen zwakke twee alsjeblieft, in de tweede hand bij gelijke kwetsbaarheid

2.      Trucje! Poolse SA, na een lage kleur opening een vijfkaart of langer in de andere lage kleur en precies een vierkaart hoog.

3.      Stom! Dit is corrigeerbaar, maar toch niet handig zoals zal blijken…

4.      Hoe je het ook wendt of keert, een echte parentijger mag dit natuurlijk niet ongedubbeld laten spelen. Je moet hier iets doen, naar mijn idee.

5.      Ongelukkig, maar je kunt in de bieding weinig anders.

Dit kan alleen maar down bij een kleine  uit, iets wat in de praktijk natuurlijk niet gevonden kan worden. Uiteindelijk schreven we zelfs -870 omdat er nog iets mis ging. Waarom is 2 nou stom, wel het is corrigeerbaar, dus dat gaat wel goed (op dit spel niet overigens), maar als ik 2 geboden zou hebben, wat ook corrigeerbaar is, dan had Hedwig in plaats van haar laatste pas zeker 3 geboden en dat is een stuk beter. Het is zelfs 4 als Zuid niet tijdig schoppen inspeelt. Voor de mensen die dit mechanisme niet kennen, corrigeerbaar betekent overigens dat partner past als je zijn hoge kleur geboden hebt en iets anders doet als je dat niet hebt gedaan. Maar zeg nou zelf als je die oost kaart hebt en je partner heeft per ongeluk hartens dan ben je toch niet bang om in 3 te komen, of wel? Een identiek soort aanpak wordt ook gebruikt na de multi 2 opening. Deze nul, want dat was het, hadden we natuurlijk zelf gedaan.

Op spel 22 zag de wereld er heel anders uit.

22 O/OW

K94

 

West

Noord

Oost

Zuid

102

 

 

Pas (1)

 

J104

1

Pas

1

Pas

K10732

2SA (2)

Pas

3 (3)

Pas

A8

J106532

3 (4)

Pas

4 (5)

Pas

Q9543

K7

Pas

Pas

 

 

AK9

Q653

 

 

 

 

AJ6

Q

 

 

 

 

 

Q7

 

 

 

 

 

AJ86

872

9854

1.      Natuurlijk weer geen zwakke twee alsjeblieft.

2.      Gewoon 18-19, maar wel 5 hartens

3.      Transfer

4.      Verplicht

5.      Omdat Oost ook direct 4 kan bieden heeft hij nu een lichte slampoging gedaan. Wellicht een overbod, maar ze keken me lief aan, en vooral K vond ik geweldig.

Na de uitleg zei ik gekscherend, nou het zal wel 5 zijn, vooral omdat Hedwig ook nog even gedacht had voor ze paste (zij weet ook dat ik een slampoging gedaan heb). Dat bleek het ook met boter en suiker te zijn, maar toch scoorde 650 40 van de 44 punten. Dat is wat ik eerder bedoelde, NZ zitten erbij en kijken ernaar en strijken een score van 9% op. Lekker dan! Dan moet je dus blijven zitten.

Willem jan Maas