Spel van de week

Claim -- 14 maart 2006 -- Jos van Kan

Van claimen is nog nooit iets goeds gekomen.
Oude volkswijsheid

Paul van Raaij was jarig en deze keer was Ger Clemens de aangewezen slagman. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een kopie het volgende bericht plofte gisteren op mijn elektronische deurmat.

Claim (1)

Hallo Wim,
Omdat ik geen e-mailadres van Jos heb, zou jij dit naar hem willen doormailen?
Mede gelet op spel 20 waarin Jos in het tegenspel tweemaal in de fout ging, waardoor wij slechts +800 i.p.v. 1100 schreven, zodat we slechts 39 ipv 40 punten kregen, vind ik het redelijk dat mijn percentage over avond 5 wordt verhoogd (met ca. 10%) vanwege het spelen met handicap!
met vriendelijke groet,
Ger Clemens

Nou zijn er natuurlijk grenzen, dus ik heb gelijk een e-mail op poten naar Wim gestuurd:
Hoi Wim,
Tja, wat moet ik hier nu van zeggen? Gelukkig leven we niet in de VS, anders had Ger ook nog 100 miljoen dollar smartengeld kunnen claimen! In principe heeft hij natuurlijk gelijk, maar laten we de straf in overeenstemming met de zonde, dan is een punt erbij voor hem en een punt eraf voor mij misschien meer in de buurt... :-)
Overigens moet je hiermee oppassen, want er gaat natuurlijk wel een precedentwerking van uit. Bij deze verwarde gedachten laat ik het even.

Groeten, Jos.

En Wim, ook niet mis, zag gelijk een mogelijkheid zijn bijverdiensten wat op te krikken, ondanks het feit, dat de belastingdienst die dit jaar extra scherp in de gaten houdt:
Hallo Ger,
De tarieflijst voor administratieve aanpassingen ligt bij mij ter inzage.
Prettig weekend!
Wim

Claim (2)

Ging het dan zo slecht? Nee, het geluk stond bepaald aan, zoals op dit spel:

Spel: 6
Oost
OW
S8
HH9432
RAH2
KV1042
 
SAB10532
HB10876
RVB
K 
NESW
SHV76
H5
R9765
KB965
 
S94
HAV
R10843
KAH873
 
WestNoordOostZuid
----pas1K
2K1dbl4Spas
pas5Kdbl 
1. Beide hoge kleuren

Ger startte als W met RV voor het A en de leider vervolgde met een bijzonder slordige K naar het A. Brr. Hij was hierdooor zo van streek, dat hij uiteindelijk de controle over het spel verloor en met -2 eindigde.
Het contract is altijd gehaald door het gunstige R zitsel, maar tegen Kees Schipper en Fred Heemskerk liet invaller Joost Jacob (die met Jos Jansen speelde) zien, dat een passieve verdediging leidt tot 12 slagen. Kees kwam uit met SA en switchte naar H, genomen met het A. De leider speeelde K naar de V en vervolgde met K10, voor B en A. Daarna troefde hij een schopje om de troefsnit te herhalen en de troef op te halen. Nu pas de tweede H geïncasseerd, overgestoken in R om zijn vierde R weg te gooien op HH. Nog mooier had ik het gevonden als hij alvorens over te steken zijn laatste troef had gespeeld, want dan maak je ook 12 slagen als W 5-5-3-0 heeft met RVBx. Maar bij het huidige zitsel was het goed genoeg: een gedubbelde overslag voor de volle 40.

Uitgeteld

Spel: 11
Zuid
Niemand
SAB87532
HA987
RH
K9
 
S9
HH5
RAV985
KHV1086
NESW
S10
HB1043
RB72
KB7543
 
SHV64
HV62
R10643
KA2
 
WestNoordOostZuid
------pas
1R1Spas2R1
3K4S5K5S
       
1. Goede verhoging of beter

Boelie Hooites deed iets moois tegen ons. Als N moest hij 5S afspelen na het bijzonder enerverende biedverloop in het diagram. Ik startte met een kleine R (1-3-5) en het A ving de kale H. Ger vervolgde (goed) KH, voor het A, K getroefd, troef naar tafel, R getroefd. Maar er zijn onvoldoende entrees voor een volledige eliminatie, dus hij speelde nu HA en een kleine H en hoewel ik daar de 10 inlegde besloot hij na rijp beraad te duiken en dat was goed. Inderdaad is W's distributie door de bieding verraden en als O HH had gehad zat hij dicht in de buurt van een negatief doublet.
Merk op, dat de leider een vast gewonnen spel heeft als W in slag 2 vervolgt met R. Dat geeft net de extra introever om een volledige eliminatie uit te voeren. Tweemaal met troef en eenmaal met KA oversteken om alle K en R uit de dummy te vertroeven en vervolgens HA en H naar de V Als W deze kan winnen zit hij ingegooid.

Volgende week is het weer ground hog week, want Paul is dan volgens alle menselijke berekeningen weer terug en komen we andermaal tegen groep 6.