Spel van de week 21 maart 2006

Doek?

Niet genoeg riep ik aan het eind van de avond al en waarschijnlijk zullen we het in de B-lijn moeten gaan doen de komende competitie alhoewel je weet het maar nooit. Maar ja wat wil je ook als je de tegenstander met Bx tegenover een singleton in 3SA een slag laat maken of na een misverstand in 2 H eindigt in de 3-2 fit terwijl het 6S voor je is. Maar goed hadden we maar beter moeten spelen.

Het mooiste spel van de avond was natuurlijk spel 9 waar het bied verloop vaak ging 1SA-xR- 6/7S.

Spel: 9
Noord
OW
S98
HB986
RH7
KVB975
 
SHB1076532
HA102
R 
KA10
NESW
SAV
HV74
RAB4
KH6432
 
S4
HH53
RV10986532
K8
 

Aan de bar hield ik bij hoog en bij laag vol dat het altijd 7 is als je maar weet hoe de Hs zitten. Nu is dat in essentie ook wel waar maar wat ik even over het hoofd zag was dat de HV en 10 er alleen maar voor zorgen dat het ook bij een H uitkomst 7 is. Wordt er geen H gestart dan hadden het net zo goed de 2 en de 3 kunnen zijn. Daar kwam ik natuurlijk op de terug weg in de auto pas achter. Wat een ruim half uur terug rijden naar Hoofddorp allemaal niet te weeg kan brengen.
(Dat viel overigens wel in het niet bij het feit dat mijn zoon de sleutel aan de binnenkant van de deur had laten zitten en ik dus om 2 uur s nachts mijn vrouw uit bed kon bellen).
Maar om op mij eerste uitlating terug te komen. Ik zal dat even verduidelijken. Het eerste uitgangspunt is dat de K niet rond zitten en dat het te link is om op de K4-2 te spelen aangezien er rechts zon sloot Rs zitten bovendien kom je met troef uit een entree te kort :). Vervolgens zijn er 2 mogelijkheden wie Hheer heeft als deze links zit kan je af wikkelen naar de volgende eind figuur

Spel: 9
Noord
OW
S 
HHx
R 
KVB
 
Sx
HA10
R 
Kx
NESW
S 
HVx
R 
KHx
 
SONB
H 
R 
K 
 

Wanneer je nu de laatste S speelt kan noord niet en de Ks en de HH vast houden.
Als de HH bij zuid zit dan is de vraag wie heeft HB? Zit deze bij noord dan moet je na 2xS RA mee nemen en HV voorspelen. Er ontstaat dan een soortgelijk eind figuur als hierboven maar dan heeft de H10 de plaats van de V ingenomen en de B de plaats van de H. En wederom kan noord niet en de K en de HB vasthouden.
Heeft zuid de B dan moet je afwikkelen naar

Spel: 9
Noord
OW
SONB
H 
R 
K 
 
S 
HA10
R 
Kx
NESW
S 
HV
RB
KH
 
S 
HHB
RV
K 
 

En op KH kan zuid niet en RV en HHB vasthouden. Kortom altijd gehaald als je maar weet hoe de Hs zitten.
Maar even terug naar mijn brainwave uit de auto. Als na bijvoorbeeld S uit de troeven haalt en RA en R getroefd speelt dan valt links de heer. Je kan nu alle troeven spelen en op de laatste troef ontstaat deze situatie.

Spel: 9
Noord
OW
S 
HBx
R 
KVBx
 
Sx
HA10
R 
KAx
NESW
S 
HV
RB
KHxx
 
S 
HHx
RVxx
K 
 

Noord kan de K dekking niet opgeven en moet een H af doen. De K dreiging in dummy heeft nu zijn werk gedaan en kan weg zuid kan nu nog een R missen maar na KA en KH wordt ook hij gedwongen om een H af te doen en vallen de laatste 2 H onder het aas van west. Clyde Love beschrijft deze dubbele dwang van het type B1 in zijn fantastische boek "bridge squeezes complete". Absoluut een aanrader als je meer wilt leren over dwangposities.

Overigens is het natuurlijk ook 7SA. Bijvoorbeeld S,RA meegenomen en de arme noord kan nu niet en de K en de H en RH vasthouden. Als hij RH weg doet ontstaat de zelfde dwang als hierboven beschreven. Als hij de H weg doet (waarschijnlijk het lastigst te lezen voor de leider). Dan moet je onderweg op de Ss ergens HV weggooien uit de dummy en een kleine H bewaren. Dan kan je in het eindspel met x tegen over A10 HH er uit snijden.