Weekspel – datum 2006

Weekspel – 11 april 2006

Dentist coup

Het waren bijzonder wilde spellen afgelopen dinsdag, de deelmachine had het voorjaar in het hoofd. Zo was er spel 5, waar de scores varieerden van -1100 tot +1000 in NZ. Een verschillende kijk op de mogelijkheden zullen we maar zeggen. Op een gegeven moment, en dat was nog niet aan het eind van de avond zal ik u zeggen, zei ik tegen mijn collegaspelvandeweekstukjesschrijvers, “dat wordt een makkie deze week, ik heb al 17 spellen van de week”. Toch kwam het spel dat ik het interessantst vond voor ons al vrij snel. Het was namelijk spel 11, het spel dat wij als tweede speelden.

11 Z/Niem.

KQ3

 

West

Noord

Oost

Zuid

A10643

-

-

-

Pas

KJ2

Pas

1

Pas

3

Q8

Pas

4

Pas

Pas

10972

854

Pas

 

 

 

KQ

97

 

 

 

 

7

Q10853

 

 

 

 

AJ9753

K42

 

 

 

 

 

AJ6

 

 

 

 

 

J852

A964

106

Na een volslagen mamma-pappa biedverloop bereikten Hedwig en ik 4, zoals, naar verwachting, zo goed als iedereen. Een volkomen normaal, maar tamelijk slecht contract omdat je, naast het spelen van de hartens voor 1 verliezer, ook nog de ruitensnit moet nemen, lijkt het. Een manche met minder dan 50% kans is, in principe, in een Butler echter niet de moeite waard als je niet kwetsbaar bent. Eén van mijn problemen werd echter opgelost toen Oost er voor koos om troef uit te komen. Het enige dat ik daar over te zeggen heb is dat deze uitkomst beter uitpakt dan ruiten, omdat dit laatste direct het contract weggeeft.

Mensen die al eens eerder een van mijn stukjes gelezen hebben weten dat de constructie “er voor koos” impliceert dat ik het er niet mee eens ben. Dat klopt in dit geval. Ik vind de troefuitkomst op dit spel inferieur.

Nadat de eerste slag via klein en Q voor de Aas was, lijkt het er nu op dat je gewoon de ruitensnit moet nemen. Dat is echter niet waar. Je kunt je kansen in de ruitenkeur namelijk aanzienlijk vergroten als de tegenstander ruiten inspeelt. Hoe zit dat? Als Oost met de ruiten begint is het sowieso over. Begint West er echter mee, dan vergroot je je kans van 50 naar 75% omdat het dan goed gaat als west vrouw of 10 van ruiten heeft (je legt de eerste keer namelijk klein in Noord als West de kleur aanvalt). Kortom de doelstelling op dit spel is om OW met de ruitens te laten beginnen. Weigeren ze dat halsstarrig, dan kun je altijd nog zelf snijden. Niet chique, maar soms gewoon nodig…

Om mijn kansen nog een beetje te vergroten, speelde ik in slag 2 een schoppen naar de Aas en een klavertje uit dummy. West, die ook niet door de kaarten heen kon kijken pakte de Aas, incasseerde zijn troef en speelde schoppen. Dat hielp, want nu kon ik de derde schoppen pakken en met klaver er uit gaan. Toen Oost aan slag kwam kon ik claimen, hij moet namelijk ruiten in de vork of klaver in de dubbelrenonce spelen waardoor je in zuid kunt troeven en in Noord een ruitje kunt afgooien.

Toch kan het spel nog steeds down. Op het moment dat ik klaver speel kan West pakken, zijn troef incasseren met klaver er uit gaan en dan heeft Oost nog een schoppen exit. Nu West echter nagelaten heeft klaver na te spelen, moet Noord er wel even aan denken om eerst de schoppens te elimineren voordat hij er uit gaat met klaver. Het incasseren van de schoppens staat bekend als dentist coup.

Merk op dat het niet helpt als West na A zijn ruitje naspeelt. De dentist coup biedt dan hier weer uitkomst. Incasseer 3 maal schoppen en ga er uit met harten. West kan alleen maar klaver spelen en Oost zit dan weer ingegooid.

P.S. Het spannendste spel van de week was niet hier, maar op Het Buitenhof. Een beschrijving staat hier.

Willem jan Maas