Weekspel – datum 2006

Weekspel – 30 mei 2006

Gewetensvragen

Het schrijven van een spelvandeweekstukje is met het invoeren van de kastjes en de bijbehorende uitgebreide informatie op de website danig veranderd. Aan de ene kant zorgt de veelheid van informatie die tegenwoordig beschikbaar is ervoor dat het allemaal wat makkelijker wordt, maar aan de andere kant moet je als spelvandeweekstukjesschrijver wat meer op je tellen passen. Waar je vroeger nog wel eens kon schrijven dat er “altijd wel weer een stakker was die down ging” of zoiets, kun je dat tegenwoordig beter achterwege laten omdat iedereen dankzij de scorebriefjes kan zien wie die stakker dan wel was. Toch moet ik zeggen dat de balans wat mij betreft ver positief doorslaat. Wat een feest is dat zeg, dat je nu alle resultaten kunt zien.

Vandaag wil ik een aantal van u een gewetensvraag stellen. Want ondanks de hierboven al genoemde schat aan informatie, kun je hier toch nog niet uit afleiden wat er nu precies gebeurd is. Eén van de spellen die ik zelf nogal opvallend vond was spel 17. Het lag zo:

17 N/Niem.

A76

 

AJ2

763

AQ86

32

KQ109854

10984

Q65

Q10542

A

B5

42

 

J

 

K73

KJ98

K10973

Ik verwacht dat Noord in het algemeen met 1 SA zal openen (hoewel ik het eerlijk gezegd ook niet raar vind om deze hand als 12-14 SA te verkopen), en Oost zal wel schoppen bieden.

·         Doet-ie dat op 2 niveau dan zal NZ gemiddeld gesproken in 3 SA terechtkomen (waarschijnlijk via één of andere sohl).

·         Doet-ie dat op 3 niveau dan heb ik bewondering voor de zuid die “gewoon” 3 SA biedt (overigens minder gek dan het lijkt, omdat mensen die een dichte 6 kaart of langer hebben vaak niet volgen na 1 SA in de hoop dat de tegenstanders in 3 SA terecht zullen komen).

·         Doet-ie dat op 4 niveau dan doet-ie zichzelf tekort omdat zuid het dan niet meer fout kan doen. Doublet is dan het enige redelijke alternatief.

Er zijn in de praktijk nogal wat mensen in 3SA terecht gekomen wat in de praktijk ook veelal down ging. Nu kan Oost 3SA praktisch, maar niet double-dummy, down spelen als hij erg goed speelt, maar ik verwacht dat niet veel Oosten dat gedaan hebben en dat het “gewoon” down is gegaan omdat de leiders niet zo goed opgelet hebben.

Het lijkt namelijk volkomen normaal om een hoge schoppen te starten en deze kleur na het succesvol vangen van de boer door te spelen. Na dit begin komt Oost automatisch in een ingooidwang omdat hij Q derde en A vast moet houden en dus op de klavertrein alleen maar schoppens kan missen. Vanuit Noords optiek moet het feit dat alle hoge schoppens de deur uitgaan ontzettend opvallend zijn (toch?) en het lijkt daarom helemaal niet gek om Oost met schoppen of ruiten in te gooien. Contract gemaakt.

De Oost die het down speelt, waar ik het eerder over had, die ziet dit aankomen en gooit vroeg in de klavertrein tamelijk achteloos een hartje weg en zal het genoegen smaken dat de leider nu waarschijnlijk “gewoon” snijdt in de harten en dus twee down sukkelt. De gewetensvraag waar ik het nu over heb is “Welke Oosten hebben zo verdedigd, en welke leiders gaan daarom min of meer vrijuit, en welke leiders hebben de hartensnit genomen terwijl Oost al zijn hartens had vastgehouden en dus eigenlijk niet opgelet?”

Voor alle duidelijkheid, op zichzelf is het normaal de hartensnit te nemen, als Oost echter op de klavers 3 schoppens weggooit kan het echt geen kwaad om eerst naar A over te steken en een ruitentje op te spelen. Als laatste kanttekening bij dit spel nog even dat ingooidwangen misschien wel de vaakst voorkomende dwangposities zijn, en dat ze, ook voor mindere goden, vaak heel goed te realiseren zijn. Je herkent ze namelijk veelal doordat iemand plotseling winners weggooit terwijl hij nog “vuiltjes” heeft. Gooit hij voldoende winners weg om je niet meer down te spelen, dan gooi je hem gewoon in.

Willem jan Maas