Spel van de week 6 juni 2006

Te laat

" En Alice vond het ook niet erg buitensporig om het konijn tegen zichzelf te horen zeggen: “O jee, o jee, ik kom nog te laat.”"
uit: Alice in Wonderland, Lewis Carroll

Ja wel. Ik die er naar streef om zo snel mogelijk een stukje te leveren en dan pas op zondagochtend achter de pc kruip om iets te produceren. Ik schaam mij diep. En of het nu komt om dat iedereen dinsdag in de ban van de dag van het beest was (666 schijnt iets te betekenen) Of dat het alleen maar kwam om dat ik woensdag en donderdag in het buitenland zat en geen laptop bij me had en ik vervolgens vrijdag zo uitgeblust was dat er toen ook niets van kwam. Om vervolgens op Zaterdag na 2 uur in 28C te hebben getennist nog even Nederland en BelgiŽ ben door gecrost om naar een toekomstige aanwinst van de familie te gaan kijken. Ik weet het niet precies :-).Maar goed aangezien Jos en Ik weer eens boven de 55% hadden was het natuurlijk weer een typisch niets gebeurd avondje. (op de gebruikelijke zaken na dan natuurlijk zoals wat gedubbelde contracten halen en 2x 4 down gaan kwetsbaar waarvan gelukkig maar 1x gedubbeld). Na lang zoeken vond ik er toch nog eentje.

Spel: 24
West
Niemand
SA632
HA
RAV95
KAHV5
 
SHV5
H9652
RB86
K842
NESW
S984
H10874
RH103
KB93
 
SB107
HHVB3
R742
K1076
 

Het is niet zozeer een spectaculair spel maar wat opviel is dat iedereen die in 6SA terecht kwam 1 down ging terwijl iedereen die in 3SA zat maar 9 of 10 slagen maakte. Dus ik moest en zou weten wat er gebeurd was. Nadere studie van het spel leert dat daar een eenvoudige verklaring voor was. Als de tegenstander in 6SA zit ben je in een paren wedstrijd gauw geneigd om een slag vast te leggen en zal veelal west met een hoge S starten. Zuid kan dat het aas nemen. H aas deblokkeren en een S naar de B10 toe spelen. Het wrange is dan dat je als je als zuid iets van kansrekening weet down gaat terwijl er wel 12 slagen zijn (3S's, 4H's, 4K's en RA. West zal aan slag met S bijna zeker geen K of H na spelen zodat je niet eerst kan testen of de K's 3-3 zitten. En de Rsnit is nu eenmaal kansrijker.
Tegen 3SA zal west waarschijnlijk wel van de S's afblijven. En door de blokkade in H zijn er dan nooit meer dan 10 slagen. (en 9 als je eerst op de S's afgaat en west 2 Sslagen geeft).
Moraal van het verhaal. Ach eigenlijk is er geen moraal maar een start kan wel eens een slagje of 3 schelen.