Weekspel – datum 2006

Weekspel – 20 juni 2006

Overpeinzingen

Zo nu en dan ontkom je er niet aan, je zit in de zon en je begint te mijmeren. Laatst overkwam mij dit ook en ik realiseerde met dat ik met de beste wil ter wereld mezelf niet meer als jongvolwassene kan zien. Een mens, in ieder geval dit mens, zou er melancholiek van worden. Van mijn 48 jaar, speel ik al ruim 30 jaar bridge, waarvan een jaar of 20 à 25 op behoorlijk niveau. De consequentie hiervan is dat ik al heel wat meegemaakt heb bij bridge, maar dat er ook een aantal zaken is dat ik ondertussen accepteer. Eén van die dingen is dat er bij bridge geen systeem bestaat dat het antwoord is op alle kwalen. Nou ja, het zou kunnen bestaan, maar het is dan in ieder geval nog niet gevonden. Het argument hiervoor is voor de hand liggend. Zo een dergelijk systeem zou bestaan, dan zou de hele wereld dat spelen. Dat is niet zo, dus het bestaat (nog) niet. Dit betekent ook dat je altijd spellen zult tegenkomen waarop je een zeer slecht resultaat boekt, simpelweg omdat de hand slecht in het systeem past. Een dergelijk spel was voor ons spel 23.

 23 Z/Allen

A108654

 

A107

AJ52

J72

KQ93

542

QJ9

K10

94

Q10872

KJ65

 

 

K863

Q8763

A943

Potdicht 7, geen goed contract, maar 6 is dat wel. Hedwig en ik zaten in 2, na het prachtige biedverloop 1-1SA-2. Lekker! Nou is dit min of meer zo’n geval waar ik het net over had. Paren die met 1-1SA-2 kunnen beginnen staan er een stuk beter voor. Helaas hebben Hedwig en ik solide afspraken over wat je met een 6-4 verdeling moet doen. Met een minimum bied je 6 kaart – 6 kaart – en eventueel 4 kaart, met overwaarde 6 kaart – 4 kaart - 6 kaart. Het is goed om deze afspraak met je partner te maken.  Nu kan ik me voorstellen dat er mensen opveren en iets roepen als “Hoezo, een goede afspraak die je met je partner moet maken? Kijk eens waar je er mee komt.” Het antwoord hierop is verrassend eenvoudig, de afspraak is wel goed, maar de toepassing laat te wensen over. Als je deze Noord kaart als een minimum waardeert dan ben je toch wat overdreven pessimistisch. Maar ja, we hebben het dan wel over een Noord (ik!) die in de biedwedstrijd op een 1 opening van partner gepast had terwijl het net geen 7 was. Ook daar had ik een beetje weinig punten, maar vrij veel kaart. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Tot slot, er zijn paren die wel 6 geboden hebben, chapeau! Onder andere “onze” teamgenoten. Goed hoor!

Als allerlaatste, er zijn vast wel mensen die geïnteresseerd zijn in dingen die in Verona gebeurd zijn. Tegen die mensen zou ik zeggen hou de website van Hedwig en Wj in de gaten. De komende weken komt daar vast wel wat op.

Willem jan Maas