Spel van de week 26 juli 2006

Groeten van HAK

Dit keer een spel van een zomerdrive-je "elders": Gaan jullie hakken in de provincie vroeg Boelie nog. Hakken of gehakt worden, daar gaat het allemaal om.

Nu ik wat vaker iets schrijf alhier is het misschien leuk om iets meer over mijzelf te vertellen. Weinig mensen weten dat ik nog een tweelingbroer heb. Fredin heet hij. Hij is een Noor (of Deen, daar wil ik af zijn, we zien elkaar gewoon te weinig, en mijn moeder zwierf veel in die tijd). Hij heet ook geen van der Meij, maar simpel "tweelingbroer", of zoals dat in het Zweeds heet "doubleton", vaak afgekort tot doublet.

Nu moet u weten dat Fredin Doublet een gans heeft als huisdier, en je ziet hem dan ook vaak in Helsinki zijn gans uitlaten. Hij loopt dan met zijn gans aan een touwtje door de stad.
Ook staat hij bekend om zijn dubbels, de bekende "van der Meij-dubbels". Hij bridgete (en dubbelde) namelijk al voor hij zijn andere achternaam daar in Scandinavie kreeg, toen men van zijn tweelingbroer in Nederland hoorde.. Nu zien wij elkaar dus weinig maar we bellen elke week over bridge. Omdat hij veel ouder is dan ik weet hij ook veel meer van bridgen. Dus ik probeer uit alle macht te leren van zijn fouten. Leren van eigen fouten is beter, dat klopt, maar het ontbreekt me gewoon aan tijd om alles eerst zelf fout te doen.

Dus afgelopen woensdag, in de provincie, kreeg ik dit:
SHV7654  HHVB102  RK

en het bieden ging (rechts begon):
2Ru (multi) - pas - 2SA - pas
3Kl (hartens) - pas - 4Ha - pas
pas - ????
En dit alles in een vlot tempo, tegen mensen uit de provincie inderdaad, ons niet onbekend.

En toen moest ik aan mijn tweelingbroer denken, met zijn gans aan een touwtje, en de gouden eieren. Dit zijn de spellen waar mijn broer altijd over belt, je hebt nu een gans aan een touwtje, je moet passen, anders lopen ze weg naar een ander - beter - contract. Maar waar naartoe dacht ik??? Links zal toch wel gewoon 2 hartentjes hebben, en passen?

Het ging als volgt verder.
- DBL - 5 Klaver - DBL - allen passen. +1 was dat, maat had gelukkig nog Boertje-4e van klaver, +2 zou een ramp geweest zijn, nu was het gewoon een nul.

Het spel

Spel: 2
Oost
NZ
S1098
H54
R10987
KB987
 
SAB2
H 
RAB54
KAHV1093
NESW
S3
HA98763
RHV2
K654
 
SHV7654
HHVB102
R3
K2
 

De moraal van dit verhaal: Ja, je kunt echt leren van andermans fouten. Maar het leer-effect is veel sterker je het gewoon zelf ook een keertje fout doet. Tot ziens, op de clubavond of ergens in het land.