Spel van de week 27 augustus 2006

Over partner dus

Ook deze keer een bijdrage van onze "vaste" gastschrijver John vd Mey waarvoor onze dank.

Zoals beloofd een stukje over "de" partner.

21 Regels over "Hoe een goede Partner te zijn"

Ja, u dacht dat het over uw partner ging, maar dit stukje gaat over u!

Door Marty Bergen.
Vertaald en becommentarieerd door uw svdwscgs. "Goed gejat is beter dan slecht verzonnen" nietwaar?

 1. Zeg nooit iets tegen je partner wat je niet van hem/haar zou accepteren of zou willen horen. Als je twijfelt, doe het dan maar niet. (Tsja, geldt dit niet altijd in het dagelijks leven?)
 2. Geef geen les aan tafel, tenzij je daarvoor werd ingehuurd. Dus ik ben de ideale partner, alleen nu moet ik me nog laten betalen, hmmmm ....en kwaliteit mag wat kosten. Nah, dat kan ze nooit betalen, ik hou mijn mond wel.
 3. Praat niet naar het resultaat toe. Beoordeel een normale actie van je partner niet op een toevalligerwijze slechte afloop. Helemaal waar. En (tip van mij): bedenk dat een goede afloop niet altijd toevallig hoeft te zijn. Het kán ook aan je partner liggen.
 4. Tenzij het je bedoeling is om een misverstand op te lossen, kan je beter elke discussie over het zojuist gespeelde spel vermijden. Ook waar, maar ik heb een hekel aan partners die persé helemaal niets willen bespreken, tot in het idiote toe. - We deden toch info-dubbels op 1 nivo ? "volgende spel partner, - ja maar", - ARBITER !!
 5. Onthoud: jullie zijn van dezelfde partij (21 regels is ook wat veel, ze kunnen niet allemaal even sterk zijn)
 6. Vergeet niet dat je partner net zo graag wil winnen als jij (deze kan ook wel weg, en is dit eigenlijk wel zo?)
 7. Als je de drang voelt om naar, sarcastisch, kritisch of luid te worden (slecht vertaald, al zeg ik het zelf) ga dan even wandelen. (Waar gaat dit over? Waarom heb ik deze überhaupt vertaald???)
 8. Als er tijd over is tussen de rondes praat dan niet over bridge. Deze is wel aardig, maar als je meer dan twee keer met dezelfde partner speelt gaat dit toch vanzelf? En soms in een zware parenwedstrijd is het handig om in een bridgeroes te blijven, gewoon doorkaarten, geen pauze tussen de zittingen ...
 9. Als je weer eens een rampspel aan anderen vertelt, vraag dan wat je zelf beter had kunnen doen i.p.v. je partner. Ja, probeer ik wel, lukt niet altijd. Bij de meeste rampen was ALLES trouwens beter geweest, ik kan beter vragen waarOM ik zo feilloos die enige foute optie wist te vinden.
 10. (ik stop met vertalen, die Bergen weet meer van Raises dan van partners, 21 is veel teveel, zoek deze 2 maar op Internet op, flesje wijn? (alleen voor de 1e))
 11. Have a good time, and make sure that your partner does also. "Bridge is for fun. You should play the game for no other reason. (Zie je wel, je partner wil helemaal niet winnen, punt 6) You should not play bridge to make money, to show how smart you are, or show how stupid your partner is" Bridge legend Charles Goren. Dus die Goren ging om geld spelen met een stupid partner? En leerde deze les die wij nu gratis via Bergen van hem krijgen .....
 12. Trust your partner; do not assume he has made a mistake. YES! Ik betrapte me er laatst op mijn ik-moest-ergens-invallen-partner niet te vertrouwen. Dat werkt dus niet. Gewoon vertrouwen, ook de signalen en de dubbels. Als je dan toch de betere speler bent (denkt te zijn, sorry Berry) maak het je partner dan makkelijk door jouw bieden en signaleren en probeer zijn stijl onderweg op te pikken (of zit de wedstrijd lijdzaam uit). Ik heb het ook andersom meegemaakt, mijn (andere) temp-maat vertouwde mijn bieden niet. Dat was raar, het bleek uit zijn bieden en dat bedacht ik me de volgende dag pas."
 13. Although it may be unfashionable, it really is okay to be pleasant to a partner with whom you also happen to live. Ook waar, hoewel het vroeger erger leek. Er zijn nu genoeg voorbeelden hoe het wel kan, maar ook nog hoe het niet moet helaas. Ik ben in ieder geval blij dat er stellen zijn die niet ook nog samen willen bridgen (nou ja, met één stel eigenlijk, of heel blij met een half stel). Sub-tip : hemel je partner eens op, maar doe het geloofwaardig.
 14. Komt een goudvis bij de dokter. Zegt die dokter "ah, ik zie het al, uit de kom!" Ik vul het maar wat op, 21 is gewoon niet haalbaar. 13 stellingen past ook beter bij bridge
 15. Als je een keer vrijwillig met iemand gaat bridgen moet je niet verwachten dat-tie die keer ineens beter gaat spelen dan normaal. Ja, zit wat in. (Hee, vertaald zonder dat ik er erg in had, nou de rest dan ook maar weer) En beter een paar goede stellingen dan 21 mindere. Kwaliteit boven kwantiteit. En ...., het gaat erom wat je er mee dóet (met partners, bridgehanden en nog zo wat). Beter één partner in de hand dan de lucht van tien.
 16. Trek nooit partij voor de tegenstander, tégen je partner. Als je je partner niet wilt steunen, zeg dan maar niets. No comment.
 17. Als je denkt dat je te goed bent voor je partner doe iedereen dan een plezier en ga met iemand anders spelen. Dat is veel beter dan je als een martelaar gedragen. Maar misschien moet je wel op de volgorde letten, en eerst een andere partner zoeken voordat je een ander hobby moet gaan zoeken. Hmmm, geldt dit ook voor voetbal, eerst een betere coach zoeken voordat je de huidige ontslaat? Of is Kuyt echt beter dan van Nistelrooy?
 18. Leer je partner’s stijl. Verwacht wat hij heeft voor zijn bod, niet wat jij zelf zou hebben met dat bod. Zowaar nog een echte bridge-tip aan het eind. Zit wat in. En vergeet niet deze verschillen aan de tegenpartij uit te leggen, of te alerteren bij grote afwijkingen. :-)
 19. Probeer het ook eens van de andere kant te zien. Bied of speel om het hem makkelijk te maken. Deze is voor mij, tegenspelen met mij gaat nog wel, maar bieden is soms een ramp. Ik bied net zo makkelijk in twaalf rondjes naar een mooie drie harten (precies twee down) als in 2 rondjes naar 6..
 20. Voel mee met je partner als hij een fout maakt. Laat hem weten dat je blij met hem bent. Beetje on-nederlands klef gedoe. Niet dat het niet goed zou zijn, maar meer dan de helft van ons schrikt zich rot als je partner ineens "I like you" zegt. En dan ook nog net na een fout ".. Ik ken temp-partners waar ik meteen zou bukken als ik zoiets zou moeten zeggen. Of dat stukje gaan wandelen uit regel 7".