Spel van de week

Seizoensbegin -- 5 september 2006 -- Jos van Kan

They say that a little knowledge is dangerous.
But it is not half as bad as a lot of ignorance.
Terry Pratchett, Equal rites

Na de succesvolle afronding van het zomercircus stortte uw trouwe verslaggever zich onvervaard in ronde 1 van de nieuwe competitie, die tot zijn onuitsprekelijke teleurstelling alweer paren was, in plaats van even lekker uit te hijgen in een Butler-toernooitje. Nou ja, het resultaat was er dan ook naar.

Serieuze SA

Je hebt in je handen als N, niet tegen wel S765  H642  R543  KAV42  en het bieden gaat links 1H, partner 2K, rechts 3H (limit) en nu ben jij. Je hebt natuurlijk mooie troefsteun, en natuurlijk kunnen zij 4H maken. Maar je hebt wel 10 losers, dus het is helemaal niet gezegd dat 5K zo'n goede redding is. Wj Maas heeft in een vergelijkbare situatie (3SA geen optie, wij moeten beslissen tuseen redden of niet) voorgesteld om 4K puur te spelen als "Kom maar met K uit" en 3SA als een voorstel om eventueel te redden. 800 in de zijkolom later hebben Paul en ik ook besloten dit gadget in ons arsenaal op te nemen.

Gesloten verdediging

Frank Visser deed iets moois op spel 6.

Spel: 6
Oost
OW
SB9
HV8
R7653
KB9652
 
SAHV10
HH3
RV42
K10843
NESW
S53
H9742
RB1098
KAH7
 
S87642
HAB1065
RAH
KV
 
NoordOostZuidWest
--pas pas
pasdbl1pas2SA
paspaspas  
1. 8-11

Astrid Dekker (N) kwam uit met SB voor de H van de leider, die vervolgde met een R naar de dummy. Frank nam met de H en vond de fraaie switch van een kleine H. De leider is nu machteloos. Op het moment, dat hij van slag gaat om zijn 8e slag te ontwikkelen rapen NZ er 6. 2SA (OW) -1 scoorde 86% voor NZ.

Aanval en verdediging

Een alleraardigst spel, waarin zowel aanval als verdediging kansen hadden was spel 13.

Spel: 13
Noord
Allen
SH1054
HB93
RV7
KAB98
 
SA8
HAHV7
RH9
KHV1054
NESW
SVB93
H84
RB1052
K632
 
S762
H10652
RA8643
K7
 
NoordOostZuidWest

Nadat W in de vierde hand heeft geopend met 2SA en O heeft gestaymand is het contract 3SA te spelen door W, waartegen N (Anke Wijma) uitkomt met een kleine K. Die is uiteraard voor K10. Wat nu. De K kleur zit na deze uitkomst waarschijnlijk slecht, dus zelfs met doorspelen van de K kan ik niet meer ontwikkelen dan een slag of zeven. Ik besloot daarom eerst R H uit de hand te spelen. Tegenover een dummy als deze maakt die vaak de slag als de AV niet op een hand zitten. Als dat gelukt was had ik natuurlijk een tempo gewonnen, maar Claudia was op haar post en nam direct RA om begrijpelijkerwijs met H te vervolgen. (S was beter geweest, maar op dat moment niet te zien.) Gepakt met HA en een tweede R opgespeeld. Genomen en K9 na voor de V. Omdat ik geen entree heb naar de dummy, besloot ik nu de twee resterende H slagen mee te nemen en een kleine K van onderuit te spelen om Anke in te gooien. Die vond na enig nadenken nog een mogelijkheid om mij het fout te laten doen: ze stapte op met het A om KB na te spelen. Als ik die had genomen had ik goed moeten raden, maar gelukkig kon ik nog duiken en dat was dan weer dat. Bien joué riep Paul en dat is alweer twee jaar geleden, dat hij dat voor het laatst zei.

Materazzi

Uiteindelijk is het nu bekend geworden, wat Materazzi tegen Zidane gezegd heeft. Hij hield hem vast aan z'n shirt en Zidane zei, dat als hij dat zo graag zou willen hebben hij dat na afloop kon krijgen. Materazzi, draaide nu het normale repertoire af, je moeder is een hoer, je zuster is een hoer, maar toen Zidane wou weglopen voegde hij hem tenslotte toe: "En je kan niet koppen ook". Vandaar. Laat dat een les voor ons zijn.