Weekspel – datum 2006

Weekspel – 13 september 2006

Terug

Het heeft even geduurd, maar het nieuwe seizoen is begonnen. Dit betekent dat deze spelvandeweekstukjesschrijver ook weer terug is. Sommigen zullen dat prettig vinden, sommigen zullen dat minder prettig vinden, maar wat het ook zij, tijdens mijn eerste bijdrage van het nieuwe seizoen kan ik maar geen leuk spel vinden. Terwijl ik nerveus zat te zoeken, je moet toch wat schrijven nietwaar, bedacht ik me dat ik de zaken dit seizoen heel wat voortvarender ga aanpakken. Ik neem afscheid van de oude gematigde aanpak die ieder van mij gewend is, ik ga ferm voor mijn opinies uitkomen! Wat betekent dit?

·         Als ik denk dat iets op een bepaalde manier aangepakt moet worden, wordt dat vervolgens de enig juiste aanpak.

·         Als ik denk dat de regels ergens niet deugen zal ik, in tegenstelling tot vroeger, een ferm standpunt innemen en mijn ideeën te vuur en te zwaard verdedigen. (Garantiescores… bereidt u er maar op voor. Naspelen, het is dat het niet meer dan fatsoenlijk is de TC zelf een standpunt te laten innemen, anders zou ik dit stukje al gebruiken om haarfijn uit te leggen waarom ik voor of tegen ben! [Quiz: Ben ik vóór, of ben ik tegen het verbieden van naspelen?])

Dus, onmiddellijk over naar spel 5. 21 keer gespeeld, 8 maal naar 4 gegaan, 12 keer in een deelscore gebleven, en 1 maal 2 gedoubleerd gehaald (in NZ). Dat laatste kan met geen 10 paarden down, en is weer een manifestatie van mijn overtuiging dat je, zeker op laag niveau, niet moet dubbelen zonder troeven tegen. Maar goed, hoe normaal zijn deze resultaten eigenlijk?

 5 N/NZ

Q73

 

10

9643

A10763

AK10

842

987632

KJ4

852

AKQ7

9

Q42

 

J965

 

AQ5

J10

KJ85

Onder de aanname, naar mijn idee redelijk, dat Noord begint met “pas”, zullen de meeste mensen een sterke SA geopend hebben met de Oost kaart. Naar mijn idee is dat fout. Fout, fout, fout, fout, fout, fout, fout! (Leuk hè, dat nieuwe élan.) Het is de corrumperende invloed van de puntentellers die mensen er toe brengt om met een dergelijke, relatief slechte, kaart als een blinde 1SA te openen. Vervolgens zullen veel mensen met de West kaart naar 4 gegaan zijn. Dat is ook fout, maar niet zo erg als 1SA openen met de oost kaart. Mijn gevoel zei me dat het niet goed is om met de West kaart naar de manche te gaan, en ter controle daarvan heb ik een simulatie uitgevoerd.

Ik heb 25 spellen gegenereerd waarbij de west hand gegeven is en oost een 1SA opening moest hebben. Van de 25 spellen kon je 1 maal 6 halen, 9 maal 4 of 5, 3 maal 3SA(!) en maar liefst 12 maal slechts een deelscore. Als we er nu van uit gaan dat, praktisch gesproken, niemand feitelijk naar 3SA of 6 gaat, betekent dit het 15 van de 25 keer goed is om in een hartendeelscore te zitten. Het is dus géén pech als je een slechte hebt aan 4 down. Bij paren gaat het er ten slotte om wat het vaakst goed is. Een gemiddelde van 15 van de 25 is dan toch nog 60%. Daar doe ik het voor.

Overigens, over de club genomen was dit spel nog niet zo slecht gedaan, maar in het Walhalla van DBC (de A-lijn) werd 4 van de 7 keer naar 4 gegaan, en daar was ook de gedubbelde deelscore gehaald. Foei! Dames en heren in de A-lijn, maakt uw status nou toch eens waar…

Willem jan Maas