Spel van de week 31 oktober 2006

IJskoud, glad ijs.

Als svdwsc hebben we het al regelmatig gehad over koude contracten (slechts een klein tegenspel foutje nodige) en ijskoude contracten (double dummy niet te verliezen) maar afgelopen dinsdag kwam ik er toch een tegen die mij liet twijfelen over de te gebruiken definitie. Kortom ik had het gevoel of ik me op glad ijs bevond. Dat gevoel had ik overigens al eerder gehad toen ik in de herfstvakantie met mijn zoon ben wezen schaatsen. En ja Jos de ijsmeester van de kennemerijsbaan in Haarlem zijn ondertussen klaar met het herstellen van de schade van mij buiteling, mijn gebroken of gekneusde rib duurt nog wel een week of 5. En misschien was die rib (en de pijnstillers die ik daarvoor moet slikken) wel de oorzaak dat ik de winnende speelwijze op spel 1 ff miste. De perikelen met de heren van onze hosting partij die een nieuw tooltje hadden geïnstalleerd waardoor onze site bijna 2 dagen niet bereikbaar was zullen er wel niets mee te maken hebben gehad aangezien dit na dinsdag gebeurde. Of zou ik toch helderziend zijn. Afijn het spel:

Spel: 1
Noord
Niemand
SV10972
H862
R9532
K4
 
S653
HV10
RAV
KAHB872
NESW
SH84
HAB954
RH10
K1063
 
SAB
HH73
RB8764
KV95
 

Tegen 3SA starte zuid met R8 (kleintje plaatje) en ik doe het niet vaak maar ik heb er echt een minuut of 2 over nagedacht. Wat te doen en waar te nemen. Is het beter om eerste de H snit te nemen of kan je beter eerst de K testen. Uiteindelijk leek het me beter om eerste de K te testen en als blijkt dat deze niet lopen en de V bij noord blijft hangen om dan de H snit te nemen. Heeft zuid V derde dan geven we die eerste af (veilige hand SH is nog beschermd) om daarna nog wat K mee te nemen en te kijken wat er gebeurd. Dus zogezegd zo gedaan.
Even tussendoor het contract is natuurlijk IJskoud als je de uitkomst in je hand neemt en vervolgd met de Ksnit.
Maar goed voorlopig had ik er pas 8 (slagen bedoel ik). Zuid deed nog een R-tje en wat mij was ontgaan was dat noord op de 2e K al een H had geloosd. Hoe bedoelt u dat de kans is afgenomen dat HH goed zit. Maar ok het aardige van het spel is dat NZ nu heel nauwkeurig moeten verdedigen om het nog down te krijgen. Zuid moet namelijk precies SAB, HHx en Rx vasthouden niet RB en noord moet R9x en minstens 1S en 1H vasthouden.

Spel: 1
Noord
Niemand
Sxx
Hx
R9x
K 
 
Sxxx
HV10
R 
K 
NESW
SHx
HAB9
R 
K 
 
SAB
HHx
Rx
K 
 

Wanneer de leider dan een hoge kleur speelt in de bovenstaande figuur kan zuid winnen met R oversteken waarna noord de laatste R incasseert en de ander hoge kleur na speelt. Bij mij aan tafel had zuid op de 4e en 5e K een H en SB eruit gedaan en kon ik het contract dus halen door een kleine S op te spelen. Maar zoals ik al eerder zei had ik niet opgeld wat noord had afgegooid. En had alle hoop op de H snit gericht en derhalve al mijn S’s de deur uit gedaan. Min 1 was mijn lot voor een score van 0 impen want niemand in de A-lijn had 3SA gehaald.
Dus wellicht moeten we gezien de bovenstaande feiten een definitie toevoegen aan de koud reeks. Ik stel voor gladkoud.

Overigens werd in de B -en C-lijn 3SA 4 van de 7 keer gehaald en zelfs 2 keer met een overslag. En ja ik wil het niet weten hoe.