Weekspel – datum 2006

Weekspel – 19 december 2006

Azen zijn er om heren te vangen

Om te beginnen voor iedereen de beste wensen voor 2007. Ik hoop dat het voor iedereen een goed jaar zal worden, en als succes aan de bridgetafel voor u bijdraagt aan de gevoelens van welbehagen, dan ook veel succes bij het bridgen. Denk er echter wel aan dat voor het overgrote deel van de bridgers het spel in de eerste plaats een prettige en interessante vrijetijdsbesteding is, dus, het is al eens eerder gezegd, bridge speel je voor het plezier van je partner (en de tegenstanders).

Het bekende credo uit de titel is iedere bridger met de paplepel in gegeven. Maar wat lang niet iedereen weet is dat het maar een deel van de waarheid is, maar daarover later meer. Aan de hand van een aantal spellen van 2 januari zal ik dat duidelijk proberen te maken. Maar om te beginnen een aardig spel dat ik ergens opdook. In dit spel is Zuid leider geworden in 6, lang niet het beste contract, maar de context is robber bridge en zonder nu uitgebreid op het spel robberbridge in te willen gaan volstaat het om te zeggen dat je robberbridge doorgaans om geld speelt en dat je extra punten krijgt voor 5 honneurs (van troef) in één hand. De extra 150 punten die dit oplevert waren voldoende aanleiding voor Zuid om tot een hartencontract te besluiten.

1 N/-

AK65

 

A987653

54

QJ104

9873

843

97652

K2

4

KJ107

Q98

 

2

 

AKQJ10

QJ10

A632

Toen West uitkwam met Q leek het contract door de blokkade in ruiten ten dode opgeschreven. Zuid verzon echter een schitterende stunt. Hij dook de uitkomst, waardoor de blokkerende ruitens na troeftrekken op AK konden worden verwijderd. Mooi gedaan van Zuid, maar west bleek nog een eigen stunt achter de hand te hebben waardoor het contract alsnog down ging. Heeft u het gezien?

West speelde in slag 2 K na waardoor de ruitens alsnog hopeloos geblokkeerd waren. Fraai fraai, fraai.

Maar nu terug naar de minder prozaïsche werkelijkheid. Spel 19 was een spel waarin iets grappigs gebeurde.

19 Z/OW

K10

 

Q97

A10986

964

63

QJ97

82

K54

KQJ53

742

KQJ10

A52

 

A8542

 

AJ1063

873

Na een biedverloop, waarvan het meest opvallende was dat Zuid besloot dat zijn kaart geen opening was, waren OW in 3 beland dat Noord, indachtig het credo dat je bridge speelt voor het plezier van je tegenstanders, ongedoubleerd had laten passeren. Na de uitkomst van 7 voor 5 en 10, switchte Zuid klaveren en K bracht het slechte troefzitsel aan het licht. Noord ging door met  en Zuid dacht dat het een goed idee was om alleen maar schoppens weg te gooien. Hierdoor ontstond de positie uit het diagram met alle rode kaarten gespeeld en West aan slag. In arren moede speelde West een schopje waarop noord de Heer speelde en Zuid noodgedwongen de Aas. Hierdoor stokte de teller bij 2 down. Nog steeds geen goede score, maar toch een stuk beter dan 3 down of gedubbeld down.

Het spel daarvoor, hadden OW al in 2 gezeten, wat ijskoud was, maar je hebt nog wel wat keuzes te maken die fout kunnen gaan en die ook fout waren gegaan. Uiteindelijk echter was er een situatie bereikt waar, met nog drie kaarten te gaan de leider nog Qx van troef en een vuiltje had en de tegenspelers nog AKJ10 van troef. Tot ieders stomme verbazing werd troef vrouw echter gemaakt omdat iemand zijn troef koning niet wilde “offeren” toen de maat troef boer naspeelde. Uiteindelijk vielen ook hier AK over elkaar.

Uiteindelijk kwam op spel 25 nog een situatie voor dat NZ in het bezit waren van A sec tegenover K sec, waardoor deze noodgedwongen over elkaar vielen. Ik hoop dat u de strekking van mijn eerdere opmerkingen over Azen en Heren al aan ziet komen. De hele waarheid is: “Azen zijn er om heren te vangen… maar bij voorkeur niet die van de maat!”

Willem jan Maas