Spel van de week 23 januari 2007

42

" Het antwoord op het Leven, het Universum, en Alles"
Hitchhiker’s guide to the galaxy, Douglas Adams

Of natuurlijk een getal dat nadert aan het aantal impen dat tijdens de butler bij Jos en mij omgaat. Maar dan hebben we het natuurlijk wel over zowel de wij als de zij kolom en ligt het aantal om precies te zijn op 46. Verder heeft de titel of het bijschrift helemaal niets te maken met het spel van de week. Het was puur toeval om dat een boek dat ik jaren geleden eens heb gelezen (wat van origine een hoorspel en televisie show was :-)) is verfilmd en morgen op Film1 wordt uitgezonden. Ja ik weet het u zult denken is die van Raaij nu al zo ver afgezakt dat hij zelfs Film1 in huis heeft. Ok een beetje wel maar een excuus is dat het een tijdje gratis meekwam met het nieuwste technologische snufje in huize van Raaij. Digitale televisie. Maar goed om nog even uit te leggen waar die 42 vandaan komt. Het is het antwoord op de vraag. Er is alleen een klein probleem de vraag is verkeerd gesteld. Gevolg er wordt een computer gebouwd ter grote van een planeet die 10 miljoen jaar staat te rekenen om de vraag te bepalen die bij het antwoord hoort. Vlak voor dat het ultieme moment van het juiste antwoord aanbreek wordt de planeet gesloopt in verband met de aanleg van een intergalactische snelwel. Afijn zelf lezen zou ik zeggen. Of kijken natuurlijk.

Wacht even ik moet nog even een spel doen. Ok deze dan maar. Die was in het bieden wel aardig. Na een 1R van Jos (met 4-4 laag openen we 1R) deed noord een zwakke 2H. Nu kunnen wij gewoon natuurlijk 2SA bieden met een stopje. Na 3K, forcing en echt toont 3H twijfel over 3SA (toch niet zo’n goed stopje). 3S geeft nu een geweldige hand en het leek mij tijd geworden om nog even te vertellen dat ik een 5 krt K mee had. Dit was genoeg voor Jos om 6 te bieden. Het spel lag als volgt:

Spel: 24
West
Niemand
S763
HH98653
RA532
K 
 
SAB52
HA
RH1074
KAHB2
NESW
SHV
HV104
RVB9
KV10953
 
S10984
HB72
R86
K8764
 
WestNoordOostZuid
opp 2Josopp 1Paul
pas1R2H2SA1
pas3Kpas3H2
pas3S3pas4K4
pas6K5einde  
1. echt 10-12 en een stop
2. showing doubt
3. values
4. ok dus je hebt echt een sterke hand
5. dat K bodje was net genoeg

Een typische geval van ijs en ijskoud. Na een S start was het eenvoudig troeftrekken en RA er uitdwingen. Na een H start is het iets lastiger maar K9 in dummy zorgt dat je 1 hoge troef kan spelen, 2 keer met S naar de dummy kan om 2 H’s te troeven en met KB naar de V kan oversteken om met de 10 en de 9 de laatste troeven te trekken. Zoals ik al zij ijs en ijskoud. 6SA was dat niet met H uit heb je echt maar 11 slagen. Frappant was dat 6SA in de B-lijn 2 keer down was gegaan en in de A-lijn 2 keer was gemaakt. Ach had ik maar het antwoord op het Leven, het Universum, en Alles