Weekspel – datum 2006

Weekspel – 24 april 2007

As je mekaar niet meer vertrouwen kan

Waar blijf je dan,

Zo is ’t toch meneer

Eli Asser (Uit “Het Schaep met 5 Pooten”)

Eindelijk bekomen van de schrik. Ten eerste het voor Hedwig en mij uitermate teleurstellend verlopen clubkampioenschap, ten tweede de schok dat Hedwig er met mijn oude partner, vriend en teamgenoot Bob niet in was geslaagd een fatsoenlijke score neer te zetten op de eerste avond van deze competitie. Nu wordt het voor mij weer eens tijd om een stukje op te schrijven. Nou is het niet eenvoudig om, als je zoals ik aan je 6e seizoen als spelvandeweekstukjesschrijver bezig bent, niet in herhalingen te vallen. Nu hebben Paul, Jos en ik zo allemaal onze eigen favoriete manier van doen. Paul schrijft vaak stukjes die theoretisch wel in orde zijn, voor veel mensen onbegrijpelijk, maar wat doet dat er toe. Jos zijn stukjes kenmerken zich door een droge humor, prikkelende statements over “de beste kans”, en verhalen dat “ons dat weer moet overkomen”. En mijn eigen stukjes, ach het is niet makkelijk om zelf voldoende afstand te nemen, maar van mij verwachten de mensen toch veelal quasi ongenuanceerde tirades tegen zaken die mij niet bevallen zoals reglementen (hoe verzin je het bijvoorbeeld om bij een cross-imps competitie met een vast aantal paren de scores door het aantal tafels te delen [een tekortkoming van het NBB rekenprogramma begrijp ik]), het moderne bieden (voorbereidende klaver, hoe verzin je het), of hoe partners met elkaar omgaan. Vandaag is het weer eens tijd voor het laatste.

Waarom speel je bridge? Voor een zeer klein deel van de bridge populatie geldt dat ze spelen omdat ze in het nationale team willen komen en internationaal aansprekende resultaten willen behalen. Voor de meesten van ons is dat echter niet weggelegd. Wij moeten ons beperken tot de enige redelijke reden waarom we spelen, en dat is het hebben van een plezierige en uitdagende hobby en een gezellig avondje uit. Hiertoe wil het nog wel eens helpen dat de partners elkaar aan de bridgetafel (kunnen en willen) vertrouwen. Is het vertrouwen weg, dan zit je elkaar toch hoofdzakelijk in de weg. Staat dat een plezierige avond niet in de weg, dan is er niets aan de hand, maar begin je je hier aan te ergeren of wordt je er gefrustreerd door, dan is het tijd voor een goed gesprek. Dit goede gesprek kan dat leiden tot een radicaal andere aanpak, of opheffen van het partnership, maar geloof me dat is beter dan aanmodderen. Want, ik heb het al eens eerder gezegd, bridge speel je voor het plezier van je partner.

Een prachtig voorbeeld van vertrouwen was spel 13.

8654

Noord

Zuid

AB97

Pas

2 (1)

2

2 (2)

2SA (3)

KQ85

3 (4)

3 (5)

3 (6)

3SA (7)

4 (8)

Pas (9)

 

 

 

 

AH2

 

 

HV103

 

 

HB96

 

 

A10

 

 

Bij ons ging het bieden als hierboven, met

1.      Zwak met beide majors of sterk

2.      Geen (echte) voorkeur of inviterend

3.      20-21 evenwichtig

4.      Romex Stayman

5.      4 of 5 kaart

6.      Relay

7.      4 kaart

8.      Bedoeld als cue voor de harten (waarschijnlijk een overbod). Omdat ik over 3 ook meteen een cue had kunnen doen, dacht Hedwig dat dit een sign-off was en vertrouwde mij (jammer genoeg).

9.      Consequent (’s avonds nog wel even doorgesproken).

U ziet, geen fraai resultaat, maar Hedwig speelde handig af, maakte het contract en wist zo het verlies tot 6,9 imps te beperken. Gelukkig gingen er nog wat mensen down (-10,7 imps) waardoor het dragelijk bleef.

Een ander voorbeeld van vertrouwen was de Oost die had K854  - A1098 A9862 en zijn partner een Muiderberg in harten zag openen en Noord zag volgen met 2. Deze Oost paste probleemloos, waardoor het contract 2 bleef. Dit ging slechts 1 down en het was een soort 5 voor je. Dit werd natuurlijk nooit geboden, maar toch schrijf je op zo’n spel -3,9 imps. Zonde. Als je met deze kaart niet biedt, dan is het vertrouwen naar mijn mening volledig weg, maar wie ben ik…

My last exhibit… Hedwig en ik hebben een soort running gag naar aanleiding van een historische uitspraak van de legendarische Belladonna, “Wij Italianen nemen altijd eerst de down mee”. Als wij dat een enkel keertje niet doen, zeggen we altijd iets als “jij wilt zeker nooit meer naar Italië op vakantie.”

16 W/OW

7652

 

62

KQ2

A752

843

AKQJ9

A5

KJ4

A10865

J94

1083

64

 

10

 

Q109873

73

KQJ9

Na een 1SA opening van Oost, waar ik het niet mee eens ben, een 2 volgbod van Hedwig en een misverstand van OW over welke sohl ze eigenlijk speelden, was het schip gestrand in 3SA waartegen Hedwig begon met de 3 hoge klaveren. De derde pakte ik af en switchte harten. De leider (lijder, zoals we straks zullen zien) pakte de Heer en Hedwig signaleerde aan. De leider nam een ruitensnit en ik zette mijn Italiaanse paspoort op het spel door nu niet de down mee te nemen door klaver te spelen, maar Hedwig te vertrouwen en nogmaals harten te vervolgen. De leider zag geen gevaar ging naar zijn hand in schoppen en nam nog een ruitensnit. Toen die verloor aan mijn Heer kwam het dak naar beneden. De vierde klaver naar Hedwig en 6(!) down, omdat alle hartens hoog waren en Hedwig dus de rest had.

Willem jan Maas