Spel van de week

Kruis of munt -- 1 mei 2007 -- Jos van Kan

Maar deze keer was het Bullifax die het woord voerde
en de Generaal die niet luisterde.
Mr. P. Rodeo, Rustig en Onrustig Bridge

Omdat Paul een al dan niet verdiende vakantie geniet is van het voornemen een aantal weken van het Drunken Sailor Event bij te komen na twee weken alweer niets terecht gekomen. Uw razende reporter had Ronald Kuip weten te strikken om voor Paul in te vallen en Ronald, nog niet gewend aan de spellenschudder van Wim, was niet weinig verbaasd hoe de zes-vijven en de zeven-vieren en de zeven vijven je om de oren vlogen.
Met dat soort wilde spellen is Cross-Imps daadwerkelijk een kruis, want de beslissingen om door te bieden of niet, te redden of juist niet worden daarmee toch een beetje gokwerk, kruis of munt dus.
De Vissers (75), Geert-Jaap-Poul (54) en Anke en Marcel Lâgas (37) profiteerden van de vele scorende spellen door een vracht impen op te halen.

Slammen

Kees en Fred misten een dooie zeven en dat leverde hun 5,3 impen op. Dat kwam zo.
Spel: 20
West
Allen
S 
HAV942
RAHB652
K105
 
SHV92
H10875
R103
KV87
NESW
SB753
HB6
R974
KHB93
 
SA10864
HH3
RV8
KA642
 
Kees opende de N hand met 1R, bood na 1S van Fred 2H. Fred liet een 4e kleur los en Kees bood 3H. Na deze perfecte omschrijving van zijn hand (mooie 6-5) kun je natuurlijk niet meer uit 6 blijven, maar hoe bereik je 7? Enige reflectie laat zien, dat N hiervoor, behalve de sleutelkaarten HAV en RAH een van de twee rode boeren moet hebben om het grootslam odds on te maken. Daar kun je natuurlijk lastig achterkomen en niemand in de A-groep was daar ook uitgekomen.
Het klein slam leverde toch nog op, omdat maar liefst 3 van de 8 paren in 4H zaten! Die hebben de N hand natuutlijk met 1H geopend, waarna de R kleur als troefkleur gelijk uit beeld verdwenen is. Als de hand veel zwakker is heb ik daar nog enigszins begrip voor (-- AV942 A108652 105), maar op dit spel vind ik dit vrij treurig.
Paul en ik hebben de afspraak met een zwakke 6-5 met een lagere 6 kaart altijd de 6 kaart te openen en te jumpen in de tweede kleur. Een hand als de actuele N-hand bieden we net als Kees en Fred, maar geeft bovendien een echt fatsoenlijke hand aan.
In de B-lijn boden twee van de 6 paren slam, waarvan één paar het inferieure 6H. De rest zat in 3SA en maakte daarin 11, 12 en 13(!) slagen. In de C-lijn bood niemand slam, maar 3 paren maakten 13 slagen in SA.

Gemiste kans.

Tegen Anke Wijma en Marcel Lâgas liet ik een enorme kans lopen. Ik heb, niet tegen wel, in de tweede hand SHAB10  RAB102  K109765  . Na twee passen open Anke achter mij 1S, Ronald doubleert en Marcel biedt 4S. Misschien vindt u dit helemaal geen biedprobleem, maar ik wel, want ik bood 4SA, beide minors in de etalage zettend. Ronald bood 5R en dat was rijkelijk hoog, want de hele hand was:
Spel: 16
West
OW
S2
HAB10
RAB102
K109765
 
SH98765
H73
RV87
K83
NESW
SAVB103
HH54
R95
KHB4
 
S4
HV9862
RH643
KAV2
 
Marcel startte heel goed met een "kijk" SH, zodat hij aan slag bleef om H na te spelen. Ronald ging op met het A en stond toen voor de taak om troef V te vinden. Die zocht hij aan de verkeerde kant en er viel toen ook nog een introever.
Maar de echte fout was al veel eerder geschied. Door een mirakel kun je zowel 5H, 5R als 5K maken, waarvan zoals Ronald terecht zei 5R het moeilijkst is, want daar moet je troef V vinden en in de andere twee contracten heb je gewoon elf slagen. Wie zei ook weer dat de 4-4 fit beter is dan de 5-3 fit? Maar dat is allemaal nog minder dan 4S gedoubleerd, want dat gaat twee down. Het komt allemaal, omdat wij alleen maar achtkaart fit hebben en zij een 11 kaart fit. Volgens de "law" zouden er dus 19 slagen in totaal te maken zijn en dat klopt dus ook zoals je ziet.

Biedprobleem

Tegen Kees en Fred heb ik een biedprobleem, waar ik niet uitkom. Ik heb in de vierde hand, kwetsbaar tegen niet, SAV106  HAV5  RAH854  K4  . Rechts van mij wordt na twee passen 1K geopend, ik doubleer en links biedt preemptief 3K. Dat loopt naar mij uit en ik doubleer weer. Partner biedt nu 3H. Het bieden tot dusver is dus:
NoordOostZuidWest
Kees SchpperRonald Kuip Fred HeemskerkJos van Kan
paspas1Kdbl
3Kpaspasdbl
pas3Hpas?

Hij kan natuurlijk de blanke top der duinen hebben, maar uiteindelijk is zoiets als heer vijfde op in H al genoeg voor een beetje spel in 4H. Van de andere kant kan hij ook een klein vierkaartje hebben, of nog erger, 4-4 hoog. Ik besluit 4H te bieden en dat is niet goed, want het hele spel is:

Spel: 25
Noord
OW
S874
HB9
RB7
KVB9763
 
SAV106
HAV5
RAH854
K4
NESW
S32
H8764
R10962
KA82
 
SHB95
HH1032
RV3
KH105
 

Ronald harkt op handige wijze 10 slagen bijeen in 4H: hij pakt de K uitkomst met het A, speelt een S naar de V, incasseert SA, troeft een S, troeft een K, incasseert RAH en speelt dummy's laatste S. Kees troeft voor met de 9, waarop Ronald zijn laatste K wegdoet. Kees speelt nu K na en Ronald kan die voor zijn achtste slag in zijn hand troeven. De HAV in dummy zorgen voor slag 9 en 10. Fred denkt dat het spel nog down gaat als Kees troef had nagespeeld in plaats van K, maar dat is gezichtsbedrog. De leider vervolgt met R, Fred troeft en speelt zijn voorlaatste H. De leider speelt nu weer R en Fred troeft met zijn laatste troef. De tegenstanders maken drie troefslagen, maar verder niets. Ronald is wel tevreden over het resultaat, totdat blijkt dat twee paren 6R hebben geboden en gemaakt. ZES RUITEN! Wat een belachelijk contract! Twee snits goed en de ruiten 2-2! Als we enigszins tot bedaren gekomen zijn zien we, dat 4H dat óók nodig heeft, plus nog wat meer. 6R is dus een veel beter contract! 5R is natuurlijk het beste, maar hoe kom je daar in? Bas van der Hoek heeft aan de bar een prima suggestie: in de gegeven probleemsituatie moet je 4R bieden, "to cover all bases". Natuurlijk is dit geen slampoging met een partner die alleen maar zwak geboden heeft en nog steeds een zoektocht naar de beste manche. Het toont in ieder geval ook de vierkaart S, omdat je tweemaal gedoubleerd hebt en dus niet meer een sterk eenkleurenspel kunt hebben. Daar zou je 3R mee geboden hebben in plaats van het tweede informatiedoublet. Dat is een tip om te onthouden.