Spel van de week 13 november 2007

Paren percentages

" Speltip 14 weet waar je kansen liggen "
Reclamecampagne Holland Casino

Het was weer paren. Een slagje meer of minder en je hebt een top of een nul te pakken. Ik geloof dat de hele club er aan moest wennen want er waren maar liefst 13 spellen (over alle lijnen verdeeld) waar geen enkele score (per lijn) gedupliceerd was. Nu gebied de eerlijkheid mij wel te vertellen dat er in de C-lijn maar 4 resultaten per spel waren en dat maakt de kans wel groter. Er waren overigens ook 2 spellen waar het resultaat in de hele lijn gelijk was.

Ik moet overigens nog even iets rechtzetten van mijn vorige stukje want ik werd daarover aangesproken waarom ik geen man en paard had genoemd toen ik berichte dat er een jonge hond onder zijn aas vandaan was gestart. Dus bij deze meneer Hop ik zal dat nooit meer doen.

Terug naar die paren procenten dan maar. Toen ik nadacht, over welk spel ik het in het stukje van de week moest hebben, kwam ik uit op spel 14. Niet om dat dit nu zo vreselijk spectaculair is maar wel omdat het vragen oproept over het risico dat je moet nemen voor een overslag. Nadat ik me er over had verbaast hoe snel Jos tot 22 kan tellen :-) (later werd mij duidelijk dat 4 azen en 3 vrouwen een eenvoudig rekensommetje is) en hij 2SA opende bleven wij zoals veel mensen steken in 6SA.

Spel: 14
Oost
Niemand
SHB87
H94
RH6
KHV1074
 
S954
HB108653
RB107
K5
NESW
S1032
HH7
R9432
KB962
 
SAV6
HAV2
RAV85
KA83
 

Een flauw spel als de K 3-2 zitten of 4-1 met de lengte bij west. Er zijn dan 13 slagen, maar zoals nu met de 4 kaart bij oost is de kans op een overslag op het eerste oog verkeken. (4S, 1H, 3 R en 3K slagen van top en een zekere K om te ontwikkelen. Als je echter Kaas en K naar de heer hebt gespeeld en het slechte nieuws onthult zich. Is er nog een kans op een 13e slag. Je moet dan de H snit nemen en hopen dat oost naast 4Ks ook nog minimaal 4Rs heeft. Wanneer je dan Haas en je S slagen meeneemt ontstaat de volgende figuur:

Spel: 14
Oost
Niemand
SH
H 
RH6
KV107
 
S 
H 
R 
K 
NESW
S 
H 
R9432
KB9
 
S 
H2
RAV85
K8
 

Op de laatste S kan oost geen kaart meer missen en is de overslag geboren. Maar even terug naar die percentages is het nemen van de H snit het risico waard? Op het eerste gezicht lijkt het of de kans 50% is (HH goed of niet) dat je down gaat. Nadere analyse leert dat dit meer is omdat je al weet dat oost 4Ks heeft en west maar 1. Nu ben ik niet zon held op het gebied van kansrekening maar ik kan aardig met een computer overweg dus heb ik even (koste maar een avondje werk) een simulatie gebouwd. De kans op H fout met de wetenschap dat de K 4-1 zitten is 58% dat lijkt niet genoeg om op een overslag te spelen maar (want dan moet oost ook nog 4Rs hebben). Echter als de snit fout zit blijft de kans dat oost naast zijn 4 kaart K ook nog 4Rs heeft bestaan en maak je het contract alsnog op dezelfde dwang als eerder beschreven. Al met al is de kans dat je het contract maakt bij deze speelwijze ongeveer 65% (42% voor de heer goed en 32% van de overgebleven 58% voor het feit dat oosts langere R heeft dan west). De kans dat je met deze speelwijze 13 slagen maakt (HH goed en de langere Rs bij oost) is ongeveer 11%. Of dat genoeg is? Wie het weet mag het zeggen het blijft paren.

Rest mijn nog 3 dingen. 1. Als je in 7 zit moet je (nadat je gezien hebt dat de K4-1 zitten) de H snit wel nemen en op de K/R dwang spelen zodat je 13 slagen maakt. 2. Jos kreeg natuurlijk gewoon H uit voor H en aas en toen ging het vanzelf. 3. Mijn vriend deep finesse wees mij er nog even fijntjes op dat je bij het gegeven zitsel de H snit niet eens hoeft te nemen. Tot mijn stomme verbazing bleek het leggen van het aas in plaats van de vrouw ook winnend. Even verder kijkend zag ik het ook. Oost komt dan in een herhalende 3 kleuren dwang. Ik laat aan de lezer over om uit te zoeken hoe dat in zijn werk gaat. Mijn conclusie is dat ik dus dat gezeur over die percentages net zo goed achterwegen had kunnen laten en alleen had hoeven roepen hoe mooi Jos een K/R dwang had uitgevoerd.