Spel van de week

Dronken matroos (2) -- 26 februari -- Jos van Kan

Wer nie sein Brot mit Tränen aß
Wer nie in kummervollen Nächten
Auf seinem Bette weinend saß
Der kennt Euch nicht, Ihr himmlische Mächten
Johann Wolfgang von Goethe

Zoals de ranglijst al enigszins aangeeft met zijn uniforme distributie van A,B en C paren over de totale ranglijst lijkt deze editie van het "Simultaneous Drunken Sailor Knocking Down Contest" a.k.a. het DBC clubkampioenschap meer op een tombola dan een serieuze krachtmeting. Ik heb daar wel theorieën over, maar die zal ik nog even voor mij houden totdat de verschijnselen een stationaire toestand hebben bereikt.

Intussen worstelen Paul en ik nogal moeizaam met de spellen die Wim nu weer heeft verzonnen waarop de resultaten altijd weer leiden tot grote, maar zelden aangename, verassingen. :-)

Verrassing 1

Een aardig voorbeld is spel 9:
Spel: 9
Noord
OW
SB653
HHV10862
R8
KA2
 
SAHV2
HB4
RAV962
K54
NESW
S84
H9
RB7543
KB10963
 
S1097
HA753
RH10
KHV87
 
WestNoordOostZuid
Erik van der NatPaul van RaaijNoud MarquinieJos van Kan
--1Hpas2K1
dbl2R2pas4H
einde      
1. conv, vraagt kwaliteit opening
2. geen max :-)
Een lichte opening van Paul, maar wel in onze stijl (veel te sterk voor een zwakke twee, met als extra minpunt de vierkaart S) en verder een normaal biedverloop. Noud startte met S 8(!) en Erik had niet veel moeite de eerste vier slagen tot zich te nemen in de vorm van 3 Sslagen en RA. Dat is natuurlijk geen goede score voor ons (11%), maar de frequentiestaat toont, dat het maar liefst 13 keer werd gemaakt, waarvan tweemaal gedubbeld. Slechts viermaal ging het down, waarvan eenmaal gedubbeld en de 3 OW paren die de phantom 5 R redding vonden werden daarvoor wel heel vorstelijk beloond: 28 van de 38 punten, dus ca 75%. Hoe laat je zoiets halen? Je kunt als O natuurlijk met KB uitkomen, dan is het direkt gehaald. Als partner de R uitkomst vindt (nadat bijvoorbeeld N heeft voorgepast en Z met 1 K geopend en West met 1 R gevolgd) kan W natuurlijk twee Ss meenemen maar dan moet hij beslissen wat de vierde slag zal zijn, S V of R A. Partner heeft hopelijk een even aantal Ss getoond en de Rs fors gesteund (4 R?) zodat het tegenspel niet al te lastig behoort te zijn.

Verrassing 2

Een moeilijke beslissing kreeg ik op spel 17 tegen Ton Jacobs en Winny Severien:
Spel: 17
Noord
Niemand
SA
HHV964
RH106
KHV108
 
S94
HA1032
R9873
K752
NESW
SB752
HB875
RAVB
K93
 
SHV10863
H 
R542
KAB64
 
WestNoordOostZuid
Ton JacobsPaul van RaaijWinny SeverienJos van Kan
--1Hpas1S
pas2Kpas3K
pas3R1pas3S
pas3SApas4S2
einde      
1. 4e kleur
2. na ampele overwegingen
Het duurde nogal even voordat ik uit 3SA liep, omdat het mij niet zo duidelijk was wat nu de beste manche was: 3SA, 4 S of 5 K. Had ik Hamman's rule maar weer opgevolgd, die zegt dat als je dat niet weet, dan is het 3SA. :-) Inderdaad kan 3SA in N in principe niet down en kun je het de leider alleen moeilijk maken met een onvindbere RA uitkomst en R V na. In de praktijk zal het dan wel down gaan, maar met open kaarten is er nog steeds een maakvariant: HH in slag 3! Als W duikt heb je negen slagen en als hij neemt is zijn entree eruit om de 13e R te incasseren.
Maar 4 S is natuurlijk een alleszins redelijke propositie, die echter al vroeg schipbreuk leed toen Ton de dodelijke Rstart vond voor de 10 en de B. Winny switchte naar K, genomen in dummy, troef A geïncasseerd, H getroefd, S H en V waarna het slechte nieuws bleek. Overgestoken met K en H H voor het hok, klein, R weg, H A en 1 down. 4 S werd tweemaal met een overslag(!) gemaakt, wat volgens mij alleen maar kan als je met H A uitkomt. 3SA werd vijfmaal met een overslag gemaakt en drie maal precies. Met een overslag laten halen gaat je alleen lukken als je je topslagen weet te maken: S B en de twee rode azen. Tja. De helft van het veld ging down voor een ca 30% score.