Spel van de week

Dronken matroos (6 en slot) -- 1 april 2008 -- Jos van Kan

Nec lusisse pudet, sed non incidere ludum
Je mag wel spelen, maar je moet van ophouden weten
Horatius

Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd het Simultaneous Drunken Sailor Knocking Down Contest a.k.a. het DBC clubkampioenschap op de laatste dag beslist en werden de fiere leiders tot dan toe op de streep met banddikte geklopt. Dit keer was het helemaal een fotofinish: Rob en Peter sloegen er de laatste avond op los en scoorden maar liefst 67%. Zij kregen daardoor een algemeen gemiddelde van 57.64 en Kees en Fred bleven daar één tiende op achter. Gisteren (5 april) nam Kees revanche door zich drie maal te plaatsen voor het Open Nederlands Parenkampioenschap: eenmaal in de gedaante van Ronald Kuip, eenmaal in de gedaante van Bas van der Hoek en eenmaal in de gedaante van hemzelf.

Verbrande turf

Twee spellen beslisten het kampioenschap.
Spel: 3
Zuid
OW
S4
H43
RHB972
KVB1083
 
SB972
HHV76
R6
KAH65
NESW
SHV85
HB10982
R104
K92
 
SA1063
HA5
RAV853
K74
 
Kees en Fred zullen in hun nachtmerries nog wel eens bezocht worden door spel 3, waarin in feite het kampioenschap werd beslist. Paul en ik boden tegen Paul Breukel en Henk de Vries 5 R, dat werd gedoubleerd en kon (net) niet worden gemaakt wegens de Hduplicatie. Dit alles na het kortst denkbare biedverloop: 1 R - dbl - 5 R - dbl. "Ik heb het spel in alle boekjes opgezocht", aldus Paul, "maar ik kon het niet vinden". Dat was slechts 35% voor ons, omdat 5 paren nog 4 R mochten spelen (een paar zelfs 3 R). Kees en Fred, spelend tegen Rob en Peter, besloten echter om 4 H gedoubleerd te verdedigen. Met open kaarten is dat de correcte beslissing, want 4 H is down door een of meerdere S aftroever(s). Maar als het contract in de Oosthand zit, na bv 1R-dbl-3R-3H-p-4H dan is de uitkomst met S A bepaald niet opgelegd en werd in de praktijk dan ook niet gevonden. Een normale uitkomst lijkt mij R A. Voor de hand ligt om nu passief na te spelen in de hoop op twee S slagen, tenzij partner een giga S signaal geeft, zoals bijvoorbeeld R H onder het A. Dan zou je kunnen besluiten om S A en S na te spelen. Eigenlijk is S A en S na alleen fout als de leider Hx heeft. Als de leider drie Schoppens heeft maakt partner een introever en als de leider HV sec heeft maakt het niet uit. In alle andere gevallen: HVx en HVxx is S naspel noodzakelijk om het spel down te krijgen. Maar ja, ik bedenk dit in mijn luie stoel. Aan tafel is weer iets heel anders. Zoals het ging werd 4 H gedubbeld gemaakt en alle pepernoten waren voor Rob en Peter.
Spel: 4
West
Allen
SA63
HA
RHVB8732
K74
 
SB107
HHB10832
RA6
K103
NESW
SH9542
H76
R1054
KHB5
 
SV8
HV954
R9
KAV9862
 
Tegen ons opende Paul Breukel (W) met een multi 2 R, Paul van Raaij volgde 3 R en ik bood 3SA. Daarin heb je altijd 10 slagen, omdat na H start en R A bij West het wel duidelijk is wie K H heeft, dus dat snitje neem je nog even voor de up. Na met R A aan slag te zijn gekomen incasseerde W echter ook nog H H en toen had ik er elf. (34/40) We dachten nog even, dat het er ook elf waren, als W niet H H incasseert, maar S naspeelt door een squeeze cum finesse without the count. Maar daarvoor heb ik een S te weinig; als je een Htje voor een Stje ruilt gaat het wel, dat is het huiswerk voor deze week. :-)
Een paar magicians bood en maakte 6 R en dat kan volgens mij alleen maar als er vanonder SH wordt gestart.
Kees en Fred kwamen tegen Rob en Peter niet verder dan 3 K en dat was geen succes: 8/40. Het bereiken van 3SA op de NZ handen en de evidente 9 slagen oprapen was al genoeg geweest voor 24/40 en de SDSKDC 2008 trofee...