Spel van de week 10 juni 2008

Timing

Ik zag dat het alweer 2 maanden geleden is sinds mijn laatste svdw. Maar dat krijg je als je op vakantie gaat en voor je werk de grote boze buitenwereld moet bestormen. Overigens lijkt het wel veel lastiger te worden om elke week een stukje te produceren. Dus als er mensen zijn die zich geroepen voelen om zich te voegen bij het svdwsc schroom niet en meldt u bij een van de huidig schrijvers (Jonh S. Jos v K en Paul v R). Ook als u een gast optreden wilt verzorgen bent u welkom. Maar goed dan maar weer een keer ouderwets een spel, wel moeilijk maar volgens mij zeker de moeite waard. En ik kan natuurlijk niet achterblijven met subtiel collectief aanvallend voetbal zoals Oranje dat op dit moment laat zien. Want timing is alles. Nu liep het afgelopen dinsdag niet zo lekker en een subtiel foutje is dan ook zo maar gemaakt. Het was natuurlijk een van de mooiste handen van de avond. Op spel 20 opende ik met 4R hetgeen bij ons 9 slagen met een hoge kleur belooft. Jos bood 4H en dat was het eindcontract.

Spel: 20
West
Allen
SAB
HAHB10953
RAH5
KB
 
SH107
HV864
RVB9
K962
NESW
S9532
H 
R842
KAHV754
 
SV864
H72
R10763
K1083
 
WestNoordOostZuid
RonPaulPeterJos

De uitkomst was RV en het speelplan is eenvoudig. Als troef V niet valt moet je proberen om de tegenstander de S in te laten spelen. Het liefst naar AB toe maar als de heer goed zit maakt het niet uit wie de Sís speelt zolang het noord maar niet is.
Als je deze lijn volgt dan speelt het spel zich zelf. R gepakt, HAH gevolgd door een H voor west. Deze speelt H of K na. Met H na speel je zelf K na het troeftrekken. Oost speelt een R voor de 9 en de heer. Nu volgen alle troeven en op de laatste troef staat oost voor een onmogelijke keuze. Kelsey en Ottlik noemen dit een immaterial squeeze against a link card ook bekend als een eliminatiedwang of driekleuren stripdwang.

Spel: 20
West
Allen
SAB
H3
R5
K 
 
SH10
H 
RB
K9
NESW
S 
H 
R8
KAH7
 
SV8
H 
R107
K 
 
WestNoordOostZuid
RonPaulPeterJos

Bij ons aan tafel dacht Jos wellicht niet onterecht dat het handig kon zijn om voor het troeftrekken eerst een K te spelen. Echter nu kon oost nemen en R door de 10 heen spelen. Waardoor west, aanslag met HV eerst een R kon cashen om vervolgens met H van slag te gaan zodat op het eind SH de downslag werd.
Zo zie je maar hoe lastig dit is. Overigens werd er alleen in de A-lijn 2x 10 slagen in H gehaald. Alle andere die in H speelde maakte er maar 9. Mogelijk zat het in de A-lijn in de andere hand en na K uit gaat het weer automatisch zolang je maar niet S A mee neemt en wel al je troeven.