Spel van de week

Zomerreces - 24 juni 2008 - Jos van Kan

Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
staan wetten in den weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat
Willem Elsschot, Het huwelijk.

De clubcompetitie zit er weer op en de laatste tranche werd gewonnen door Rob Dankers en Peter van der Stap. Sneu voor Judy en Caroline die enkele weken fier aan kop gingen maar door een mindere laatste avond terugzakten naar de derde plaats. Tweede werd het viermanschap Brulhoek-Olsgras.

Biedprobleem

Judy en Caroline zadelden ons op met een biedprobleem waar we niet uitkwamen.
Spel: 5
Noord
NZ
S8
HHVB108
R954
K9654
 
SVB4
H742
RAH32
KHV7
NESW
SA752
HA953
RVB10
K108
 
SH10963
H6
R876
KAB32
 
WestNoordOostZuid
Jos van KanJudy van VuurdePaul van RaaijCaroline Koekoek
--2H1pas3K2
einde      
1. Muiderberg
2. pas of corrigeer
Judy begon met een Muiderbergse 2 H, waarop Caroline besloot naar 3 in de minor te gaan. Enigszins gelukkig eindigden ze zo in hun 4-4 fit. Het grote probleem is natuurlijk wie van ons tweeŽn moet dubbelen. Allebei zegt u? Daar heeft u een punt. Maar eigenlijk is die vlakke 15 alleen maar goed om te verdedigen, terwijl dubbel in deze situatie sterk tendeert naar een vierkaart S. Paul zou in de uitpas eventueel ook kunnen doubleren, maar hij vond 11 HCP een beetje weinig. Nou ja, passen leidde weer eens tot verlies, want het contract hobbelde ongedoubleerd 3 down voor een zaaltop voor de dames.

Waar is Lotgering?

Wim Lotgering sloeg weer toe op spel 9, maar net niet hard genoeg.
Spel: 9
Noord
OW
S83
HAV104
RA
KAHV932
 
S109754
HH632
R1084
KB
NESW
S 
HB987
RB732
K108765
 
SAHVB62
H5
RHV965
K4
 
Zowel 7 S als 7SA zijn wereldcontracten. 7 S is altijd gemaakt als de Ss niet slechter zitten dan 4-1, evenals 7SA, maar 7SA heeft ook nog spel als de Ss 5-0 zitten, zoals hier. In de A-lijn werd tweemaal 7SA geboden en slechts eenmaal gemaakt. In de B-lijn werd 3x 7SA geboden en tweemaal gemaakt. In de C-lijn werd viermaal 7 geboden, waarvan helaas eenmaal 7 S.Tweemaal werd 7SA gemaakt.
7 SA in Noord kan altijd worden gemaakt, 7SA in Zuid sneuvelt natuurlijk na een Hstart omdat de leider dan nooit zal snijden. Na een Kstart speelt de leider eerst S, ziet het 5-0 zitsel en heeft 11 vaste slagen in de vorm van 3 Ks, 3 Rs, 1 H en 4 Ss. Hij steekt dan over naar RA, test de Ks (een S en een R weg uit de dummy). Ugh. Om nu aan de twaalfde slag te komen moet H H goed zitten en de dertiende moet komen uit een dwang. Omdat je geen verbinding hebt voor een S-Rdwang tegen West moet je dus hopen dat Oost de Rlengte heeft en spelen op een klassieke double squeeze-cum-finesse: oversteken naar S, twee Rs meenemen (K weg) en twee Sslagen incasseren. Op de tweede Sslag is de positie
Spel: 9
Noord
OW
S--
HAV104
R--
K--
 
S109
HH6
R--
K--
NESW
S--
HB98
RB
K--
 
SB9
H5
R9
K--
 
W heeft al eerder zijn Hkleur moeten inkorten tot twee stuks om een Sdekking over te houden, maar Oost moet nu of RB wegdoen of een H, waarna de leider via de Hsnit de rest heeft. De val in deze eindfiguur is, dat de Hsnit in geen geval te vroeg genomen moet worden, omdat anders de verbinding verbroken wordt en de dwang verdwenen is. De wet van Van Kan zegt, dat als H H goed zit hij goed blijft zitten.
Oppervlakkig gezien lijkt het erop, dat bij Huitkomst deze figuur niet kan ontstaan en dat is ook waar. Maar als Noord leider is, kan hij na H start (die hem de twaalfde slag aan hoge kaarten oplevert) gemakkelijk een R-Kdwang tegen Oost opzetten. De details laat ik graag aan de lezer over, maar het moet beginnen met: HA of 10 afhankelijk van wat W legt, S (au), R naar het A, tweede H cashen en dan oversteken naar de S. Ook hier geldt weer de wet van Van Kan: als de Ks 3-3 zitten blijven ze 3-3 zitten
Als je per ongeluk in 6SA bent blijven steken en je krijgt R uit, hoe speel je dan? Wel allereerst denk je een drieletterwoord, maar als je vervolgens S naar de dummy speelt en O renonceert moet je duiken. Dit garandeert 12 slagen en je moet (natuurlijk) hopen dat HH verkeerd zit en de klavers niet rond.

Elsschot

Het Elsschot citaat aan het begin van dit stukje heeft niets te maken met het spel van de week, maar des te meer met partnerships die op het eind van het seizoen een beetje op elkaar zijn uitgekeken. Mijn advies: ga wat nieuws spelen! Draai je signalen om, zwakke SA ipv sterke SA, sterke K, poolse K, geeft niet. Dat houdt je wakker.

Zomerreces

Het svdwssc heeft wederom versterking gekregen in de persoon van Henk den Boer. Voorlopig gaan we met zomerreces, maar in september zal hij voor het eerst in actie komen. Hij heeft nu al gedreigd alleen maar over goede dingen te zullen schrijven, dus dat legt weer een grote druk op de A-lijn: geen goede dingen, geen stukje.