Spel van de week 23 september 2008

Choice between evils

Het eerste stukje uit onze nieuwe speelgelegenheid. Een beetje laat in de week maar ja je kan niet alles hebben. Druk, druk, druk en tussendoor ook nog even mijn trouwdag gevierd. Dus ik hoop dat u het geduld op hebt kunnen brengen.

Nu had me wegens drukke werkzaamheden te laat gerealiseerd dat ik in de congregatie moest zijn. en moest direct al kiezen. Zeker iets te laat of misschien net op tijd met de kans op veel te laat. Nu was ik dinsdag ook al mijn mobiele telefoon vergeten dus koos ik maar voor de veilige zeker iets te laat optie. Nog net op tijd betrad ik onze nieuwe speel zaal om als noord het volgende spel op te rapen.

Spel: 6
Oost
OW
SV754
HH1095
R105
K632
 
SA8632
HA4
RV6
KAH97
NESW
SHB109
HV732
RAB87
KB
 
S 
HB86
RH9432
KV10854
 
OostZuidWestNoord
1Rpas1Spas
2Spas4Kpas
4Rpas4SApas
5Hpas6Seinde

Daar zat ik dan goed en wel uitgehijgd en waarschijnlijk tegen een originele Jopa aan te kijken (Jopa geïntroduceerd door de heer K.S. te D naar aanleiding dat Jos en ik enige malen achter elkaar op het eerste spel van de avond slam boden, onder het motto even kijken hoe de vlag staat).
Ik dacht met vrouw vierde van troef tegen dat een agressieve start geboden was en legde H9 op tafel, de vrouw in dummy, S naar het aas. S gesneden en een R op voor de heer en de laatste slag van de defence.
Stomme lead het lijkt er op dat je zonder H start altijd down bent. Maar dat is niet zo. De leider kan namelijk zonder een R start altijd zelf eerst HA en H naar de vrouw spelen. Je hebt dan een dilemma waar je niet meer uitkomt. Als je pakt kan de verliezende R in de hand weg op HV. Als je duikt krijg je nog wel een R slag maar zie je de H nooit meer terug. Kortom een soort Morton's vork.

Voor zij die de Morton's vork niet kennen even een klein stukje achtergrond. De term komt van een belastingmaatregel van John Morton, Lord Chancellor van Engeland onder het bewind van Henry VII. Hij had gesteld dat als mensen in overvloed leefde zij voldoende over hadden om belasting te betalen en als mensen zuinig leefde zonder enige vorm van luxe dan moesten ze wel genoeg spaargeld hebben om belasting te betalen.
Dit is later gebruikt als bridgeterm voor de volgende speelfiguur.

Spel: 20
West
Allen
SHV98
HH98
RHV9
KH98
 
S3
HA1053
RB10732
KB104
NESW
S2
HB642
RA8654
KV32
 
SAB107654
HV7
R 
KA765
 

De uitkomst tegen 6S door zuid is RB. Het lijkt er op alsof je een H en een K gaat verliezen maar let op. Als je een H onder de vrouw vandaan naar de heer speelt, zit west gevangen in een Morton's vork. Als hij duikt kan je op de hoge R HV weg doen en als hij pakt gaan op de hoge R en de HH 2K's weg. Zo verdwijnt er een verliezer die je eerst dacht te hebben. Natuurlijk moet de leider dan in slag één nog wel even een kleine R uit dummy bij spelen. Als je namelijk hoog legt kan oost duiken en weet je als zuid niet wat je weg moet gooien. Een K of een H.
Dit is de originele verschijningsvorm van de Morton's vork. Ons spel 6 is daar een eenvoudige verschijningsvorm van die vaker voorkomt dan je denkt.

P.S. zoals de oplettende lezer al had gezien sneuveld 6S op spel 6 met een R lead. Als je echter het contract in de oost hand weet te krijgen is het ijskoud.