Spel van de week 21 oktober 2008

The king rules

Na enige tijd toch maar weer eens verschenen op de clubavond. Werk, een griepje, en ouderavonden hadden dat in de weg gestaan. Jos begon de avond met goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws was dat het Jos zín beurt was om de rekening te betalen het slechte nieuws dat ik het stukje moest schrijven. Hoewel slecht nieuws er was genoeg om over te schrijven. Uiteindelijk vond ik deze wel het aardigst.

Spel: 21
Noord
NZ
SB10862
H10
RV7
K108653
 
SA7
H853
RHB985
KA74
NESW
SH53
HAH962
R42
KVB2
 
SV94
HVB74
RA1063
KH9
 
NoordOostZuidWest
pas1Hpas2R
pas2SApas3SA
einde      

Dit is een lastig spel. De pointe is dat je uiteindelijk een keer naar RH toe moet spelen. Dat geldt zowel voor 3SA als in 4H. Dit laatst contract kan je dan halen door een S te vertroeven op tafel en 2R in je hand. Door dat H10 sec zit kunnen NZ onvoldoende troef in spelen zonder een slag op te geven (4H was overigens maar 4 keer gemaakt in de hele zaal).
Maar goed tegen ons zat Peter Ladan in 3SA Jos startte na het gegeven biedverloop met S4 (1e,3e,5e) Peter pakte de 10 met de heer in zín hand En toen was het aan zuid om te laten zien dat dit fataal was. R voor de 8 en de vrouw van noord. S na en Jos was op zín post door de vrouw te offeren aan het secce aas op tafel. Uiteindelijk leiden 2Rís en 3S tot 1 down.
Als je de eerste S duikt (of het aas pakt en de 2e S duikt) dan heb je een kans.

Na met S aas aan slag te zijn kan je twee dingen doen. R9 na spelen om aan slag gekomen R naar de heer te spelen om de R kleur op te zetten zonder dat de gevaarlijke hand te vaak aan slag komt. Wel even opletten als noord gemeen de vrouw neemt en K na speelt. Je moet dan de heer duiken om de entree naar de R in stand te houden. Een alternatief is om met H over te steken naar je hand en R naar de heer te spelen. R na voor noord en S gepakt ( of eerst nog een rondje gedoken als je dat in ronde 1 niet gedaan had). Nu moet je nog de K snit nemen en terug naar je hand met K. Je bent dan aanbeland in de volgende eindfiguur:

Spel: 20
West
Allen
SB8
H 
R 
K1065
 
S 
H85
RB98
K 
NESW
S 
HA962
R 
K2
 
S 
HVB7
RA10
K 
 

Een kleine H van oost bezegeld nu zuidís lot. Als hij de slag wint kan hij kiezen of hij een extra slag in H of R gaat brengen. Het is overigens niet zo raar dat niemand in de zaal dit heeft gevonden. Ik had er zelf ook deep finesse voor nodig :-).