Mixed feelings -- 21 april -- Henk den Boer

Afgelopen dinsdag vierden we eerst een feestje: Terecht werden door Harry de kampioenen van de club in het zonnetje gezet: Jos en Paul kregen een enorme beker voor een jaar in hun bezit en om hun tegenstanders te imponeren (H) zetten ze deze beker steeds pontificaal op de bridgetafel.

Spelend aan tafel werd ik niet vrolijk van mij eigen getoonde spel. Direct na afloop dachten Ger en ik dat we dik in de min hadden gescoord. Tot onze grote verbazing bleken we zelfs nog een kleine plus gescoord te hebben.

Dat lag aan een aantal factoren: 2 keer kan ik een 3 SA down spelen, maar verpruts ik het in het tegenspel; zodanig slecht dat ik de spellen hier niet durf te tonen. Maar wat blijkt: het kost niets. De reden is op het ene spel dat niemand de goede uitkomst vindt behalve Ger en op het andere spel zitten de meeste anderen in een koud 5R contract.

De volgende twee spellen [beide tegen Anke en Schelte Wijma] leverden tot onze verbazing een plusje op.

Spel: 1
Noord
Niemand
S7
HH85
R53
KAHV10942
 
SA108652
HA42
R8762
K 
NESW
SHB
HB106
RAHVB94
K53
 
SV943
HV973
R10
KB876
 
NoordOostZuidWest
Anke WijmaHenk den BoerSchelte WijmaGer Clemens
3SApas4K14S
einde      
1. pass or correct

Anke zette de zaak direct op scherp door 3 SA te openen [een beetje ongewoon met een H naast de lange kleur], waarna ik verzuimde om te bieden [Dbl was toch wel aangewezen] en Ger analyseerde dat na de 4K van Schelte [pas of corrigeer] een contract van 4S goede kansen heeft. Dat klopte [Ger maakte zelfs 12 slagen]. Ik kwam ook toen niet op het idee door te bieden. Zoals te zien valt is 6 R een koud contract [met het gegeven zitsel kunnen 13 slagen gemaakt worden]. We dachten dus dat we begonnen met een beroerde score, maar het bleek dat slechts één paar [Kees en Fred] het slem hadden geboden.

Spel: 3
Zuid
OW
S32
HHV962
R52
KA753
 
S4
HAB873
RA1064
KB108
NESW
SAH10765
H 
RV873
KH64
 
SVB98
H1054
RHB9
KV92
 
NoordOostZuidWest
Anke WijmaHenk den BoerSchelte WijmaGer Clemens
----paspas
pas1Spas2H
pas2Seinde  

Ik slaagde er helaas niet in het contract te maken. Schelte en Anke maakten het mij te moeilijk. Schelte kwam met troef V uit en vervolgde, toen hij later weer aan slag kwam met troef 9, met H en steeds weer H door toen hij met R aan slag kwam. De R's speelde ik ongelukkig [eerst het A ] en aan de K kleur kwam ik niet toe. Ik voelde me niet happy met dit resultaat, maar wat blijkt: niemand in de A-lijn zit in een [2]S contract. In de B-lijn overigens wel vaak. Er wordt in de A-lijn diverse keren 5R geboden dat veel down ging [variatie van 5R -5 tot 3R +1]. Dus eentje down was zelfs een aardig resultaat!

Een meevaller dus in vele spellen, maar het gaf te denken: kansen op grote plusscores hebben we dus wel gemist.