BBO TV - 16 juni - Jos van Kan

Wildavsky only needs 13 cards to bid in this position.
Commentator op BBO TV

Rob en Peter hebben het weer gelapt: op de laatste avond maakten ze gebruik van een inzinking van de koplopers om ze op de streep met banddikte te verslaan. Proficiat!
Ondertussen hadden uw razende reporter en zijn maat de hele week naar BBO TV zitten kijken naar de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de Bermuda Bowl teams. Ik zag Meckstroth openen met 5 punten in de derde hand, Wildavsky bieden met helemaal niks en kwam tot de overtuiging, dat dit de manier was waarop het spel tegenwoordig gespeeld wordt. Maar eerst moesten we een vlekje wegwerken.

Tegenspel

"Moeten we alweer tegen jullie?" mopperde Jos van den Dool, toen hij in de eerste ronde aanschoof. Dat konden we natuurlijk niet op ons laten zitten en we bezorgden ze direct een top op spel 1. Nee, geen Jopa slam dit keer.
Spel: 1
Noord
Niemand
SB4
HB8763
R6
KA10975
 
SA853
HV54
RB1054
KHB
NESW
S10972
HA9
R972
KV632
 
SHV6
HH102
RAHV83
K84
 
Jos zat in een aangetrokken 4H als N en dat zit er niet in, want de verdediging heeft recht op vier slagen: twee in troef, SA en een K slag. Maar we vonden een studieachtige maakvariant in de verdediging. Paul kwam uit met HA en dat gaf nog niets. Als hij nu K naspeelt is het direct uit en als hij troef naspeelt dan gaat het waarschijnlijk ook nog wel goed. Maar hij speelde S na. Als ik SA duik, kan het spel niet meer worden gemaakt, dus ik nam. S na is nog steeds down, maar ik speelde nu K. Dat gaf de leider een kans die hij met beide handen aangreep: gepakt, H naar de H, driemaal R (twee K weg), R getroefd en hij had het geluk, dat de vierkaart R bij de lange troef zat. Nu S naar de H (die entree had hij niet gehad als ik SA had gedoken in slag 2 of S had nagespeeld in slag 3), S (K weg) en nu de dertiende R, waarop de laatste K verliezer verdween.

Interventie over 2SA

Op spel 2 kwam alles weer terug.
Spel: 2
Oost
NZ
S1072
HHB7432
RV2
KB6
 
S65
HV8
R1087653
KA93
NESW
SHB84
H1065
R9
KH8542
 
SAV93
HA9
RAHB4
KV107
 
WestNoordOostZuid
Jos van KanJos van den DoolPaul van RaaijJeroen van der Slik
----pas2SA
3R4Rpas4S
einde      
Geïnspireerd door het bieden van Adam Wildavsky liet ik een in onkwetsbare positie een bodje los over 2SA (ja, het kan voor 1100). Tegen interventie over 1SA hebben de meeste spelers wel iets afgesproken, maar over 2SA? Jos en Jeroen kwamen er niet uit. N bood 4R kennelijk bedoeld als transfer, maar opgevat als een soort Stayman. Door een klein wonder zit 4S er nog in, maar iedereen op 1 na scoorde 710 in 4H, dus dat leverde niets op.
Ik denk dat je dbl moet spelen als waarden en belangstelling voor een of twee hoge kleuren. Of je nog transfers op 4 hoogte moet spelen? Dat zou een mogelijkheid zijn. In ieder geval houdt deze methode de mogelijkheid open om gedoubleerd tegen te spelen. Zullen we het Vankansohl noemen?

Figuurzagen

Een aardige figuur deed zich voor op spel 9 tegen Klaas en Pieter.
Spel: 9
Noord
OW
SV5
H109
RHV83
KH10864
 
SAB73
HHV652
RA
KA95
NESW
S842
HA873
R97
KVB73
 
SH1096
HB4
RB106542
K2
 
WestNoordOostZuid
Jos van KanKlaas MunnekePaul van Raaij Pieter Hilferink
--paspaspas
1H1SA2H3R
4Heinde    
Klaas en Pieter waren dicht bij een uitstekende 5R redding, maar er bestond enige onduidelijkheid over hun biedverloop en zodoende lieten ze me in 4H. Klaas startte met RH, ik haalde tweemaal troef eindigend in de hand en speelde een Ktje op. Door een gebrek aan tussenkaarten in de S kleur lijkt het erop alsof je twee S slagen moet verliezen. In de praktijk ging N op met KH en vervolgde met SV, zodat de 11e slag al direct binnenrolde.
Maar ook als N passief naspeelt, bijvoorbeeld K, gaan er 11 slagen gemaakt worden, maar daar moet dan wel wat grondwerk voor worden verricht: Z neemt met KA, speelt K, troeft een R, incasseert SA, steekt over met troef naar de dummy. Als de K oorspronkelijk 3-3 gezeten hebben speel je nu direct S, anders moet je de laatste K ook nog incasseren. Je speelt erop, dat een van de twee tegenstanders honneur doubleton in S heeft gehad, zodat die nu de slag moet nemen om in de dubbelrenonce te spelen.
Met honneur doubleton achter ABxx kan de verdediging niets uitrichten. Zit echter honneur doubleton voor de AB, dan kan de verdediging schitteren door te deblokkeren zodra het A wordt gespeeld. De leider kan dat weer bemoeilijken door naar het A toe te spelen, alsof hij wil oversteken.