Zomeravond - 4 augustus - Mike Reuser

Strippen & wippen -- de punter coup

Afgelopen dinsdag zaten Auke en ondergetekende weer eens tegenover elkaar aan de bridgetafel. Dat was eigenlijk een week eerder gepland, maar door familieomstandigheden een weekje opgeschoven.
De eerste tafel schoven wij aan bij Frits en Arianne. Omdat Auke voor hen een onbekende was, stelde ik hem voor als de uitvinder van de Punter-coup, ofwel de strippen-en-wippen-speelvariant. Alsof de duvel ermee speelde, kon hij die op dezelfde tafel al in praktijk brengen:
Spel: 16
West
OW
SB6
HA9832
RH43
KHV6
 
SAH1087
HB
R 
KA875432
NESW
SV543
HHV105
RB9
KB109
 
S92
H764
RAV1087652
K 
 
Ik opende "rustig" met 1K Frits deed 1H en Auke produceerde een dubbel (4krt S. Arianne bood 2Hen nu mocht ik. Wat mij betreft gaan we sowieso de manche spelen, maar misschien zit er wel meer in? En, hoe kom ik daar achter? Voor een 4K fitbid is mijn Kkleur te mottig, 4R zal maat nooit snappen als een splinter, voor 5R(Exclusion) is de hand net niet mooi genoeg, terwijl ie voor 4 S (een "freak") eigenlijk wel weer te mooi is. Dan dus maar 4 H. Frits past, Auke doet "slechts?4 S en dan is daar ineens Arianne die met 5 R door de bocht komt. Ik pas (boodschap: ik wil door), Frits doet 5 H waarop Auke dubbelt. Hierop had ik eigenlijk wel moeten passen natuurlijk (kan met secuur verdedigen ? 4), maar ja die vijfde S hè. Ik deed dus eigenwijs 5 S waarop iedereen paste.
Arianne startte met H4 voor het A van Frits. Als die nu helderziend K naspeelt is het down, maar dan was er ook geen verhaal geweest. Kleine H na dus, voor de leider. Die troefde meteen een R trok tweemaal S eindigend in de hand (SV), cashte de vrije Hs en troefde een R Auke speelde nu een kleine Kvan tafel en claimde. De Punter-coup was daar!
De Punter-coup (strippen & wippen) staat in de literatuur ook wel bekend als "eliminatie & ingooi".

De als-coup: show up squeeze

Sommige spellen hebben een heel mooie pointe, maar als de tegenpartij niet meewerkt, krijgt de leider niet altijd de gelegenheid om te schitteren. Dat gebeurde op dit spel:
Spel: 19
Zuid
OW
SA
HA10543
RB10873
K105
 
SH42
HH862
R4
KAB963
NESW
SVB109763
HV
RH965
K8
 
S85
HB97
RAV2
KHV742
 
Zuid opende 1K West paste en na Noords 1H vloog Oost erin met 3 S. Wij spelen in een dergelijke situatie "rek-preempts": als de maat heeft gepast, kunnen de preempts variëren van een nulpunter tot een opening en ook de lengte is variabel; met andere woorden: van de gepaste maat wordt eigenlijk geen actie meer verwacht. Omdat zo?n kwetsbaar 3S-bod toch wel iets moet voorstellen, deed ik er, na Zuids pas en The Law indachtig, toch nog eentje bij. Die HH is weliswaar niet zo mooi, maar een tienkaartfit is wel heel krachtig. Noord vond zijn hand wel een dubbel waard.
Zuid startte Hvoor het A. Die switchtte naar RB (hield) en legde SA op tafel. Het vervolg was nu niet zo moeilijk meer. Via twee ingetroefde Rs eindigde leider Auke met tien slagen. Noord wist meteen hoe het beter had gemoeten. "Ik moet in slag 2 SA op tafel leggen en dan een R naar maats V zodat die nog een troef in kan spelen". Auke, die al een aardig beeld van de zuidhand had gevormd, pareerde dat even snel als expertwise: "ik ben bang dat ik dan Zuid op de "show-up-squeezebank" moet leggen" en dat had ie inderdaad snel gezien. Zuid komt automatisch in een K-R dwang. Alleen als Noord na de twee Azen in slag 3 naar K switcht, is de entree voor de dwang weg, maar dat is lastig te zien.