Stukje van de week - 20 oktober 2009 - Henk den Boer

Het schudden der kaarten

Aan het begin van de avond had Harry Geelen een (vooral voor svdw-ers) onaangename mededeling: de schudmachine heeft het begeven en is waarschijnlijk voor weken buiten gebruik. Op zulke momenten besef ik dat we in enkele jaren tijd veel gemakken kennen en daar heel snel aan gewend (of beter: verwend) raken: alle uitslagen op het internet, met spelverdelingen en individuele uitslagen, sinds kort ook (dank Paul) per spel het PAR resultaat en het mogelijke aantal slagen in de verschillende contracten. Dat maakt het voor het schrijven van deze stukjes wel heel gemakkelijk. Maar ook zonder de spelverdelingen op het internet moet het lukken, al heeft het z?n beperkingen: helaas kan ik alleen enkele spellen uit mijn eigen lijn ten tonele voeren en ik ben niet zeker van de exacte spelverdeling.

Gewoon slaan!

In spel 4 stond ik (Oost) voor de opgave om een 3SA contract binnen te brengen.

Spel: 4
West
Allen
SA74
H98532
RB107
K102
 
SH986
HB4
R54
KAV875
NESW
SB53
HAH106
RAV3
KB43
 
SV102
HV7
RH9862
KH96
 

Tegenstanders (NZ) waren Peter en Leontien Hoogweg die tegen ons 5 plussen scoorden hetgeen bijdroeg aan hun enorme eindscore van +67 (Butler), uiteraard goed voor de eerste plaats. Leontien kwam uit met R, K na voor de V en - om de communicatie te bewaren - een kleine K na voor de H. Wederom speelde Leontien R door (gedoken) en uiteraard speelde Peter nu R voor het A.

Nu de K afgespeeld. Ik heb dan 6 slagen, heb met H AH nog twee slagen van top en moet dus nog één slag ontwikkelen. Dit zijn van die spelletjes waarbij een goede table-presence nodig is. In dit geval: goed opletten wat wordt bijgegooid en in welk tempo. Peter (N) gooide op de K-slagen a tempo bij, als ik het goed heb onthouden, 2x H en 1x S. Leontien had meer tijd nodig en speelde eerst een S en daarna met moeite een H. Welke conclusies moet ik daaruit trekken? Ik speelde maar zoals ik vanaf het begin al van plan was: de snit over HV. Dat werkte niet goed. Gelukkig was ik niet de enige die down ging (in totaal 4x down en 2x gemaakt), maar ik blijf wel zitten met de vraag of ik de goede speelwijze had kunnen destilleren. Had ik , voor het maken van de K eerst een hoge H moeten incasseren (en HB moeten deblokkeren)? Dat zou wel veel informatie weggeven. Als de H inderdaad oorspronkelijk 5-2 bij NZ verdeeld zijn, dan is de kans groot dat HV bij N zit, maar waarom aarzelt Z om van een kleine 2k H bij te spelen? Ik had daarom gewoon maar moeten slaan.

Paul van Raaij gaf nog een extra overweging om te slaan: indien S aas bij Noord zit is het bij een 3532 verdeling van N niet erg indien hij aan slag zou komen met H V. Dus slaan van AH H en H door zou N aan slag kunnen brengen, maar dan moet hij S brengen voor uiteindelijk SH op tafel, de negende slag.

Ken de winstpercentages!

Het volgende spel heb ik een biedprobleem. Met SA7  HAHB94  RHV94  K83  open ik 1H en mijn partner Ger Clemens biedt 3SA bij (no splinter met 12-14p). Na mijn 4R biedt hij nog eens 4S. Met het bieden van resp. 4SA en 5R vraag ik verder en verneem dat Ger 1 keycard heeft en HV niet. Wat nu? Als ik er zeker van kan zijn dat ik daarnaast geen potentiŽle verliezers zal hebben, kan ik slem bieden, omdat er meer dan 50% kans is dat HV valt als je AH slaat en een slem met meer dan 50% kans geboden mag worden. Toch pas ik, omdat ik me niet zeker voel of de rest van de slagen van wel zo zeker zijn. Een beetje laf.

Ger had overigens:
SHx  H10xxx  RAx  KHV10xx  Uiteraard viel HV en behalve KA zijn er geen verliezers meer. Slem gemist. Resultaat in de A lijn: 4x slem gemist en 2x geboden en gemaakt.

Bieden met een os met drie kleuren

Ger had op spel 19 enkele biedproblemen. Hij had SAHVx  HRHB10xx  KAHVx  .

Punten genoeg voor een sterke opening op 2-niveau, maar kan je dan nog wel de hand aangeven? Wij hebben geen sterke opening voor een 3-kleuren spel, dus Ger opende pragmatisch met 1Ren na mijn 1H sprong Ger naar 2S. Na mijn 3K antwoord (4e kleur) kon Ger wel 3SA bieden, maar is 3SA wel veilig en mis je een mogelijk slem? Hij bood daarom 4Kwaarop ik 4S antwoordde (overigens in onzekerheid wat 4K precies kon betekenen) waarop Ger paste in de wetenschap dat we in een 4-3 fit beland waren.

Na het neerleggen van de dummy:
SB10x  HAB10xx  Rxx  K10xx 

ging ik drank halen en snel daarna bleek Ger 11 slagen gehaald te hebben. De meeste anderen zaten in 3SA [+2 en soms +1] en een keer 6R (-1). We waren de enigen in een S-contract. Overigens is een slem het meest kansrijk indien de speelkleur S zou zijn! Bij het zitsel van dit spel is ieder slem onmaakbaar omdat RV en RA verkeerd zitten.