Wereldvreemd -- 25 januari 2011 -- Henk den Boer

Ik kreeg laatst een artikel thuisgestuurd over een persoon die voor het eerst een bridge avond bezocht. Een spelletje bridge blijkt dan voor de buitenwacht opgevat te kunnen worden als een wat raar spelletje??.. Ik wil u dit verhaaltje niet onthouden.

Lekenpraat.

Ik kwam een heer tegen op de gang die mij vroeg wat er hier te doen was. Hier wordt gebridged, zei ik. Hij wilde wel eens kijken, nou dat mocht hij van mij. Hij zette alles op papier en hier volgt zijn verhaal.

Vandaag ben ik getuige geweest van een kaartspel, dat ik totaal niet begrijp. Aan de eerste tafel zaten 4 mensen die vredig met elkaar zaten te praten.Totdat er een soort pantomime  ontstond waarbij kaartjes op tafel werden gelegd.Maar één van de vier werd kennelijk zo boos dat hij zijn kaarten open en bloot op tafel  legde. Waarom weet ik ook niet. De stemming bleef grimmig want ik hoorde termen als schoppen en hoge schoppen.

Aan de tweede zaten lieden die kennelijk in de confectie industrie werkzaam waren.Zij spraken over ruiten en passen en mooie lengte en alle snitten zaten goed.

Aan tafel 3 zaten volgens mij enkele artsen, die over hun patiënten spraken, er werd gesproken over de blinde en over zwakke harten waarmee je beter niet kunt springen. Ook hadden ze het over te weinig slagen in de harten en één van hen, zeker een chirurg, zei dat hij er niet alles uit had kunnen snijden.

Aan tafel 4 ging het er wat frivoler aan toe, zo erg dat ik mij er bijna voor schaam om het te vertellen. Het leek wel een scene uit een bordeel. Een man zei tegen een vrouw die tegenover hem zat : ?wilt U zo vriendelijk zijn om al uw moois op tafel te leggen?. Toen zij haar kaarten op tafel had gelegd zei zij : Ben ik niet prachtig ?? ?Ik ben weliswaar kwetsbaar, maar kon jou invitatie toch niet afslaan?. Tijdens het spelen werd er nog gefluisterd : tweede man laag en derde man doet wat hij kan. Ook werd er gesproken over een blote dame en nog erger, het dekken van de vrouw.

 (einde verhaaltje)

Terug naar de bridge avond van 25 januari.

Eight ever, nine never?

Spel: 22
Oost
OW
SAHV9632
HH107
R4
KH4
 
SB
H986
RHB97632
KV2
NESW
S10854
HA42
RA10
KA863
 
S7
HVB53
RV85
KB10975
 
WestNoordOostZuid
Ger ClemensPeter LadanHenk den BoerRon van der Werf
----1Kpas
3R3S3SAeinde

Het lijkt een wilde gok om met mijn hand met slechts drie Azen en verder niets 3 sa te bieden. Toch is het dat niet. Het bod van Ger had namelijk een specifieke betekenis: een hand met weinig punten, maar wel met een aardige 7 kaart R met minstens 2 van de 4 hoogste kaarten in R Ik hoopte op HV in de R en dan zie ik 9 slagen met 2 Azen in de bijkleuren. Maar heb ik een dekking in de S kleur? Nee, maar er is maar weinig voor nodig om de S kleur te blokkeren voor noord. Bijvoorbeeld als zijn partner zuid een honneur kaal heeft of twee honneurs kaal. Of dat mijn partner een honneur heeft, zoals blijkt in dit geval. Maar het contract is nog niet gemaakt. Na vier keer S kwam ik aan slag en moest de RV vinden. RA op tafel gelegd, maar dan: snijden of slaan? Met de S7-1 verdeeld bij NZ is de kans groter dat de R 1-3 verdeeld zitten bij NZ dan 2-2. Ik week daarom bewust af van de één van de bridgeregels: ?Eight ever, nine never? en sneed RV. (Deze bridgeregel betekent dan wanneer je 5 kaarten in een kleur inclusief de V mist, je altijd moet snijden, meer wanneer je slechts 4 kaarten mist, dan moet je slaan. Maar deze bridgeregel geldt wanneer je weinig weet over de verdeling van de andere kleuren bij de tegenstander. Nu had ik deze informatie wel en kon daarom bewust afwijken van de regel).

Altijd leuk met 19 punten samen 3SA te bieden en op zo'n manier te maken. In de A-lijn was het eindbod vooral 2, 3 of 4 S. Kennelijk had men daar niet de beschikking over het 3R bod na de 1K opening. Eén keer werd 4 R door OW uitgeboden. Ook daar het R bod (door Jaap Brulleman), maar Anke Wijma oordeelde anders dan ik en bood na 3S geen 3SA maar 4R.

Ook in de B-lijn vooral een S contract (zelfs een keer 1(!)S en ook twee keer 3R als eindcontract. In de C-lijn is dit spel niet gespeeld.