Squeeze strip -- 6 december 2011 -- Jos van Kan

Before you dare to play
With Harrison Gray
Take a lesson in the squeeze
From Reese
Old English nursery rhyme

Het stukje van de week verschijnt een beetje laat, want ik had mijn kleinkind te logeren en dan komt er van normale activiteiten niet veel om redenen die ik nog wel eens uit zal leggen.

Dwangposities zijn, zeker voor de nog niet zo gevorderde speler, omgeven met een mysterieus waas. Het lijkt op een soort toveren. De beste manier om het te leren is uit het boek van Clyde Love "Bridge Squeezes Complete", maar je doet er verstandig aan niet verder te lezen dan hoofdstuk 4. Doe je dat toch, dan kun je eigenlijk net zo goed doorstoten naar Ottlik en Kelsey "Adventures in Card Play", maar als je dat doet ben je eigenlijk voor het praktische spel verloren.

De vorm die het vaakst voorkomt is de zogenaamde squeeze strip, waarin het slachtoffer wordt gedwongen zijn winners weg te gooien om vervolgens te worden ingegooid om een vitale extra slag te brengen. Een handige tegenstander kan het de leider moeilijk maken door een belangrijke kaart sec te zetten, want de leider moet het spel goed lezen. Op de feestdag van de heilge Nicolaas kwam de figuur tweemaal voor. Eenmaal was het aan tafel wel te vinden, de andere is eigenlijk meer double dummy.

Een double dummy probleem

Een double dummy probleem deed zich voor op spel 5:
Spel: 5
Noord
NZ
SAHB9
HA9
R63
K97432
 
S10863
HV8643
RB
KA86
NESW
SV75
H7
R9852
KHVB105
 
S42
HHB1052
RAHV1074
K 
 
WestNoordOostZuid
Jos van KanHenk de VriesJohn van der MeijPaul Breukel
--1Kpas1R
pas1Spas2H
pas2SApas4SA
pas5Hpas6R
einde      

Het bieden verdient geen schoonheidsprijs, want in feite heeft Z de hand solo naar 6R gesleurd. (Als N K AHBxx heeft en S9xxx gaat het bieden natuurlijk hetzelfde). Omdat de H kleur eigenlijk niet geboden was (alleen als 4e kleur) kwam ik met H uit en toen was het gelijk over: 6Rgemaakt.

Een eerste analyse laat je denken dat K uit de downstart is. De leider moet troeven, 4x troef halen voordat hij aan de H kan beginnen. Als hij HA en H9 speelt laat je die houden ...

Toch kan de leider nu zijn contract winnen. Oplossing van dit double dummy probleem aan het eind van dit artikel

Real life of toch double dummy?

Spel: 12
West
NZ
SH854
HB64
RHVB62
K8
 
SAV76
HV3
RA10
KHVB42
NESW
SB10
HA87
R853
KA10963
 
S932
HH10952
R974
K75
 

Het beste contract is 5K, maar dat is bijzonder lastig te bereiken. Hoewel... in de B werd het tweemaal geboden, in de C eenmaal. Normaal lijkt 3SA in OW, een even normale uitkomst lijkt RH door N of een kleine R door Z, want N volgt natuurlijk 1R over 1K. Nu heeft de leider 8 slagen en een recht voor zijn raap manier om het contract te spelen lijkt de S snit. Toch kan het geen kwaad even vijfmaal K te spelen en op het oog komt N dan in onoverkomelijke moeilijkheden. Hij moet in ieder geval zijn 4k R aanhouden en S H doubleton. Dat betekent dat hij een H singleton overhoudt en dat de leider alleen HA hoeft te incasseren om N in te gooien met R. Deze kan dan 4 R slagen meenemen, maar moet dan van SH afspelen.

Twee dingen. Op de eerste plaats kan N heroïsch SH sec zetten en twee Htjes bewaren. Dat moet hij dan wel snel doen en niet na een uur denken. Maar er is eigenlijk geen reden voor heroiek: als je als N SHx en RVB62 aanhoudt is R9 in Z een entree! Dus je pakt de slag met RB, speelt een kleine R onderuit. Partner kan nu S door de vork spelen en het contract is 1 down. Je moet niet R9 (driekaart maat!) signaleren in slag 1.

Klaarblijkelijk was dit erg moeilijk te vinden, want in de A-lijn ging 3SA maar eenmaal down.

Oplossing double dummy probleem

Er zijn twee varianten:
1. W is onder KA vandaan gestart (kan wel eens goed zijn als de leiden een HB belissing heeft) en gooit alleen S weg op de drie R ronden. De situatie is dan:
Spel: 5
Noord
NZ
SAHB
H--
R--
K974
 
S10
HV86
R--
KA6
NESW
SV75
H--
R--
KHV5
 
S42
HHB10
R7
K--
 
De dummy is aan slag en de leider troeft een K af. Als W bekent met een kleintje steekt de leider over naar SA en gooit W in met K. Dus W moet wel déblokkeren. In dat geval incasseert de leider HH (daar hebben we de squeeze strip) en O, die als enige de K en de S stopt moet wel een Kafgooien. De leider steek over naar SA en gooit O in met K om van zijn SV af te spelen. De tweede variant (W komt met KA uit of gooit minstens één K af op de R ) kunt u neem ik aan nu zelf wel vinden.